Site icon TLIFE

Πώς να ψυχαγωγήσεις ένα μωρό!

Αν έχετε μωρά ή παιδιά προσχολικής ηλικίας να… ζουζουνίζουν χαρούμενα μέσα στο σπίτι και αναρωτιέστε τι να κάνετε για να συνδυάσετε το παιχνίδι με τη μάθηση, σας δίνουμε μερικές ιδέες για δραστηριότητες!

Shake, shake!

Αν ο Σάκης Ρουβάς έκανε μια φορά μόδα το έντονο λίκνισμα στους ήχους της μουσικής εσείς θα το κάνετε περισσότερες! Κουνηθείτε μαζί με το παιδί σας! Δώστε του να κρατάει μαράκες ή πιο απλά κουδουνίστρες και οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι κάνει θόρυβο όταν το κουνάτε και δείξτε του πώς να τις κουνάει στο ρυθμό της μουσικής. Με τον τρόπο αυτό το παιδί σας αποκτάει ρυθμό και το κυριότερο μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του για να εναρμονιστεί με αυτό που ακούει.

Ο πιο γρήγορος κερδίζει!

Μάθετε στο παιδί σας τη διαφορά μεταξύ του γρήγορου και του αργού με ένα απλό παιχνίδι: κάντε έναν αργό περίπατο μέσα στο σπίτι κρατώντας το παιδί σας από το χέρι ή αν είναι μωρό πάρτε το στην αγκαλιά σας. Αρχίστε να επιταχύνετε κάνοντας μεγάλα και γρήγορα βήματα. Στο τέλος κάντε ότι τρέχετε επιτόπου. Τα παιδιά διασκεδάζουν αφάνταστα με τις εναλλαγές της ταχύτητας αλλά και με ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση. Μόνο φροντίστε να μην υπάρχουν έπιπλα στο διάβα σας! Μπορείτε να κάνετε το ίδιο… μάθημα και στο πάρκο όπου υπάρχει άπλα!

Τα καρτούν στο σπίτι σας!

Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που του διαβάζετε ένα παραμύθι να το κάνετε με μονότονο τρόπο. Εμπλουτίστε τις ιστορίες σας με αστείες φωνές και γκριμάτσες. Δε χρειάζεται να είστε ηθοποιός για να τα καταφέρετε! Όλοι κρύβουμε μέσα μας αστείες φωνές ή ποιος δεν μπορεί να κάνει με τη γλώσσα του τον ήχο από τις οπλές του αλόγου! Γουρλώστε τα μάτια για να δείξετε την έκπληξη και χρησιμοποιείστε κάθε μυ του προσώπου σας για να δηλώσετε λύπη, χαρά, πόνο κ.τ.λ. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνδέουν τα συναισθήματα με την εικόνα τους ενώ μαθαίνουν να εκφράζονται καλύτερα!

Ο γύρος της γνώσης!

Βγείτε μια βόλτα στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Αφήστε το μωρό σας να ακουμπήσει το γρασίδι ή τον τοίχο. Ειδικά αν ο τοίχος είναι σαγρέ ή έχει τούβλα, θα λατρέψει την αίσθηση. Δώστε του να κρατήσει στο χεράκι του φύλλα, πετρούλες, να ακουμπήσει τον κορμό ενός δέντρου ή ό,τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να επεξεργαστεί με ασφάλεια.

Το κουτί της διασκέδασης

Φτιάξτε ένα κουτί από υλικά που εξιτάρουν το μωρό. Παράδειγμα μπορείτε να ντύσετε ένα χάρτινο κουτάκι με υφάσματα όπως βελούδο, τσόχα ή ακόμα να κολλήσετε ένα πάνινο κουκλάκι σε μια πλευρά του και σε μια άλλη βότσαλα ή αλουμινόχαρτο. Το μωρό σας θα το περιεργαστεί από όλες τις πλευρές για να διαπιστώσει την αίσθηση που αφήνουν τα διάφορα υλικά. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταπιεί τίποτα από αυτά ή ότι δεν έχουν κάποια τοξική ουσία, επικίνδυνη για το μωρό σας.

Think big

Τα μωρά λατρεύουν να αισθάνονται με όλο τους το σώμα. Το δέρμα τους είναι ο βασικός μοχλός για να εξερευνούν το περιβάλλον. Μπορείτε λοιπόν να του δώσετε ερεθίσματα βάζοντάς το να καθίσει ή να μπουσουλήσει πάνω σε χαρτί που κάνει θόρυβο (όπως η λαδόκολλα) ή ακόμα και στο χαλί σας (εάν είναι φυσικά καθαρό).

5 εύκολα παιχνίδια γνώσης

1. Κούκου! Αν θέλετε από νωρίς να μάθουν πως ό,τι υπάρχει μπορεί να εξαφανιστεί παίξτε το γνωστό παιχνίδι. Δείξτε στο μωρό σας ένα μικρό αντικείμενο (π.χ. μια μπίλια, ένα κομμάτι καρότο ή ό,τι άλλο χωράει στη χούφτα σας) και μετά εξαφανίστε το κλείνοντας τη γροθιά σας. Ανοίξτε την και πείτε «κούκου!». Μπορείτε να κρύψετε με τον ίδιο τρόπο παιχνίδια κάτω από την κουβερτούλα του.
2. Το παιχνίδι των ήχων. Βάλτε σε διαφορετικά κουτιά (πλαστικό, χάρτινο, μεταλλικό) διαφορετικά αντικείμενα (ένα μπαλάκι, ένα κουτάλι ή ό,τι άλλο κάνει θόρυβο) και κουνήστε τα με τη σειρά ώστε να καταλάβει τους διαφορετικούς ήχους που παράγονται.
3. Χτίζω και γκρεμίζω. Διδάξτε το τις δυνατότητές του να δημιουργεί αλλά και να καταστρέφει… με ασφάλεια. Χτίστε μαζί έναν πύργο από τουβλάκια και βάλτε το να τον ρίξει κάτω ώστε να τον ξαναχτίσει.
4. Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ! Θα το λατρέψουν τα αγόρια αλλά και τα κορίτσια. Πάρτε μια πάνινη μπάλα και κρατώντας την σταθερή βάλτε το παιδί σας να την κλωσήσει. Θα το βοηθήσει να μάθει να συντονίζει τις κινήσεις του και να τις κατευθύνει σωστά.
5. Τα λέω φωναχτά! Καθώς περιφέρεστε μέσα στο σπίτι ή όταν πάτε να το ξυπνήσετε δείξτε του αντικείμενα λέγοντας καθαρά και δυνατά το όνομά τους. Για παράδειγμα πείτε: «Καλημέρα! Ο ήλιος λάμπει! Να το παράθυρο».

© 2025 tlife.gr