Όπως εσύ φροντίζεις το δέρμα σου, έτσι πρέπει να φροντίζεις και το δέρμα του μωρού σου το οποίο είναι ακόμα πιο ευαίσθητο. Σαν μαμά μπορεί να ανησυχείς γιατί το μωρό σου δεν πίνει πολύ γάλα ή γιατί κλαίει τα βράδια, αλλά θα έπρεπε να σε απασχολεί και η επιδερμίδα του, καθώς το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και το πιο εκτεθειμένο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα κάνουν την φροντίδα της επιδερμίδας του μωρού σου λίγο πιο εύκολη υπόθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ώρα του μπάνιου
Τα μωρά χρειάζονται 2-3 μπάνια, με χλιαρό νερό, την εβδομάδα προκειμένου να είναι καθαρά. Το πρώτο βήμα είναι να βρεις την σωστή θερμοκρασία και να μην γεμίσεις την μπανιέρα με πάνω από 5-8 εκατοστά νερό. Για να προστατέψεις το μωρό σου από το κρύο, όσο το πλένεις, ρίχνε του συχνά νερό πάνω από τους ώμους, με μια κούπα.
Πάρε μια μικρή πετσέτα και βούτα την στο σαπουνισμένο νερό. Χρησιμοποιήσέ την για να πλύνεις μαλακά το κεφαλάκι του μωρού. Όσο για το πρόσωπό του, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο βαμβάκι, βρεγμένο με νερό.
Αφού έχεις βγάλει το μωρό από την μπανιέρα και το έχεις στεγνώσει καλά με το μπουρνούζι του, βάλ’ του μπόλικη ενυδατική λοσιόν για μωρά.
Αλλαγή πάνας
Να αλλάζεις συχνά την πάνα του μωρού σου και να το σκουπίζεις μαλακά, αλλά καλά με υγρά μωρομάντηλα. Βάλε αρκετή ενυδατική κρέμα και περίμενε μερικά λεπτά να απορροηφηθεί, πριν κλείσεις την πάνα. Η υγρασία μπορεί και αυτή να οδηγήσει σε εξανθήματα.
Να φροντίζεις να αγοράζεις πάνες χωρίς άρωμα και να είναι στο σωστό μέγεθος για το σώμα του μωρού σου.
Να είσαι προσεκτική με τα προϊόντα που αγοράζεις
Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς προϊόντα ειδικά για μωρά, όπως είναι τα σαμπουάν που δεν έχουν άρωμα και δεν προκαλούν δάκρυα, αλλά και ανάλογα αφρόλουτρα και ενυδατικές κρέμες. Κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς κάτι από όλα αυτά, να έχεις τον νου σου για να δεις αν το δέρμα του μωρού αντιδράσει άσχημα ή εκδηλώσει αλλεργία.
Είναι πολύ σημαντικό το δέρμα του μωρού να είναι συνεχώς ενυδατωμένο, γι’ αυτό φρόντισε να έχεις διαθέσιμες αρκετές ενυδατικές κρέμες. Κρέμες με παχύτερη σύνθεση, είναι ακόμα καλύτερες για να κρατούν το δέρμα του μωρού σου απαλό. Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότερες μαμάδες, οι πούδρες για μωρά δεν είναι αναγκαίες, αρκεί να αφήσεις το δέρμα του μωρού να στεγνώσει. Αν όμως θες ούτως ή άλλως να τις χρησιμοποιήσεις, να ρίχνεις μια μικρή ποσότητα. Απόφυγε τα αρωματισμένα, αντιβακτηριακά και αποσμητικά σαπούνια. Τα σαπούνια μωρών είναι τα καλύτερα για το μικρό σας.
Να δίνεις σημασία στον καιρό
Τα μωρά μπορούν να εκτεθούν στον ήλιο, αφού κλείσουν τους έξι μήνες. Ακόμα και τότε όμως, θα πρέπει να του βάζεις αντηλιακό με τουλάχιστον 30 προστασία, σε όλα τα σημεία του σώματός του, που είναι εκτεθειμένα. Για καλύτερη ακόμα προστασία, να του βάζεις αντηλιακό μισή ώρα πριν βγείτε έξω. Με τους αδένες του ιδρώτα να μην έχουν αναπτυχθεί ακόμα καλά, τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε εξανθήματα. Για να αποφευχθεί αυτό, ντύσε το μωρό σου με χαλαρά ρούχα και ένα καπέλο για να το προστατεύσεις από τον ήλιο.
Το χειμώνα, ο ξηρός καιρός μπορεί να βλάψει το δέρμα του μωρού, γι’ αυτό καλό θα ήταν να βάλεις έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του. Σιγουρέψου όμως, ότι τον καθαρίζεις συχνά γιατί υπάρχει κίνδυνος να πιάσει μούχλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ