Οι περισσότερες μανούλες αγχώνονται ότι το γάλα τους μπορεί να είναι αραιό και έτσι να μην είναι αρκετό για να χορτάσει το μωρό τους ή ανησυχούν ότι το γάλα τους δεν είναι καλής ποιότητας και ίσως το μωρό τους δεν παίρνει βάρος. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τη σύσταση του μητρικού γάλακτος και τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού
Γενικά, υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ των νέων μητέρων σχετικά με την “ποιότητα” του γάλακτός τους. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουν ότι η κάθε μητέρα παράγει διαφορετικής ποιότητας γάλα, το οποίο είναι κατάλληλο μόνο για το δικό τους μωρό, ανάλογα με τις ανάγκες του: Άλλο μωρό είναι πρόωρο, άλλο έχει γεννηθεί με μικρό βάρος και άλλο έχει γεννηθεί υπέρβαρο. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί το γάλα να είναι πιο πηχτό ή να είναι πιο κίτρινο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο θρεπτικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποσό γάλα πρέπει να παράγει μια μαμά;|
Τις πρώτες ημέρες της ζωής, το στομαχάκι του μωρού είναι πολύ μικρό. Έχει το μέγεθος μιας μικρής μπάλας του πιγκ πονγκ, δηλαδή χωράει μόλις 10 ml γάλα. Όμως, η φύση έχει προβλέψει, ώστε η μητέρα να παράγει από τους μαστούς της ανάλογη ποσότητα γάλακτος, το οποίο όμως είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες και ικανό να καλύψει τις ανάγκες του μωρού της.
Επίσης, είναι φυσιολογικό κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής, το μωρό να χάνει περίπου το 8%-12% από το βάρος γέννησης. Δηλαδή, ένα μωρό που γεννήθηκε τρία κιλά, φεύγοντας από το μαιευτήριο μπορεί να ζυγίζει ακόμη και 2.700 γραμμάρια, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα τα νεογέννητα, ανεξάρτητα από το βάρος γέννησης, θα πρέπει στις 12 ημέρες της ζωής τους να ανακτήσουν το βάρος που γεννήθηκαν. Επίσης, θα πρέπει να “παίρνουν” περίπου 180 γραμμάρια την εβδομάδα, και όταν θα γίνουν 30 ημερών να ζυγίζουν τουλάχιστον 600 γραμμάρια περισσότερα από το βάρος γέννησής τους.
Αυτοί είναι, λοιπόν, κάποιοι βασικοί κανόνες για να καταλάβουμε αν ένα μωρό τρέφεται ικανοποιητικά από τη μητέρα του. Ωστόσο, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος παρουσιάζει αλλαγές στη σύστασή του, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του, αλλά και την ώρα της ημέρας κατά την οποία παράγεται.
Η χωρητικότητα του στομάχου κατά τις πρώτες ημέρες ζωής ενός μωρού είναι:
♦ Ημέρα 1η:
• χωρητικότητα στομάχου 7 ml
• όγκος γάλακτος που παράγει η μητέρα όλο το εικοσιτετράωρο 37 ml
♦ Ημέρα 2η:
• χωρητικότητα στομάχου 13 ml
• όγκος γάλακτος που παράγει η μητέρα όλο το εικοσιτετράωρο 84 ml
♦ Ημέρα 3η:
• χωρητικότητα στομάχου 27 ml
• όγκος γάλακτος που παράγει η μητέρα όλο το εικοσιτετράωρο 408 ml
♦ Ημέρα 5η:
• χωρητικότητα στομάχου 57 ml
• όγκος γάλακτος που παράγει η μητέρα όλο το εικοσιτετράωρο 705 ml
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ