Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι τα βρέφη πρέπει να παίρνουν βιταμίνη D. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινούργιο πρόβλημα που προέκυψε από την υπερπροστασία των παιδιών από τον ήλιο. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί με λεπτομέρειες το πώς και το γιατί!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η βιταμίνη D υπάρχει σε μορφή προβιταμίνης στο δέρμα του παιδιού και με την επίδραση του ήλιου μετατρέπεται σε κανονική βιταμίνη D. Λόγω λοιπόν της προστασία των παιδιών από τον ήλιο χειμώνα-καλοκαίρι δευτερογενώς προκύπτει η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Οι παράγοντες που ελαττώνουν την μεταφορά της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα όπως ο χειμώνας, τα σύννεφα, οι αντηλιακές κρέμες, τα μακριά ρούχα, η ποιότητα και το χρώμα των ρούχων, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά. μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D.
Γιατί χρειάζεται την βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό των μικρών βρεφών και παιδιών διότι βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και την εναπόθεσή του στα κόκκαλα. Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ελάττωση της απορρόφησης του ασβεστίου με αποτέλεσμα την υπασβεστιαιμία. Με την σειρά της αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ραχίτιδα, δηλαδή παραμόρφωση των οστών και του σκελετού. Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης επάρκειάς της στον οργανισμό.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί έχει έλλειψη;
Η κλινική εικόνα της υποβιταμίνωσης D σε βρέφη και παιδιά ποικίλλει. Περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:
- Ευερεθιστότητα
- Καθυστέρηση εμφάνισης των δοντιών
- Μειωμένη ασβεστοποίηση των μονίμων δοντιών
- Καθυστέρησης της σωματικής αύξησης
- Καθυστέρηση της κινητικής εξέλιξης
- Πόνο στα κόκαλα
- Αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις (αρρωσταίνει πιο συχνά)
Αν το παιδί αποκτήσει ραχίτιδα, τα συμπτώματα είναι:
- Καθυστερεί να κλείσει η πρόσθια πηγή του κεφαλιού
- Διόγκωση των μακριών οστών
- Στράβωμα των μακριών οστών χεριών και ποδιών
Αν επιπλέον συνυπάρχει χαμηλό ασβέστιο τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Άπνοια
- Υποτονία
- Μυική αδυναμία
- Καρδιομυοπάθεια
Γιατί το παιδί χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης D;
1. Τα αποθέματα σε βιταμίνη D του νεογέννητου σχετίζονται απόλυτα με εκείνο της μητέρας του αφού η μεταφορά της γίνεται μέσω του πλακούντα
2. Η έλλειψη βιταμίνης D της εγκύου έχει συνδεθεί με καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.
3. Η ποσότητα της βιταμίνης D που παίρνει το βρέφος από την έγκυο καλύπτει τις ανάγκες του για 2 μήνες μόνο μετά τη γέννηση.
4. Όλα τα βρέφη που θηλάζουν και δεν λαμβάνουν πρόσθετη βιταμίνη D ή δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υποβιταμίνωσης D.
Τι πρέπει να κάνουμε;
1. Όλα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά πρέπει να παίρνουν πρόσθετη βιταμίνη D σε δόση 400 μονάδες την ημέρα από τις πρώτες μέρες της ζωής και καθ όλη τη διάρκεια του θηλασμού.
2. Αν θηλάζουν και παίρνουν και ξένο γάλα πρέπει να υπολογίζεται η απαραίτητη ποσότητα γάλακτος για να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνη D αλλιώς θα πρέπει να χορηγείται επιπρόσθετα.
3. Βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα ή έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα ή κατοικούν σε μέρη με λίγο ήλιο πρέπει να παίρνουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D.
4. Η βιταμίνη D χορηγείται από το στόμα σε μορφή σταγόνων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ