Οι πρώτες διακοπές με το μικρό σου έφτασαν και εσύ ετοιμάζεσαι για την πρώτη… τρελή-τρελή πτήση με το μωρό σου! Εάν αυτή, λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που θα μπει το μικρό σου σε αεροπλάνο, τότε θα πρέπει να είσαι ανάλογα προετοιμασμένη, γιατί -σε προειδοποιώ- δεν είναι όλα τα μωρά έτοιμα να βρεθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον και να μην επηρεαστούν! Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να προνοήσεις για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει και να προκαλέσει δυσφορία και ανησυχία στο μωρό. Δεν χρειάζεται, όμως, να τρομοκρατείσαι. Μπορεί ένα αεροπορικό ταξίδι με το μωρό να μην είναι σαν μια χαρούμενη βόλτα στο πάρκο, αλλά δεν είναι και η πιο δύσκολη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσεις! Το μόνο που χρειάζεται είναι να προετοιμαστείς κατάλληλα, ώστε να προσφέρεις την άνεση και την ασφάλεια που έχει ανάγκη το μικρό σου!
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις μερικές οδηγίες για να κάνεις το πρώτο ταξίδι σας με το αεροπλάνο όσο πιο απλό γίνεται!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Τάισμα:
Ένα πεινασμένο μωρό είναι συνήθως ένα μωρό με… γκρίνια! Επομένως, το τάισμα είναι ένας πρώτης τάξης τρόπος να κρατήσεις το μικρό σου ευχαριστημένο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτό σημαίνει, πως όσο το μωρό είναι απασχολημένο με το θηλασμό ή το μπιμπερό του, δύσκολα θα βάλει τις φωνές ή θα παραπονεθεί, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι χορτάτο και όχι κακόκεφο. Γι’ αυτό, λοιπόν, εφόσον οι χρόνοι της πτήσης είναι κοντά στους χρόνους ταΐσματος του μωρού, προσπάθησε να ταιριάξεις τις διαδικασίες, αφού το φαγητό στο αεροπλάνο έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Για παράδειγμα, η κατάποση του γάλακτος βοηθάει στην αποφυγή του πόνου που προκαλείται στα αυτιά των μωρών. Φυσικά, θα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη, ώστε στις χειραποσκευές σου να διαθέτεις όλα τα απαραίτητα για το τάισμα του μωρού σου, ώστε να γίνει εύκολα ο έλεγχος στο check in, αλλά να έχεις και άμεση πρόσβαση όταν βρίσκεστε στο αεροπλάνο. Και μην ξεχνάς, ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων, καλό είναι να έχεις προνοήσει για τα γεύματα του μωρού, ώστε να μπορούν να γίνουν τουλάχιστον δύο παραπάνω από αυτά που υπό κανονικές συνθήκες θα έκανε.
♦ Ύπνος:
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ένα κουρασμένο μωρό που δεν έχει κοιμηθεί αρκετά είναι συνήθως και αρκετά κακόκεφο. Άρα, η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου ή της ρουτίνας που έχει συνηθίσει το μωρό είναι αναγκαία πριν και κατά τη διάρκεια μιας πτήσης! Γι’ αυτό, φρόντισε όσο είναι δυνατό οι πτήσεις να συμπίπτουν ή να είναι κοντά στις ώρες ύπνου του μωρού, καθώς θα διευκολύνει και εκείνο, αλλά και εσένα όταν βρεθείτε στο αεροπλάνο. Αν από την άλλη, ο ύπνος του μικρού σου είναι μια δύσκολη υπόθεση και θεωρείς πως δεν θα καταφέρει να κοιμηθεί στη διάρκεια της πτήσης, τότε επίλεξε μια ώρα της ημέρας που το μωρό είναι συνήθως πιο ευδιάθετο, ώστε να αποφύγεις τα γοερά… κλάματα. Βέβαια, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ακολουθήσεις το σταθερό πρόγραμμά του, δηλαδή να φορά πιτζαμάκια ή τουλάχιστον άνετα ρουχαλάκια και να νιώθει ασφαλές στην αγκαλιά σου. Πιθανότατα, σε συνδυασμό με το τάισμα, θα καταφέρεις να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα!
♦ Ταξίδι:
Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, τα βρέφη και παιδιά κάτω των δύο ετών συστήνεται να μεταφέρονται με ειδικό βρεφικό κάθισμα τύπου αυτοκινήτου. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα χρειαστεί να ελέξγεις με την εκάστοτε αεροπορική εταιρία με την οποία θα ταξιδέψετε. Σε κάθε περίπτωση, μία φιλική προς τα βρέφη εταιρία θα κάνει το ταξίδι πιο εύκολο και με λιγότερες απαιτήσεις. Εννοείται, πως πριν και μετά την πτήση, το καρότσι θα είναι μια πολύ καλή επιλογή, μιας και θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τις μεταφορές, αλλά και ως κρεβάτι, ενώ μπορείς να φτάσεις με αυτό έως την είσοδο του αεροσκάφους, από όπου οι αεροσυνοδοί θα το μεταφέρουν στις αποσκευές και θα το λάβεις αμέσως μόλις προσγειωθεί το αεροπλάνο. Φυσικά, ένας μάρσιππος αγκαλιάς θα βοηθήσει πολύ πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης, παρ’ ό,τι δεν θα μπορείς να έχεις το μωρό πάνω σου κατά την απογείωση και την προσγείωση. Παρ’ όλα αυτά, τον υπόλοιπο χρόνο του ταξιδιού θα είσαι σε θέση να το έχεις στον μάρσιπο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ