Site icon TLIFE

Ποιες είναι οι τροφές που ΔΕΝ πρέπει να τρώει ένα νεογέννητο;

Αν έγινες πρόσφατα μαμά, τότε σίγουρα ο παιδίατρος θα σου έχει επισημάνει ότι το πρώτο διάστημα, το νεογέννητο μωρό μπορεί να καταναλώνει τρόφιμα μόνο σε υγρή μορφή. Μετά τους πρώτους έξι μήνες ζωής, θα εισαγάγεις τις στερεές τροφές στη διατροφή του. Και αυτό σε συνδυασμό με το μητρικό θηλασμό (τον οποίο συνεχίζεις να κάνεις κανονικά). Αν το δεις να δυσκολεύεται να μασήσει μερικές τροφές, βοήθησε το να προσαρμοστεί σταδιακά. Αρχικά, τοποθέτησε τις συγκεκριμένες τροφές στο μίξερ και άρχισε να τις χτυπάς, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα. Σιγά – σιγά, προσπάθησε να του δείξεις πως να μασάει τις εν λόγω τροφές, μέχρι να μάθει να το κάνει μόνο του.

Όμως, πέρα από τις προαναφερθείσες τροφές, υπάρχουν μερικές, ακόμη, οι οποίες δεν επιτρέπεται να μπουν στο στομαχάκι του νεογέννητου παιδιού σου. Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι “ύπουλες” τροφές;

– Μέλι. Αν σκέφτεσαι να το προσθέσεις στο γιαούρτι του, για να γίνει πιο λαχταριστό ή πάνω σε μία μικρή φέτα ψωμιού, απλά ξέχασε το. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, το μέλι στο φαγητό ενός νεογέννητου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλαντίασης.

– Ασπράδι αβγού. Ναι, είναι υγιεινό. Ναι, θα του δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει την ανάπτυξη του. Όμως, προτίμησε να το ταΐσεις μόνο με τον κρόκο. Και αυτό, γιατί ο συνδυασμός από ασπράδι αβγού και νεογέννητου προκαλεί σχετικά εύκολα αλλεργίες.

– Αλάτι και πιπέρι. Μπορεί να υποστηρίζεις ότι κάνουν το φαγητό πιο γευστικό, όμως, στην πραγματικότητα, είναι εντελώς περιττά και το πιάτο σου δεν τα χρειάζεται. Ειδικά, το πιάτο του μικρού σου μωρού…

– Φιστίκια. Το μέγεθος τους (για ένα μωρό που δε ξέρει να μασάει σωστά) είναι πολύ επικίνδυνο. Από τη μία, μπορεί να πνιγεί και από την άλλη, συνήθως περιέχουν αρκετό αλάτι. Άρα, είναι και ανθυγιεινά (μεταξύ άλλων).

– Μη παστεριωμένα τρόφιμα. Προτίμησε το γάλα υψηλής παστερίωσης, αφού τρόφιμα που δεν έχουν παστεριωθεί πλήρως, μπορεί να προκαλέσουν στο μικρό σου βακτηριακή μόλυνση.

– Ωμά λαχανικά. Όσο υγιεινά και θρεπτικά και αν είναι, ο κίνδυνος να πνιγεί είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Για αυτό, επίλεξε τα βραστά ή ακόμα και τα “χτυπημένα” στο μπλέντερ (ώστε να “θυμίζουν” χυμό).

– Τροφές με καφεΐνη. Προφανέστατα, και δε θα του δώσεις να πιει καφέ. Όμως, πέρα από αυτό, πρέπει να εξαφανίσεις από τη διατροφή του τις τροφές, στις οποίες η καφεΐνη υπάρχει “κρυφά”. Γιατί, ο κίνδυνος να πάθει νευρικές κρίσεις είναι μεγάλος…

– Αλλαντικά. Υψηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικά, σε λιπαρά, αλλά και σε αλάτι. Ε, τι να τα κάνει το παιδάκι σου όλα αυτά; Μη ξεχνάς τον κίνδυνο αλλαντίασης, αλλά και την εξάπλωση βακτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ειδικός δεν είσαι (και δεν είμαι), μην παραλείψεις να ζητήσεις τη συμβουλή και τις οδηγίες του οικογενειακού σας γιατρού ή του παιδιάτρου.

© 2024 tlife.gr