Site icon TLIFE

Σεισμός και παιδιά: Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης γράφει για τις μετατραυματικές διαταραχές

Ο σεισμός αιφνιδιάζει. Και μερικές φορές οι συνέπειές του είναι τόσο καταστροφικές που δεν αρκούν τα λόγια να τις περιγράψουν. Αυτές τις μέρες, όλοι, βιώνουμε ένα σοκ από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία με τους χιλιάδες νεκρούς, αλλά και τα μικρά θαύματα διάσωσης. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης γράφει για το πως επηρεάζει ο σεισμός ένα μικρό παιδί και για το ποιες είναι οι μετατραυματικές διαταραχές. Ο λόγος στον ειδικό…


Οι σεισμοί έρχονται πάντα αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προειδοποίηση. Προκαλούν απώλεια ζωής, τραυματισμούς και υλικές ζημιές, αλλά και έντονο φόβο. Τα παιδιά βιώνουν με ιδιαίτερα τραγικό τρόπο τον σεισμό, που στον ευαίσθητο συναισθηματικό κόσμο τους μεταφράζεται σε απώλεια της ασφάλειας που τους προσφέρει το σπίτι -το οποίο είναι η φωλιά τους- αλλά και ως αδυναμία των γονιών τους να τα προστατέψουν.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ψυχολογία τους το δέχονται τα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ των 4-7 ετών. Τη στιγμή του σεισμού οι γονείς τους τα καλούν να τρέξουν μαζί τους για να σωθούν. Και τούτο διότι τα μικρότερα τα παίρνουν αγκαλιά και τα μεγαλύτερα είναι ικανά να τρέξουν μόνα τους. Αυτή η ευθύνη για να σώσουν τη ζωή τους θα τα σημαδέψει σε όλη τη ζωή τους.

Οι μετατραυματικές επιπτώσεις και διαταραχές των παιδιών αρχίζουν αμέσως μετά τον σεισμό και μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες μέχρι και αρκετά χρόνια.

Οι συνέπειες του σεισμού στα παιδιά εξαρτώνται από την ηλικία του και από τη συμπεριφορά των ενηλίκων που βρίσκονται κοντά τους εκείνη τη στιγμή.

Τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών εκδηλώνονται σε όλα τα συστήματα του οργανισμού:
-Παλινδρόμηση ή απώλεια των ήδη αποκτηθέντων ικανοτήτων τους.
-Μπορεί να σταματήσουν να μιλούν ή να αρχίσουν να κεκεδίζουν.
-Μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των σφιγκτήρων τους και να αρχίσουν να κάνουν πάλι τα τσίσα πάνω τους ή να αφοδεύουν πάνω τους.
-Φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα μόνα τους.
-Φοβούνται να κλείνουν οι πόρτες.
-Αρχίζουν να υπνοβατούν.
-Βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους και ξυπνάνε αναστατωμένα.
-Εμφανίζουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετούς και διάρροιες.
-Εμφανίζουν κεφαλαλγίες.
-Εμφανίζουν ταχυκαρδίες και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
-Σε εφήβους αυξάνονται οι παραβατικές πράξεις, απόπειρες αυτοκτονίας, χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και οι ναρκωτικές ουσίες.

Τα παιδιά – θύματα του σεισμού πολλές φορές ζούνε σε σκηνές ή τροχόσπιτα, ή κάνουν μάθημα σε πρόχειρα σχολεία. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη προκειμένου τα παιδιά αυτά να θεραπεύσουν την ψυχή τους και να μπορέσουν να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

 

© 2024 tlife.gr