Site icon TLIFE

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου μπαίνει στη εφηβεία;

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου μπαίνει στην εφηβεία; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί!

Πολλοί γονείς ανησυχούν για το πότε το παιδί τους θα γίνει έφηβος ή αν κάποια χαρακτηριστικά που παρουσιάζει είναι σημάδια εφηβείας.

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος, πάρα πολύ σημαντική καθώς το σώμα του παιδιού ωριμάζει και αποκτά την ικανότητα της γονιμοποποίησης και της αναπαραγωγής. Οι μεταβολές έιναι ταζύτατες και αφορούν την ανάπτυξη του ύψους, τη μάζα των οστών, τον ψυχικό κόσμο και την κοινωνική συμπεριφορά.

Αγόρια και κορίτσια εμφανίζουν αυτό που λέμε δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου και συκγκεκριμένα:
1. Τα αγόρια εμφανίζουν αύξηση του μεγέθους των όρχεων και του πέους κατά μέσο όρο από τα 11,5 χρόνια τους
2. Τα κορίτσια εμφανίζουν αύξηση των μαστών μετά τα 10,5 χρόνια τους κατά μέσο όρο.

Σε περίπτωση που τα χαρακτηριστικά της εφηβείας εμφανιστούν στα κορίτσια νωρίτερα από τα 8 χρόνια και στα αγόρια νωρίτερα από τα 9 τότε λέμε ότι έχουν πρώιμη εφηβεία. Αντίθετα αν εμφανιστούν μετά τα 13 στα κορίτσια και μετά τα 14 στα αγόρια τότε έχουμε καθυστέρηση της εφηβείας.Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται έλεγχος.

Στα αγόρια:
Η παραγωγή του σπέρματος ξεκινά από τα 13 χρόνια και η αλλαγή της φωνής από τα 14. Το έντονο τρίχωμα στη μασχάλη εμφανίζεται στα 14 χρόνια ενώ τα γένια στο πρόσωπο στα 15.

Στα κορίτσια
Οι τρίχες στη μασχάλη παρατηρούνται στα 12 χρόνια και η εμμηνορυσία (περίοδος) στα 12 με 13 χρόνια παρόλο που αν εμφανιστεί μέχρι τα 15 μπορεί να θεωρείται φυσιιολογική.

Επίσης στην εφηβεία παρατηρείται μία απότομη αύξηση του ύψους. Αυτό γίνεται πριν την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του κάθε φύλου. Τα κορίτσια αυτή την περίοδο μπορεί να ψηλώσουν μέχρι και 28 cm ενώ τα αγόρια 25 cm . Ακόμη παρατηρείται διεύρυνση της λεκάνης στα κορίτσια και αύξηση του πλάτους των ώμων στα αγόρια.

Τέλος θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και οι διεργασίες της εφηβείας αποτελούν γενετικά καθορισμένο πρόγραμμα και συνεπώς έχει μεγάλη σημασία η κληρονομικότητα και από τους δύο γονείς.

© 2025 tlife.gr