Πώς θα γίνει η μετάβαση του παιδιού από την βρεφική κούνια στο παιδικό κρεβατάκι; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή; Χρειάζεται προετοιμασία;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αλλαγή από τη βρεφική κούνια στο παιδικό κρεβάτι είναι ένα ακόμη ορόσημο στη ζωή του παιδιού. Το μικρό σας μεγαλώνει και πια δεν «χωράει» στον περιορισμένο χώρο της κούνιας του. Το πότε θα γίνει αυτή η μετάβαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος για να μεταφέρετε το παιδί σας από την κούνια στο κρεβάτι, τα περισσότερα παιδιά κάνουν αυτή τη μετάβαση μεταξύ 2 και 3 ετών. Οι περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να κάνουν την αλλαγή επειδή ανησυχούν ότι το παιδί τους μπορεί να σκαρφαλώσει στα κάγκελα ή να πηδήξει έξω από την κούνια του και να χτυπήσει, γεγονός απόλυτα πραγματικό για την ασφάλεια του παιδιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σπεύσετε να αγοράσετε νέο κρεβάτι από την πρώτη κιόλας φορά που θα δείτε το παιδί σας να ανεβαίνει στα κάγκελα της κούνιας του καθώς δεν είναι ασφαλές για εκείνο το να σηκώνεται και να περιφέρεται μόνο του τη νύχτα όταν κοιμάστε. Κερδίστε χρόνο καλύτερα χαμηλώνοντας όσο γίνεται το στρώμα ώστε τα πλευρικά κάγκελα να ψηλώσουν και να του δυσκολέψουν το σκαρφάλωμα.
Κάντε εύκολη τη μετάβαση
Κάποια παιδιά προσαρμόζονται εύκολα στην αλλαγή, ενώ άλλα δυσκολεύονται πολύ. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Πολλές φορές τα πρωτότοκα παιδιά αντιστέκονται. Μπορεί να είναι πολύ συνδεδεμένα με την κούνια τους και όλα όσα σημαίνει για αυτά. Η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι είναι μια από τις πολλές αλλαγές που το παιδί σας βιώνει στο παρόν στάδιο της ζωής του. Μπορεί να συμπίπτει με την εκμάθηση της χρήσης της τουαλέτας, με την ώρα που για πρώτη φορά πάει σε παιδικό σταθμό και άλλες πιέσεις για να «μεγαλώσει». Αν έρθει αντιμέτωπο και με ένα νέο μωρό, μπορεί να βγάλει μεγάλη κτητικότητα απέναντι στα πράγματα του μωρού, συμπεριλαμβανομένης και της κούνιας. Τα δευτερότοκα ή τριτότοκα παιδιά κάνουν συνήθως πιο εύκολα τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι επειδή θέλουν να μοιάσουν στα μεγαλύτερα αδέρφια τους.
Για να διευκολύνετε τη μετάβαση:
-Βάλτε το νέο κρεβάτι του παιδιού σας στο ίδιο σημείο που ήταν η κούνια του. Αν το κρεβάτι είναι μεγάλο, καλύτερα να μην του βάλετε από την αρχή τα ανάλογα σεντόνια και καλύμματα. Το παιδί σας μπορεί να νιώθει καλύτερα αν συνεχίσει να κοιμάται με τα παλιά του σεντόνια, αυτά που χρησιμοποιούσε στην κούνια του, ακόμη κι αν στο νέο κρεβάτι πέφτουν πολύ μικρά.
-Χρησιμοποιείστε οπωσδήποτε προστατευτικά κάγκελα ώστε να αποτρέψετε ενδεχόμενη πτώση του παιδιού από το κρεβάτι.
-Κάντε το παιδί σας να νιώσει ενθουσιασμό με το νέο του κρεβάτι παίρνοντας το μαζί σας όταν θα πάτε να το αγοράσετε.
-Άλλη μια στρατηγική είναι η χρήση ειδικών, πολυμορφικών παιδικών κρεβατιών, που ακολουθούν το βασικό σχήμα της κούνιας, αλλά συνάμα αποτελούν κανονικά κρεβάτια. Τα πιο πολλά από αυτά έχουν κάγκελα εκ κατασκευής και έχουν πολύ ελκυστικά χρώματα και σχήματα, όπως αυτοκινήτων, τρένων, ή έχουν παντού ζωγραφιές.
Top tip
Αν προχωρώντας νομίσετε ότι τελικά κάνατε την αλλαγή πολύ νωρίς και το παιδί σας έχει πρόβλημα, μην τα παρατήσετε αμέσως. Ενθαρρύνετε αρχικά το παιδί σας να δοκιμάσει το νέο κρεβάτι του. Αν όμως περάσουν μερικές μέρες και το πρόβλημα παραμένει, βάλτε το ξανά στην κούνια του. Μερικά παιδιά απλά δεν είναι έτοιμα για τη μετάβαση στο κρεβάτι. Χρειάζεται ένα επίπεδο γνωστικής ανάπτυξης για να νιώσει το παιδί σας ότι ένα κρεβάτι έχει νοητά όρια εντός των οποίων πρέπει να παραμένει. Αν το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί στο κρεβάτι ή σηκώνεται συνέχεια και περιπλανιέται στο σπίτι, σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο για το κρεβάτι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ