Τα μικρά παιδιά η αλήθεια είναι πως δεν φημίζονται για την ευγένεια ή τον σεβασμό που δείχνουν προς του μεγαλύτερους. Όσο μεγαλώνουν, ειδικά στα χρόνια του δημοτικού, τόσο αισθάνονται την ανάγκη να δείξουν ότι μπορούν να παρακούσουν τους γονείς τους και να παίρνουν δικές τους αποφάσεις. Αυτή η συμπεριφορά πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει τα όρια και να φτάσει να γίνει γενικότερη ασέβεια προς τους μεγαλύτερους, ακόμα και αν δεν είναι μέλη της άμεσης οικογένειάς τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να εμφυσήσεις από μικρή ηλικία στα παιδιά σου την έννοια του σεβασμού. Τα χρόνια του δημοτικού είναι η ιδανική εποχή για να κάνεις ακόμα πιο έντονη αυτή σου την προσπάθεια, αφού πλέον το παιδί καταλαβαίνει πλήρως και μπορείς να συζητήσεις μαζί του.
Να δείχνεις κι εσύ σεβασμό: “Γενικότερα οι γονείς δεν δείχνουν στα παιδιά τους τον ίδιο σεβασμό τον οποίο αναμένουν να λάβουν από αυτά”, λέει ο ψυχολόγος Jerry Wyckoff, “Μπερδευόμαστε γιατί πολλές φορές μεγαλώνοντας, μπερδεύουμε τον σεβασμό με τον φόβο. Για παράδειγμα πολλοί μπορεί να πουν: ‘Σεβόμουν τον πατέρα μου γιατί αλλιώς θα με χτυπούσε’. Αυτό δεν είναι σεβασμός. Είναι φόβος”.
Αντ’ αυτού μπορείς να ξεκινήσεις να ακούς αυτά που έχει να σου πει το παιδί σου. Στις καθημερινές σας συζητήσεις, κοίτα το στα μάτια και δωσ’ του να καταλάβει ότι αντιλαμβάνεσαι πλήρως αυτό που σου λέει. Μπορείς να ακόμα να κανονίσεις μια φορά την εβδομάδα, να μαζεύεστε οικογενειακώς και να συζητάτε ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις. Σε αυτές τις συζητήσεις όλες οι απόψεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα, ακόμα κι αν εκφράζονται από ένα παιδί 8 χρονών.
Μάθε τα να απαντάνε ευγενικά: Το παιδί σου μπορεί να δείξει ότι ενδιαφέρεται και σέβεται τους ανθρώπους γύρω του, μέσω των καλών του τρόπων. Στα πρώτα, κιόλας, χρόνια του δημοτικού, το παιδί σου θα πρέπει να ξέρει να λέει, ‘Παρακαλώ’ και ‘Ευχαριστώ’. Αν ξεχαστεί, μπορείς να του το υπενθυμίσεις προσεκτικά.
Προσπάθησε να εξηγήσεις στο παιδί σου, ότι προτιμάς να το βοηθάς όταν σου φέρεται με ευγένεια και όχι όταν σε διατάζει. Και πάλι να θυμάσαι ότι ο σεβασμός που θα του δείξεις, είναι πολύ καλύτερο μάθημα από ένα κήρυγμα. Να λες ‘Ευχαριστώ’ και ‘Παρακαλώ’ στο παιδί σου και στους άλλους γύρω σου, για να μάθει ότι αυτές οι δυο λέξεις αποτελούν μέρος του καθημερινού λεξιλογίου των ανθρώπων.
Απέφυγε τις υπερβολικές αντιδράσεις: Αν το παιδί σου σε αποκαλέσει ‘βλαμμένη’, προσπάθησε να μην αντιδράσεις έντονα. Ένα παιδί που θέλει να προκαλέσει μια αντίδραση, θα αντέξει πολλές περισσότερες φωνές απ’ όσες νομίζεις, μόνο και μόνο για να έχει το πάνω χέρι.
Αντί λοιπόν να φωνάξεις, κατέβα στο επίπεδό του, κοίτα το στα μάτια και πες του: “Σε αυτήν την οικογένεια, δεν βρίζουμε ο ένας τον άλλο”. Στη συνέχεια δείξ’ του τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποκτήσει αυτό που θέλει, χρησιμοποιώντας τον σεβασμό. “Όταν θες να σε βοηθήσω, ζήτα το μου ευγενικά. Πες, ‘Μαμά μπορείς σε παρακαλώ να με βοηθήσεις με τις ασκήσεις μου;’.
Να αναμένεις διαφωνίες: Η ζωή θα κυλούσε πολύ πιο ομαλά, αν το παιδί σου συμφωνούσε με ό, τι λες, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Να θυμάσαι ότι όταν το παιδί σου δεν κάνει αυτό που του ζητάς, δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι δεν σε σέβεται, μπορεί απλά να έχει διαφορετική άποψη από σένα.
Δειξ’ του πως θα περνά πιο εύκολα το δικό του, αν δεν είναι ασεβής. Αντί να σου πει ‘ Σε μισώ γιατί δεν πάμε ποτέ για ποδήλατο’, μάθε το να σου λέει, ‘Μπορούμε να πάμε για ποδήλατο μετά τα ψώνια;’.
Θέσε όρια: “Ένα από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξεις τον σεβασμό, είναι να είσαι ταυτόχρονα ευγενική αλλά και αυστηρή στον τρόπο διαπαιδαγώγησής σου”, λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας, Jane Nelsen. “Το να είσαι ευγενική δείχνει σεβασμό προς το παιδί σου και το να είσαι αυστηρή, δείχνει σεβασμό ως προς αυτό που πρέπει να γίνει”.
Αν λοιπόν, είσαι για ψώνια μαζί με το παιδί σου και εκείνο αρχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα, τότε πες του, “Θα φύγουμε τώρα από το μαγαζί και θα επιστρέψουμε μια άλλη φορά, που θα αισθάνεσαι πιο ήρεμος”.
Αν από την άλλη είναι μια δουλειά που δεν μπορεί να γίνει άλλη φορά τότε, “Απομακρύνσου μερικά μέτρα από το παιδί και πες του ‘Θα είμαι λίγο πιο κει, όπου θα μπορείς να με βλέπεις, πες μου όταν θα είσαι πιο ήρεμος, για να συνεχίσουμε τα ψώνια μας’”. Αν δεις ότι η συμπεριφορά δεν αλλάζει, τότε πάρε το παιδί και πηγαίνετε κάπου πιο ιδιωτικά, όπως το αυτοκίνητο για τα παράδειγμα, για να μπορέσει να ηρεμήσει χωρίς να το βλέπει πολύς κόσμος.
Να επευφημείς την σωστή συμπεριφορά: Όταν βλέπεις ότι το παιδί σου συμπεριφέρεται σωστά και δείχνει σεβασμός, να του δείχνεις ότι αυτή είναι μια ωραία συμπεριφορά και να είσαι ακριβής στα λόγια σου. Αντί να πεις, ‘Μπράβο, είμαι περήφανη για σένα’, πες ‘Σε ευχαριστώ που ζήτησες την άδεια μου, πριν αλλάξεις κανάλι στην τηλεόραση’.
Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα δει ότι οι προσπάθειές του δεν πάνε χαμένες και ότι η καλή του συμπεριφορά, ανταμείβεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ