Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν όταν αντιλαμβάνονται ότι η καρδιά του μωρού ή του παιδιού τους χτυπάει πιο γρήγορα. Επίσης αισθάνονται αμηχανία αν ο παιδίατρος ζητήσει να μετρήσουν τον σφυγμό στο σπίτι. Πώς μπορούμε να μετρήσουμε σωστά τους χτύπους της καρδιάς του; Πότε ανησυχούμε ότι συμβαίνει κάτι παθολογικό; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί τα πάντα!
Ο καρδιακός σφυγμός είναι η κίνηση της καρδιάς η οποία διαθέτει έναν αυτόματο μηχανισμό ρυθμού και λειτουργίας. Ο αριθμός των σφυγμών διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αν χτυπάει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό τότε λέμε ότι το παιδί έχει ταχυκαρδία. Αν οι σφύξεις είναι κάτω από το φυσιολογικό τότε λέμε ότι έχει βραδυκαρδία.
Φυσιολογικές τιμές σφυγμών στα παιδιά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι φυσιολογικές τιμές των παιδιών είναι πιο υψηλές από των ενηλίκων διότι ο οργανισμός τους βρίσκεται σε γρήγορη ανάπτυξη. Οι φυσιολογικές τιμές είναι:
1. Νεογνά και βρέφη 120 έως 160 σφυγμοί το λεπτό
2. Παιδιά 1-5 ετών 90 έως 120 σφυγμοί το λεπτό.
3. Παιδιά 5-10 ετών 70 έως 100 σφυγμοί το λεπτό.
Πότε έχει ταχυκαρδία και πότε βραδυκαρδία;
Όταν μετράμε το σφυγμό της καρδιάς αυτό λέγεται σφυγμομέτρηση. Η σφυγμομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων ασθενειών. Ένα παιδί για παράδειγμα μπορεί να έχει ταχυκαρδία αν:
1. Έχει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς.
2. Έχει μια λοίμωξη από μικρόβιο.
3. Έχει αυξημένο σωματικό στρες από παιχνίδι.
4. Έχει ψυχολογικό άγχος και στεναχώρια.
5. Έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα παιδί μπορεί να έχει βραδυκαρδία αν:
1. Έχει τάση λιποθυμίας ή έχει λιποθυμήσει.
2. Έχει φανερή ή εσωτερική αιμορραγία.
3. Έχει πέσει η θερμοκρασία του σώματος και έχει υποθερμία.
4. Έχει πολύ σοβαρή λοίμωξη.
Πώς μετράμε τον σφυγμό;
Ο σφυγμός μπορεί να ψηλαφηθεί στον καρπό του χεριού στο σημείο όπου μία αρτηρία περνά κοντά στο δέρμα. Εφαρμόζουμε δύο δάκτυλά μας στον καρπό στην πλευρά του μεγάλου δακτύλου. Πιέζουμε με τις άκρες των δακτύλων σταθερά την αρτηρία μέχρι να αισθανθούμε ότι σφύζει. Αν νιώσουμε τον σφυγμό αρχίζουμε να μετράμε για ένα λεπτό ενώ ταυτόχρονα κοιτάμε το ρολόι μας. Αν το παιδί είναι λίγο ανήσυχο και δεν κάθεται για να κάνουμε σωστά τη μέτρηση μπορούμε να μετρήσουμε το μισό λεπτό και να πολλαπλασιάσουμε τους σφυγμούς επί δύο. Είναι πιο αξιόπιστη η μέτρηση εάν το παιδί είναι ήρεμο. Αν διαπιστώσουμε σημαντικές αποκλίσεις από τις φυσιολογικές τιμές βάσει της ηλικίας του τότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρό του.
Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ