Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι παραδοσιακά πολύ οικογενειακή υπόθεση. Άλλωστε, τα σχολεία κλείνουν, οι ημέρες επίσημης αργίας είναι αρκετές για την μαμά και τον μπαμπά και ο χρόνος που περνούν τα παιδιά με τους γονείς τους είναι αρκετός (μακάρι να ήταν περισσότερος!) και γεμάτος χαρούμενες στιγμές! Ένα, λοιπόν, από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των γιορτών είναι φυσικά και τα καθημερινά εορταστικά τραπέζια, γύρω από τα οποία συγκεντρώνεται όλη η ευρύτερη οικογένεια, με την γιαγιά και τον παππού και όλους τους αγαπημένους φίλους του σπιτιού. Ως μητέρα, λοιπόν, αναλαμβάνεις τον περισσότερο φόρτο στην κουζίνα, μαζί με τα μικρά σου που όλο και θα τρυπώνουν για να κάνουν ζαβολιές, ενώ ο μπαμπάς βοηθάει σίγουρα στα ψώνια και προσπαθεί να βάλει το χεράκι του… στα ψητά του φούρνου! Ας κάνουμε, όμως, ένα rewind για να επιστρέψουμε στην αρχή όλων, που είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές για τα γιορτινά τραπέζια… Είσαι σίγουρη πως τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής στα τρόφιμα που προμηθεύεστε; Επίσης, πόσο βέβαιοι είστε ότι δεν πέφτετε θύματα… του κρεοπώλη και του μανάβη;
Για να είσαι, λοιπόν, σίγουρη πως όλες οι αγορές σου θα γίνουν και φέτος με απόλυτη ασφάλεια και έλεγχο, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) δίνει οδηγίες και συμβουλές, ώστε να είναι και τα φετινά Χριστούγεννα λαμπερά! Ρίξε μια ματιά παρακάτω και… κράτα σημειώσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Για μια σωστή διατροφή, το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι “Φρούτα και λαχανικά της εποχής”. Είναι πιο φτηνά και υγιεινά, ενώ δεν έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Αποφύγετε, λοιπόν τα εκτός εποχής, αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, όπως οι ντομάτες και τα αγγουράκια που μόνο τον πληθωρισμό και το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ανεβάζουν. Για τα άλλα υψηλότιμα φρούτα και εκτός εποχής λαχανικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις τιμές που γενικά είναι παραπλανητικές. Η ελλιποβαρής ζύγιση και άλλες “επινοήσεις” των πωλητών, λόγω της μεγάλης κίνησης, βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο αυτό τον καιρό.
♦ Μην αγοράζετε τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες για την συνηθισμένη διατροφή σας.
♦ Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι εκείνα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
♦ Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται πιο κοντά στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.
♦ Αποθηκεύστε το κατεψυγμένο κρέας στον καταψύκτη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του και σιγουρευτείτε ότι παραμένει κατεψυγμένο.
♦ Βεβαιωθείτε ότι στα σημεία αγοράς, τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη και ποτέ σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη.
♦ Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (τετράγωνο πλαστικό καρτελάκι με αιχμηρό άκρο, διαστάσεων περίπου 2×2 cm, που είναι τοποθετημένο στο στήθος του πουλερικού), όπου φαίνεται και η ημερομηνία ανάλωσης.
♦ Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις είναι στην διάθεση του καταναλωτή εφόσον ζητηθούν. Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κ.λπ.), με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. “ελευθέρας βοσκής”, “βιολογικής εκτροφής” κ.λπ.), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT ή άλλος φορέας πιστοποίησης, σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
♦ Το κρέας αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος “τυρκουάζ”, με σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, “ELLAS” ή “ΕL”.
♦ Το κρέας αμνοεριφίων τα οποία προέρχονται από κοινοτικές χώρες φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος “τυρκουάζ” και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
♦ Το κρέας αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, είτε έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα, είτε όχι, φέρει υποχρεωτικά σφραγίδες σε χρώμα “καστανό”, δηλαδή την σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
♦ Το κρέας βοοειδών πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύεται από πρόσθετη επισήμανση με την μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη, επί μεγάλων τεμαχίων του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, την χώρα γέννησης, την χώρα εκτροφής και την χώρα σφαγής του ζώου. Για το κρέας βοοειδών, που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχθηκαν στην Ελλάδα, πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα “χώρα καταγωγής Ελλάδα” και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος “μπλε του ουρανού”. Η ετικέτα αυτή είναι διαστάσεων περίπου 10×5 cm και συνηθίζεται να είναι κολλημένη στη βιτρίνα-ψυγείο της επιχείρησης.
♦ Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.
♦ Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στον φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κομματάκια φρούτων είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.
♦ Πριν από οτιδήποτε άλλο, βάλτε στο πιάτο σαλάτα. Αφ’ ενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφ’ ετέρου θα “κόψει” την όρεξη.
♦ Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν πίνετε, καλό είναι να προτιμήσετε κρασί ή μπύρα, που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά μπορείς να συνδυάσεις το ποτό σου με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες και έτσι να διαρκέσει περισσότερο.
♦ Για κάθε αγορά, επιμείνετε στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.
♦ Αν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να αγοράσετε όλα όσα επιθυμείτε, ας μην προσφεύγετε σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι “χρήμα μετρητό”. Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθείτε να αποπληρώσετε τις δόσεις σας. Διαπραγματευτείτε τον τρόπο πληρωμής, όταν πρόκειται να πληρώσετε με εντολές του καταναλωτικού συνεταιρισμού ή με την πιστωτική κάρτα. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πληρωμή “τοις μετρητοίς” και δεν πρέπει να δέχεστε οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση.
♦ Προσοχή στις δελεαστικές διαφημίσεις και προσφορές τουριστικών γραφείων. Οι καταγγελίες για παραπλάνηση ακόμη και εξαπάτηση καταναλωτών αυτή την περίοδο αυξάνονται κατακόρυφα.
♦ Μην ξεκινάτε με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος στο μυαλό σας. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσετε μόνοι σας.
♦ Προγρμματίστε τις αγορές σας, φτιάξτε μια λίστα με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά που θέλετε να προμηθευτείτε και μην ξεφεύγετε από τον προγραμματισμό σας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η διάθεση γιορτινή και είναι πολύ πιθανόν να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ