Πολλοί γονείς αναρωτιούνται συχνά αν η ανάπτυξη των μωρών και των παιδιών τους είναι φυσιολογική και ανησυχούν μήπως κάτι πηγαίνει στραβά. Ωστόσο, οι παράγοντες που καθορίζουν το ύψος του παιδιού είναι αρκετά συγκεκριμένοι και πολύ εύκολα μπορείς να υπολογίσεις ποια θα είναι η ανάπτυξη του μικρού σου. Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αργά ή γρήγορα σχεδόν όλοι οι γονείς θα ρωτήσουν τον παιδίατρό τους: Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μας; Πολλές φορές αυτή η ερώτηση γίνεται και μέσα στο μαιευτήριο. Θέλουν να μάθουν ποιο θα είναι το τελικό ύψος, καθώς επίσης και ποιοι τρόποι υπάρχουν για τη βελτίωσή του.
Πότε, όμως, ένα παιδί θεωρείται πραγματικά κοντό; Διότι τις περισσότερες φορές και μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο διαπιστώνεται ότι: μπορεί να μην είναι ψηλό, όμως βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια.
Ένα παιδί, λοιπόν, είναι κοντό όταν:
1) το ύψος του βρίσκεται κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση βάσει των διαγραμμάτων που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας του.
2) το ύψος που κερδίζει κάθε χρόνο σε εκατοστά είναι κάτω από την 25η εκατοστιαία θέση.
3) όταν ξαφνικά μια μέτρηση μειονεκτεί σημαντικά από την προηγούμενη.
4) όταν η οστική ηλικία του παιδιού βρίσκεται σε χαμηλή θέση. Η οστική ηλικία υπολογίζεται με ακτινογραφία άκρας χειρός.
Πώς μπορείς να υπολογίσεις το τελικό ύψος του παιδιού;
Υπάρχουν δύο μαθηματικοί τύποι που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και χονδρικά δείχνουν το τελικό ύψος με κάποια απόκλιση φυσικά. Αυτοί οι τύποι είναι:
Α) Κάνετε μια πρόσθεση του ύψους του πατέρα και της μητέρας σε εκατοστά. Στο αποτέλεσμα προσθέτετε έξι εκατοστά για τα αγόρια και αφαιρείτε έξι εκατοστά για τα κορίτσι. Το νούμερο αυτό διαιρέστε το δια του δύο και αυτό θα είναι το υποτιθέμενο τελικό ύψος.
Β) Όταν το παιδί γίνει δύο χρονών, τότε διπλασιάστε το ύψος του παιδιού.
Γιατί το παιδί δεν ψηλώνει;
Αν διαπιστωθεί ότι το παιδί πραγματικά δεν ψηλώνει, τότε θα γίνει ένας εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος. Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων για να μελετηθούν αδένες που παράγουν ορμόνες, όπως ο θυρεοειδής και η υπόφυση. Επίσης, έλεγχος για παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση, η Β’ μεσογειακή αναιμία, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ. Επίσης, ενδεχομένως να θέσουν την υποψία για κάποια σοβαρά σύνδρομα όπως Turner κλπ.
Πάντα θα συνυπολογιστεί η κληρονομικότητα, δηλαδή ποιο είναι το ύψος των γονιών, αλλά και των συγγενών πρώτου βαθμού, όπως επίσης και οι συνθήκες γέννησης του παιδιού (πρόωρος τοκετός κλπ), αλλά και ο τρόπος διατροφής του και οι κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες ζει.
Υπάρχει θεραπεία για το κοντό παιδί;
Βεβαίως και παρά πολλά παιδιά μπορούν να βοηθηθούν και να αυξήσουν το ύψος τους. Όταν θα εντοπιστεί η αιτία που το κάνει να μην ψηλώνει, τότε τις περισσότερες φορές θα χορηγηθούν φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου που καθυστερεί το ύψος ή θα δοθούν οδηγίες για βελτίωση της διατροφής, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις θα χορηγηθεί και η λεγόμενη αυξητική ορμόνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ