Η μηνιγγίτιδα τύπου Β χαρακτηρίζεται ως μία “ύπουλη” ασθένεια, μιας και εύκολα μπορεί να… ξεγελάσει με τα συμπτώματά της. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται και για μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη αρρώστια, με πολλές παρενέργειες στα παιδιά και αρκετά μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Με ποιο τρόπο αναγνωρίζονται τα συμπτώματά της και ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ηλικίες; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Όταν μιλάμε για εμβόλια, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στις μικρές ηλικίες, δηλαδή σε νεογέννητα και μικρά παιδιά. Και όμως, η εφηβική ηλικία, που οριοθετείται από τα τα 12 έως τα 18 χρόνια, είναι και αυτή ευάλωτη σε πολλές ασθένειες, μερικές φορές επικίνδυνες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητα των παιδιών (σχολείο), ενώ ενδέχεται να απειληθεί ακόμη και η ζωή τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μερικές από αυτές τις ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν για παράδειγμα οι έφηβοι έκαναν τα εμβόλια που προορίζονται για αυτή την ηλικία. Μια από τις πιο επικίνδυνες αρρώστιες που μπορεί να πλήξει τους εφήβους είναι η μηνιγγίτιδα Β.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα B;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι μια λοίμωξη των μηνίγγων (των μεμβρανών που περικλείουν τον εγκέφαλο) που αποτελεί την κυρία αιτία μηνιγγίτιδας και σηψαιμίας. Είναι μια αρρώστια απρόβλεπτη και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε 24 ώρες.
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μεταδίδεται από παιδί σε παιδί και από ενήλικα σε παιδί μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με το φιλί, το βήχα ή το φτέρνισμα. Ειδικότερα οι έφηβοι, που συγκεντρώνονται σε πάρτι, κινηματογράφους, εκδρομές, αγκαλιάζονται και φιλιούνται ή κάνουν χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης, είναι πολύ εύκολο να κολλήσουν το μικρόβιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τον γονιό;
Τα πρώτα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας γριππώδους συνδρομής και δυστυχώς μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν και να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Συνήθως, πάντως, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά με υψηλό πυρετό, πόνο στο κεφάλι και ειδικά στον αυχένα και αυχενική δυσκαμψία. Δηλαδή, το παιδί δυσκολεύεται να σκύψει, διότι το πονάει ο αυχένας. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει εμετό, ναυτία, σύγχυση και χαρακτηριστικό εξάνθημα.
Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Όλες οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι οι έφηβοι είναι οι κύριοι φορείς της νόσου. Φαίνεται ότι η φορεία αυξάνει μετά την ηλικία των 10 χρονών και σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι φορέας του βακτηριδίου. Επίσης, τα ποσοστά θανάτου είναι πολλές φορές υψηλότερα σε αυτές τις ηλικίες, καθώς οι έφηβοι καθυστερούν να πάνε στο γιατρό και να γίνει έγκαιρη διάγνωση.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου;
Ένα πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο είναι και ο εμβολιασμός. Στη χώρα μας είναι διαθέσιμα μηνιγγιτιδοκοκκικά εμβόλια για τις πιο συχνές ομάδες όπως Α, Β, C, Y, W.
Τα εμβόλια αποτελούν τη σημαντικότερη ανακάλυψη της ιατρικής μετά το καθαρό νερό. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παγκοσμίως. Ο τρόπος παρασκευής τους έχει εξελιχθεί πλέον τόσο πολύ, που οι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και τα καθιστούν ασφαλή για τα παιδιά.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ