Ο θηλασμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή των περισσότερων μαμάδων. Εκτός από μία διαδικασία θρέψης του μωρού σου, αποτελεί και έναν ουσιαστικό τρόπο δεσίματος με αυτό. Παράλληλα, όπως κάθε καινούργιο, είναι ένα θέμα που γεννά απορίες. Από πότε μπορείς να ξεκινήσεις να θηλάζεις; Πώς θα καταλάβεις ότι το νεογέννητο σου έχει θηλάσει ικανοποιητικά; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
Οι περισσότερες νέες μανούλες επιθυμούν να θηλάσουν το μωρό τους. Τουλάχιστον, σχεδόν όλες αρχίζουν να θηλάζουν μέσα στο μαιευτήριο. Παρόλο που τα ποσοστά των μητέρων που θηλάζουν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, δεν τα καταφέρνουν όλες να συνεχίσουν τον μητρικό θηλασμό για πολλούς μήνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όλοι οι παιδίατροι συστήνουν τον μητρικό θηλασμό αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες και ύστερα μικτό θηλασμό και στέρεες τροφές μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια. Ενώ ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική και φυσιολογική διαδικασία, πολλές μητέρες αγχώνονται αν μπορούν να το πετύχουν και αν το μωρό τους χορταίνει επαρκώς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο
είναι καθοριστικές για την επιτυχία του θηλασμού. Είναι αυτό που λέμε: η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Το νεογέννητο αμέσως μετά τον τοκετό είναι θετικό και μπορεί να ξεκινήσει τον θηλασμό άμεσα και μέσα στην αίθουσα τοκετού. Η μητέρα μπορεί να το κρατήσει στο στήθος, δέρμα με δέρμα, και το μωρό να βάλει το στόμα του στο στήθος για να αρχίσει τις πρώτες θηλαστικές κινήσεις. Ακόμη και αν εχει γεννηθεί με καισαρική τομή, αν η μητέρα δεν εχει πάρει γενική αναισθησία, είναι εφικτό να θηλάσει. Η παραμονή του μωρού στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα του, το λεγόμενο rooming in, είναι πολύ καθοριστικό για την εδραίωση και την επιτυχία του θηλασμού.
Τα γεύματα των πρώτων ημερών
είναι διαφορετικά με αυτό που θα συμβεί με την επιστροφή στο σπίτι. Η νέα μαμά δεν πρέπει να αγχώνεται που δεν βλέπει μεγάλη ροή στο στήθος της. Το στομαχάκι του μωρού είναι πολύ μικρό, όχι μεγαλύτερο από το νύχι του μικρού δάχτυλου του χεριού. Η συνολική ποσότητα γάλακτος που παράγει το στήθος την πρώτη μέρα δεν είναι παραπάνω από 30ml και αυτή η ποσότητα μεταφράζεται σε σταγόνες που βγαίνουν στους 7-10 θηλασμούς του πρώτου εικοσιτετράωρου. Από την δεύτερη μέρα, αρχίζει να αυξάνεται η παραγωγή του μητρικού γάλακτος και αυξάνεται και η όρεξη του μωρού, αφού το στομαχάκι του μπορεί να δεχθεί μέχρι και 25ml σε κάθε γεύμα. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, το στομαχάκι του μωρού μπορεί να δεχθεί ακόμη και 50-90 ml σε κάθε γεύμα.
Στην ερώτηση πως θα καταλάβεις ότι το μωρό χορταίνει, υπάρχουν 4 κριτήρια που το καθορίζουν:
– Το μωρό, όταν πεινάει κλαίει γοερά και ηρεμεί μετά τον θηλασμό.
– Οι κενώσεις του είναι σχεδόν καθημερινές αν και ο αριθμός τους ποικίλει από 1-10.
– Ο αριθμός των ουρήσεων είναι περίπου 6-7 την ημέρα και το καταλαβαίνουμε από την παρουσία των ούρων στην πάνα και από το βάρος της.
– Το βάρος του σώματος του μωρού δείχνει ότι σιτίζεται ικανοποιητικά. Την 12η μέρα της ζωής το βάρος πρέπει να είναι, όσο ήταν στην γέννα. Μετά προσλαμβάνει 25-30 γραμμάρια την μέρα και στον πρώτο μήνα της ζωής πρέπει να εχει πάρει τουλάχιστον 600 γραμμάρια πάνω από το βάρος της γέννησης.
Γενικά, η επιτυχία του μητρικού θηλασμού εξαρτάται και από την καλή ψυχική κατάσταση της μητέρας. Ο θηλασμός πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία, εθελοντική , χωρίς άγχος και ανασφάλειες. Επίσης, η καλή διατροφή με αρκετή λήψη νερού συμβάλλει στην παραγωγή καλού και ποσοτικούς μητρικού γάλακτος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ