Η Γιούτα γίνεται η πρώτη πολιτεία των Η.Π.Α. που αλλάζει τη νομοθεσία της, παρέχοντας το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάδειξη των παιδιών… ελευθέρας βοσκής! Με μετατροπές και προσθήκες στο νομικό πλαίσιο, αναθεωρείται η έννοια της παραμέλησης και οριοθετείται εκ νέου!
Εννέα χρόνια πριν, η νεοϋορκέζα δημοσιογράφος και μητέρα Lenore Skenazy αποφάσισε να γράψει σε ένα άρθρο της πως επέτρεψε στον εννέα ετών τότε γιο της να μπει μόνος του στο μετρό. Τότε άνοιξε το… κουτί της Πανδώρας για τη Skenazy που κατηγορήθηκε από το κοινό για παραμέληση και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ πολύ σύντομα κέρδισε τον τίτλο της “Χειρότερης μητέρας στην Αμερική”. Η ιστορία αυτή ώθησε τη γυναίκα να μπει στον αγώνα για μεγαλύτερη ελευθερία στα παιδιά, εκδίδοντας μετά από ένα χρόνο το βιβλίο “Free Range Kids: How to Raise Safe, Self – Reliant Children” (Παιδιά Ελευθέρας Βοσκής: Πώς να Μεγαλώσεις Ασφαλή, Αυτάρκη Παιδιά), ενώ το 2015 δημιούργησε μια σειρά 13 επεισοδίων για το Discovery Life Channel, στην οποία βοηθούσε γονείς να δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ώριμα και έξυπνα παιδιά τους, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός σπιτιού. Και κάπως έτσι, καθιερώθηκε ο όρος “παιδιά… ελευθέρας βοσκής” ως απάντηση στο σύγχρονο πρότυπο που ονομάζεται “γονείς-ελικόπτερα” και εννοεί την προσήλωση της προσοχής των γονιών στο παιδί τους, ακολουθώντας, παρατηρώντας και παρεμβαίνοντας σε κάθε κίνησή του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πίσω στο τώρα… η Γιούτα γίνεται η πρώτη πολιτεία της Αμερικής που αλλάζει τη νομοθεσία της, παρέχοντας το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάδειξη των παιδιών… ελευθέρας βοσκής! Με μετατροπές και προσθήκες στο νομικό πλαίσιο, αναθεωρείται η έννοια της παραμέλησης και οριοθετείται εκ νέου! Με τον τρόπο αυτό, επιτρέπεται σε παιδιά “επαρκούς ηλικίας και ωριμότητας” να αναλαμβάνουν μόνα τους και ανεξάρτητα δραστηριότητες, όπως να πηγαίνουν και να γυρίζουν από το σχολείο, να παίζουν στην παιδική χαρά χωρίς επίβλεψη και να μένουν μόνα τους στο αυτοκίνητο.
Με αυτό το βήμα και υπό το νέο νομικό καθεστώς, οι γονείς δεν μπορούν να κατηγορηθούν για παραμέληση αν αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν μόνα τους πράγματα, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, είναι ευτυχισμένα και φροντίζονται στο σπίτι τους. Κάπως έτσι, δίνεται ένα έναυσμα σε εκείνους τους γονείς που “παλεύουν” να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με μεγαλύτερη ελευθερία για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αντιμετώπιση των δυσκολιών τους, με λιγότερη επίμονη επίβλεψη κάθε κίνησής τους.
Μάλιστα, άλλες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και το Τέξας, έχουν εκφράσει την επιθυμία να υιοθετήσουν την κίνηση της Γιούτα μελλοντικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ