Πόσα αυγά μπορεί να φάει ένα παιδί το Πάσχα; Πόσο θρεπτικά είναι; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί!

Αυγό. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πασχαλινής περιόδου. Μπορείς να το βάψεις. Μπορείς, απλά, να το απολαύσεις. Μπορείς (και θα) κάνεις και τα δύο. Κόκκινα, πολύχρωμα, με φιόγκους, απλά, τα αβγά και το πασχαλινό τους καλαθάκι καταφέρνουν πάντα να τραβήξουν την προσοχή μικρών και μεγάλων. Όλα αυτά, πριν τα τσουγκρίσετε την Κυριακή. Τι να έχει να προσφέρει το αυγό ως τροφή στο παιδί σου; Πόσα πρέπει να καταναλώσει την Πασχαλινή περίοδο και από ποια ηλικία; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό!

 

 

Εν μέσω πανδημίας και παραμονής στο σπίτι, πολλές μαμάδες έχουν επιδοθεί σε μαγειρικές ικανότητες. Τα παιδιά παρακολουθούν την μαμά τους να φτιάχνει κουλουράκια, τσουρέκια και αυγά κόκκινα. Είναι ένα από τα καλά που προέκυψαν με την πανδημία, αφού τα παιδιά περνάνε περισσότερες και πιο εποικοδομητικές ώρες με την μαμά τους.

Τα κόκκινα αυγά είναι το πιο δημοφιλές έδεσμα του Πάσχα. Πόσα, όμως, αυγά μπορεί να φάει ένα παιδί; Πόσο ωφέλιμα είναι και από ποια ηλικία μπορούν να τα τρώνε;

Το αυγό είναι άριστη τροφή και θεωρείται ότι είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει:

Σίδηρο, οι οποίος βελτιώνει την μνήμη και την πνευματική απόδοση των μαθητών. Επίσης, βελτιώνει την αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Αν θέλουμε να απορροφηθεί καλύτερα, τότε θα πρέπει να συνδυαστεί με φρούτα ή λαχανικά.

Λεκιθίνη, μια ουσία που βελτιώνει την πνευματική λειτουργία, λόγω καλύτερης ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Χολίνη, μια ουσία που βοηθάει στην συγκέντρωση και στην αύξηση της μνήμης.

Αμινοξέα που βρίσκονται στο ασπράδι και είναι απαραίτητα για ένα ισχυρό μυικό ιστό, αλλά βοηθούν και στην παραγωγή νέων κυττάρων μετά από μια αρρώστια ή μετά από μία έντονη άσκηση.

Βιταμίνη Α, η οποία είναι πολύτιμη για τα μάτια και την όραση.

Βιταμίνη D, που συμβάλλει στη δημιουργία γέρων οστών.

Βιταμίνη Ε, για την άμυνα και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη Β, για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Φυλλικό οξύ που μαζί με τον σίδηρο συμβάλλουν στην θεραπεία των αναιμικών και στην παραγωγή αίματος.

Διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, φώσφορο,και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Τα μωρά μπορούν να ξεκινήσουν να τρώνε το αυγό μετά τους πρώτους 10-12 μήνες. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, καθώς το αυγό είναι από τις πιο αλλεργικές τροφές.

Είναι σημαντικό να είναι πολύ καλά βρασμένο (σφιχτό), διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να πάθει το παιδί βουτιλισμό, αν μέσα στο αυγό υπάρχει το μικρόβιο σαλμονέλα. Επίσης, και με οποιοδήποτε άλλον τρόπο μαγειρευτεί (ομελέτα, αυγοφέτες κλπ) θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο.

Η σωστή ποσότητα

Ένα αυγό μέρα παρά μέρα ή μέχρι πέντε αυγά την βδομάδα είναι αρκετά για να έχει το παιδί τα οφέλη του. Πρέπει να καταναλώνεται από όλα τα παιδιά έστω και με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος, ειδικά από μαθητές και παιδιά που αθλούνται, καθώς βοηθάει στην εγκεφαλική και μυική λειτουργία και στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164