Site icon TLIFE

Το πρώτο του δωμάτιο: Πέντε (άγραφοι) κανόνες για να “στήσεις” το μωρουδιακό δωμάτιο

Όταν περιμένεις παιδί, είναι τόσα πολλά τα πράγματα τα οποία πρέπει να ετοιμάσεις και να διευθετήσεις, που ορισμένες φορές μπορεί να φαίνεται πολύ χαοτική περίοδος. Εάν τώρα διανύεις αυτούς τους εννέα μήνες, τότε γνωρίζεις από πρώτο χέρι για τι ακριβώς μιλάω! Και ανάμεσα σε όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα, όπως “είμαι έτοιμη;”, “πόσο έτοιμη είμαι;” και “θα είμαι ποτέ έτοιμη;”, έρχονται να προστεθούν και μερικές πιο απλές και καθημερινές απορίες, όπως “πόσα φορμάκια θα χρειαστούμε;”, “να αγοράσω ή να νοικιάσω ζυγαριά/αποστειρωτή;” ή “πώς να φτιάξω το μωρουδιακό δωμάτιο”. Ξέρω, οι ανησυχίες θα είναι πολλές, αλλά στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να ηρεμήσεις και να βάλεις μία τάξη στις εκκρεμότητές σου. Ευτυχώς, το σημερινό άρθρο μπορεί να σε βοηθήσει σε ένα σκέλος από αυτά, που δεν είναι άλλο από την προετοιμασία του παιδικού δωματίου!

Μπορεί σε κάποιους να μοιάζει “μικρό”, αλλά η αλήθεια είναι πως απαιτεί αρκετή σκέψη, προνοητικότητα και καλό προγραμματισμό για να στηθεί ένα παιδικό υπνοδωμάτιο. Βλέπεις, δεν συμφέρει κανέναν να κάνει λανθασμένες επιλογές -γιατί θα τις πληρώσει και μάλιστα ακριβά! Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό είναι να καταγράψεις τις βασικές ανάγκες του χώρου και έπειτα να σκεφτείς με βάση το μέλλον! Διότι, όπως και να το κάνουμε, το μωρό δεν θα μείνει για πάντα μωρό και ανάλογα με το κάθε ηλικιακό φάσμα που θα αγγίζει, θα αλλάζουν και οι δικές του ανάγκες!

Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις πέντε βασικές συμβουλές (άγραφους κανόνες) που θα σε βοηθήσουν να “επανδρώσεις” το παιδικό δωμάτιο!

Επένδυσε σε μερικά διαχρονικά έπιπλα

Μπορεί σήμερα να αγοράζεις μία κουνιστή πολυθρόνα ή μια μπερζέρα ή όποιο άλλο είδος πολυθρόνας σε εξυπηρετεί για το μωρουδιακό δωμάτιο, ώστε να θηλάζεις και να νανουρίζεις το μικρό σου τους πρώτους μήνες, αλλά τι θα συμβεί σε αυτό το κάθισμα όταν το παιδί μεγαλώσει; Το ίδιο ισχύει και για τη συρταριέρα του, που τώρα μπορεί να είναι super cute στο bebe δωμάτιο, αλλά σε λίγο καιρό μπορεί να είναι εντελώς αχρείαστη. Διάλεξε, λοιπόν, κάποια έπιπλα που θα σου χρησιμεύσουν και μελλοντικά και κυρίως σε άλλους χώρους του σπιτιού! Με λίγα λόγια, διακόσμησε με βάση το στυλ σου και όχι απλά το μωρό σου!

Αγόρασε πολυχρηστικά έπιπλα

Ακριβώς επειδή το παιδί θα μεγαλώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, βασικό ζητούμενο είναι τα έπιπλα που αγοράζεις τώρα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον! Γι’ αυτό και ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι να προμηθευτείς εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα. Αυτό σημαίνει πως η μωρουδιακή κούνια θα χρειαστεί κάποια στιγμή να μετατραπεί σε παιδικό κρεβάτι και η αλλαξιέρα σε συρταριέρα για τα ρούχα του μικρού σου! Έχε, λοιπόν, στο μυαλό σου αυτή την πληροφορία όταν τα επιλέγεις!

Διάλεξε ένα διαχρονικό στυλ

Καλό είναι, όπως είδες και παραπάνω, να επιλέξεις ένα στυλ διακόσμησης που θα μπορεί να “σταθεί” και καθώς το παιδί μεγαλώνει. Αυτό σίγουρα ΔΕΝ μεταφράζεται σε baby blue και pink, αλλά σε πιο versatile χρώματα και αντικείμενα, που θα είναι αντιπροσωπευτικά και ενός μεγαλύτερου παιδιού! Προτίμησε neutral αποχρώσεις ή τόνους που να μην παραπέμπουν σε μωρουδιακή διακόσμηση. Ένα poster, ένα χαλί, μία κουρτίνα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να πάρει περισσότερο stylish ύφος από τον Winnie the Pooh είναι σίγουρα προτιμότερο!

Υπολόγισε… τις μεταμεσονύκτιες “επισκέψεις”

Έχε στο μυαλό σου πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ίσως χρειαστεί αν τρέξεις στο δωμάτιο του μικρού σου αρκετές φορές. Αυτό το μωρουδιακό κλάμα θα σε καλεί σαν… σειρήνα και εσύ θα πρέπει σε χρόνο dt να ανακουφίσεις οποιαδήποτε ανησυχία του. Γι’ αυτό και ο χώρος θα πρέπει να είναι έτσι δομημένος, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχεις πρόσβαση σε μια πιπίλα, ένα πανί, τις πάνες ή οτιδήποτε άλλο χρειαστείς εκείνη την ώρα. Επομένως, φρόντισε να υπάρχει ένα εύχρηστο βοηθητικό έπιπλο κοντά στην κούνια, για να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση!

Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι αρκετά απαιτητικοί από μόνοι τους, επομένως δεν χρειάζεται να προσθέτεις περισσότερο “θόρυβο” στην καθημερινότητά σου! Επένδυσε, λοιπόν, σε έπιπλα με μεγάλη αποθηκευτική χωρητικότητα, ώστε να έχεις τα πράγματα του μικρού του τακτοποιημένα και οργανωμένα. Ειδικά για ρούχα και λευκά είδη που δεν χρησιμοποιείς σε τακτική βάση, φρόντισε να τα αποθηκεύσεις σε μια ευρύχωρη συρταριέρα ή επιπλέον ντουλάπα. Επίσης, για είδη καθημερινής ανάγκης, μπορείς να εξοπλίσεις το χώρο με καλάθια, ώστε να έχεις άμεση πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεσαι!

© 2025 tlife.gr