Το να προσπαθήσεις να διδάξεις καλούς τρόπους στο παιδί σου αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία. Για την ακρίβεια, σκέψου απλά ότι οι ειδικοί το κατατάσσουν σε υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας από το να μάθουν να κάνουν τις κλασσικές δουλειές, όπως παραδείγματος χάρη να πλένουν μόνοι τα χέρια τους, να τρώνε σωστά, αποφεύγοντας να πνιγούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πράγματι, το να μάθεις σε ένα μικρό παιδί πώς να συμπεριφέρεται, όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο, να μιλάει ευγενικά και να ζητάει με τρόπο αυτό που επιθυμεί μόνο εύκολο δεν είναι. Όμως, όπως σου έχω πει αρκετές φορές μέσα από τη στήλη αυτή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
Τι θα έλεγες, λοιπόν, να ρίξουμε μία ματιά σε μερικούς έξυπνους τρόπους, για να μάθεις στο παιδί σου τι σημαίνει savoir vivre;
– Χρησιμοποίησε “θετικό” και ευγενικό τρόπο ομιλίας. Στα μάτια του παιδιού σου, είσαι το πρότυπο του. Για αυτό, μήπως να μην του κουνήσεις το δάχτυλο στην πρώτη του σκανταλιά, αλλά να του μιλήσεις ήρεμα και ευγενικά; Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να καθίσεις μερικά απογεύματα μαζί με το μικρό σου και να του εξηγήσεις, με απλά λόγια, τα θετικά των καλών τρόπων από το να του κάνεις παρατήρηση κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι τους “παραβιάζει”. Με την πάροδο του χρόνου, θα καταφέρει να τους αφομοιώσει μόνο του.
– Ώρα για ένα παιχνίδι ρόλων. Μήπως αυτή την Κυριακή, πριν καθίσετε όλοι μαζί στο μεσημεριανό τραπέζι, να παίξετε ένα άκρως διδακτικό παιχνίδι; Το παιδί να αποκτήσει το ρόλο εκείνου που παραγγέλνει σε ένα εστιατόριο, εκείνου που κάνει μία νέα γνωριμία, εκείνου που ζητάει ένα δώρο από τους γονείς του. Εσύ, λοιπόν, θα μεταμφιεστείς σε σερβιτόρο, σε ένα μικρό παιδάκι, ενώ στο τέλος θα διατηρήσεις το ρόλο που έχεις αυτή τη στιγμή: του γονέα.
– Σε κάθε του πρόταση, πρόσθεσε στο τέλος τη λέξη “παρακαλώ”. Είτε πρόκειται για ερώτηση, είτε για μία απλή επιθυμία. Ακούγοντας το, να είσαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα το προσθέσει και εκείνο στην ομιλία του.
– Όταν ακούσεις κάτι που δε σου αρέσει, κάνε γκριμάτσες. Πρώτο δεδομένο: τα παιδιά είναι αυθόρμητα και αυτή είναι η μαγεία τους. Επειδή, όμως, σήμερα θέλουμε να του μάθουμε καλούς τρόπους, άφησε το να καταλάβει πόσο αμήχανο είναι αρκετές φορές το να αντιδρά κάποιος, κουνώντας το πρόσωπο του, όταν ακούει κάτι που δεν του αρέσει. Να δει το παιχνίδι και από την άλλη θέση.
– Κάθε στιγμή είναι μία ευκαιρία μάθησης. Όταν, για παράδειγμα, το παιδί σου περιγράψει ένα σκηνικό άσχημης συμπεριφοράς από το σχολείο, ρώτησε το τι θα έκανε διαφορά, αν βρισκόταν εκείνο στη θέση του παιδιού που προσέβαλε. Άφησε το ελεύθερο να εκφράσει τη δική του εναλλακτική και συζητείστε!
– Δώσε αξία στις μικρές στιγμές. Οι καλοί τρόποι συνδέονται άμεσα με την έννοια της εκτίμησης. Για αυτό, προσπάθησε να του εξηγήσεις έμπρακτα πώς ακόμα και η πιο μικρή, απλή στιγμή, έχει τη δική της αξία. Με το να εκτιμά, θα μάθει να σέβεται και ο σεβασμός είναι η πηγή των καλών τρόπων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ