Το παιδί δεν αισθάνεται καλά, σου λέει ότι νιώθει κουρασμένο, βάζεις θερμόμετρο και ανακαλύπτεις ότι έχει πυρετό. Και ανησυχείς. Πόσο σοβαρό σύμπτωμα είναι; Πότε είναι επικίνδυνος; Πώς θα τον αντιμετωπίσεις; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
Γενικά, οι γονείς έχουν μια σύγχυση για το τι είναι ο πυρετός, πόση ζημιά μπορεί να κάνει στο παιδί και πώς αντιμετωπίζεται στην πρώτη εμφανιση του πριν καλέσουν τον παιδίατρο. Η πυρετοφοβία εχει σημάνει συναγερμό στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς σε κάθε εμφάνιση του οι γονείς φοβούνται μην τυχόν προκληθούν σοβαρές βλάβες στο παιδί τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν οι γονείς κατανοήσουν ότι ο πυρετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε λοίμωξη και δεν είναι απαραίτητο από μόνος του να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρό, τότε θα περιοριστούν οι φόβοι τους και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίζουν την απειλή του με λογικές ενέργειες.
Κατ’ αρχάς, η εκτίμηση του πυρετού είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:
Στα νεογέννητα και στα βρέφη από 0 μέρες έως 3 μηνών…
…πυρετός ορίζεται μια θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς C. Μέχρι 37,2 βαθμούς θεωρείται φυσιολογική και από 37 έως 38 θεωρείται ότι εχει δέκατα.
Στα παιδιά από 3 μηνών έως 3 χρονών…
…πυρετός ορίζεται η θερμοκρασία πάνω από 38-39 βαθμούς C και ανησυχία θα πρέπει να έχουμε σε θερμοκρασία πάνω από 39 βαθμούς.
Στα μεγαλύτερα παιδιά πάνω από 5 χρονών…
…πυρετός ορίζεται πάνω από 37,8 βαθμούς C και ανησυχούμε σε πάνω από 39,5 βαθμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ποιο μέρος του σώματος γίνεται η θερμομέτρηση;
Στο ορθό είναι η πιο σίγουρη θερμομέτρηση αν και για πρακτικούς λόγους προκαλεί αμηχανία στις περισσότερες μαμάδες. Η θερμομέτρηση στο στόμα είναι και αυτή αξιόπιστη, αλλά δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε παιδιά μικρά και ιδιαίτερα κάτω από 5 χρονών. Η θερμομέτρηση στη μασχάλη είναι πιο πρακτική και εύκολη, αλλά χρειάζεται εμπειρία και προσοχή, διότι αν δεν τοποθετηθεί το θερμόμετρο σωστά, δεν θα υπάρχει αξιόπιστη μέτρηση και συνήθως θα δείξει κάτω από την πραγματική.
Τέλος, η θερμομέτρηση με τις ειδικές συσκευές υπέρυθρου φάσματος ή από το αυτί εχει μεγάλες διακυμάνσεις, διότι οι συσκευές επηρεάζονται από τον ιδρώτα, τις εξωτερικές μεταβολές της θερμοκρασίας του δέρματος και άλλες.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Τα αρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πυρετού στο σπίτι είναι η χορήγηση πολλών υγρών, όπως νερό, χυμοί, σούπες, μείωση της σωματικής δραστηριότητας, αφαίρεση των ρούχων, μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, κομπρέσες με δροσερό νερό και αντιπυρετικά.
Πότε πρέπει να καλέσεις τον παιδίατρο;
Καλούμε εγκαίρως τον παιδίατρο αν το παιδί:
• εχει πυρετό και είναι κάτω από 12 μηνών
• εχει υπνηλία
• δεν τρώει και δεν πίνει.
• εχει πονοκέφαλο
• δυσκολεύεται και ενοχλείται με το φως
• κάνει διάρροιες
• κάνει εμετούς
• πονάει η κοιλιά του
• εμφανίζει κοκκινίλες στο σώμα του (εξάνθημα).
Ο πυρετός σε πρώτη φάση αποτελεί μόνο ένα σύμπτωμα και αποτελεί μια φυσική άμυνα του οργανισμού να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Αν, όμως, είναι ψηλός, συνεχίζεται και δεν “πέφτει” εύκολα και εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, τότε μόνο η κλινική εξέταση από τον παιδίατρο θα μπορέσει να είναι ασφαλής προϋπόθεση για την σωστή και ασφαλή αντιμετώπιση του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ