Μπορεί οι διακοπές να πλησιάζουν ή για κάποιους να έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα βρίσκεστε πάντα στην παραλία! Αντιθέτως, πολλές οικογένειες επιλέγουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε κάποιο ξενοδοχείο που τους παρέχει όλες τις ανέσεις, από την διατροφή έως και την ψυχαγωγία. Αυτό σημαίνει πως μπορεί οι επισκέψεις στην θάλασσα να είναι συχνές, αλλά οι βουτιές στην πισίνα είναι πολύ πιο εύκολες! Ποιος μπορεί, άλλωστε, να στερήσει από τα παιδιά την ευχαρίστηση του πρωινού μπάνιου στην πισίνα, όταν το μόνο που θέλουν είναι να πεταχτούν από το κρεβάτι τους μόλις ξυπνήσουν, να καβαλήσουν το σωσίβιο και να αρχίσουν το… τσαλαβούτημα; Παρ’ όλα αυτά, το μπάνιο στην πισίνα δεν είναι μια απλή υπόθεση και θα χρειαστεί να προστατεύσεις τα μικρά σου από τις περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά και να τους διδάξεις τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς και χρήσης μιας δημόσιας πισίνας!
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τα επτά πράγματα που πρέπει να μάθεις στα μικρά σου για τις πισίνες, αλλά και μερικά χρήσιμα facts για εσένα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ντους είναι απαραίτητο πριν μπουν στην πισίνα
Οι πισίνες είναι υπερμεγέθη δοχεία που περιέχουν μερικώς στάσιμο νερό. Μπορεί να έχουν άψογο σύστημα καθαρισμού, ανανέωσης και φιλτραρίσματος του νερού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τη θάλασσα. Επομένως, μπαίνοντας στην πισίνα είναι απαραίτητο να έχουμε απομακρύνει τους ρύπους που βρίσκονται πάνω στο σώμα μας, όπως σκόνη και μικροοργανισμούς, προκειμένου να μην τα… μοιραστούμε με τους υπόλοιπους χρήστες της. Όπως και εμείς, λοιπόν, έτσι και τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν ένα γρήγορο ντους πριν βουτήξουν στο νερό!
Οι πρώτες βουτιές δεν πρέπει να γίνονται με το κεφάλι
Τα περισσότερα ατυχήματα στις πισίνες σημειώνονται από τις βουτιές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν μπορούμε να κρίνουμε με ασφάλεια το βάθος της πισίνας, όταν στεκόμαστε έξω από αυτή. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο τα παιδιά να κάνουν τις πρώτες βουτιές τους με τα πόδια, ώστε να μην υπάρξει κάποιο λάθος στον υπολογισμό του βάθους. Ειδικά δε, στην περίπτωση που υπάρχουν πινακίδες που απαγορεύουν τις βουτιές γενικά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να σεβαστούν τον κανόνα!
Δεν πρέπει να τρέχουν γύρω από την πισίνα
Όλες οι πισίνες είναι επενδυμένες γύρω τους με ειδικό αντιολισθητικό πλακάκι. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό, μιας και τα νερά που βγαίνουν από την πισίνα μπορεί να λιμνάσουν κατά τόπους, ενώ όταν είναι πολυσύχναστη μπορεί να δημιουργηθεί ένα γλιστερό στρώμα από το νερό και τη σκόνη που συσσωρεύεται γύρω της. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο τα παιδιά να μην τρέχουν γύρω από την πισίνα, καθώς το έδαφος είναι ολισθηρό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πισίνα δεν είναι… τουαλέτα
Όταν τα παιδιά είναι μικρά και δεν αποχωριστεί ακόμα την πάνα τους, τότε είναι απαραίτητο να φορούν ειδικά μαγιό με ενσωματωμένη πάνα, ώστε να αποφεύγονται τα… ατυχήματα. Και τα μεγαλύτερα παιδιά, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν πως όταν βρίσκονται στην πισίνα δεν μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους, μιας και πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα νερού, το οποίο μολύνεται με τις οργανικές εκκρίσεις. Στις πισίνες, λοιπόν, απαγορεύεται η… τουαλέτα!
Το αντηλιακό είναι πάντα απαραίτητο
Κάποια παιδιά ενδεχομένως να έχουν συνδυάσει την αντηλιακή προστασία με τη θάλασσα και να θεωρούν πως δεν είναι απαραίτητη η χρήση της όταν βρίσκονται στην πισίνα. Δεν έχει σημασία, όμως, που βρίσκονται, αλλά αν έρχονται σε επαφή με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία! Γι’ αυτό και ένα καλό, αδιάβροχο, ευρέως φάσματος αντηλιακό με SPF 50 είναι πάντα απαραίτητο πριν μπουν στην πισίνα, ενώ πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο ώρες!
Το χλώριο είναι απαραίτητο
Πολλοί γονείς κατηγορούν το χλώριο που χρησιμοποιείται στις πισίνες και την έντονη μυρωδιά του, θεωρώντας πως τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με χημικές ουσίες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το χλώριο είναι απαραίτητο για να καθαρίζεται το νερό της πισίνας και να διατηρείται ισορροπημένο το pH του νερού, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις και οι μεταδοτικές ασθένειες. Όσο για την έντονη μυρωδιά του, δεν ευθύνεται το χλώριο, αλλά η χλωραμίνη, δηλαδή η χημική ένωση που προκύπτει όταν το χλώριο έρχεται σε επαφή με ούρα, περιττώματα, ιδρώτα και σκόνη. Αυτή είναι υπεύθυνη για το κοκκίνισμα των ματιών, τον ερεθισμό του λαιμού και τον κνησμό του δέρματος. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι το χλώριο, αλλά η συμπεριφορά των ανθρώπων!
Η πισίνα μπορεί να κρύβει ανεπιθύμητους… επισκέπτες
Τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που μπορεί να αναπτύσσονται ή να μεταδίδονται μέσω του νερού της πισίνας δεν μπορούν να παραβλεφθούν, ειδικά όταν πρόκειται για ένα πολυσύχναστο μέρος με πολύ κόσμο. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα παράσιτα είναι το κρυπτοσπορίδιο, που έχει αντοχή στο χλώριο και μπορεί να επιζήσει ακόμη και έως 10 ημέρες. Έπειτα, υπάρχει και η ψευδομονάδα που συναντάται συχνά στις πισίνες και μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Φρόντισε, λοιπόν, να προστατεύσεις το μικρό σου, μαθαίνοντάς του να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, να μην πίνει νερό από την πισίνα και να κάνει τακτικά ντους με τρεχούμενο νερό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ