Μήπως τον τελευταίο καιρό το παιδί σου δεν είναι συγκεντρωμένο; Μήπως έχει μειωθεί η απόδοσή του στο σχολείο; Μήπως άρχισε ξαφνικά να μην θυμάται; Μήπως παραπονιέται ότι είναι κουρασμένο; Μήπως δεν τρώει καλά; Όλα αυτά αλλά και πολλά ακόμα συμπτώματα μπορεί να σημαίνει ότι έχει χαμηλό σίδηρο στον οργανισμό του, δηλαδή αυτό που λέμε σιδηροπενική αναιμία. Ο παιδίατρος Δρ. Μαζάνης σε συμβουλεύει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη μητέρα που ζει καθημερινά με το παιδί της είναι δύσκολο να μην αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει στο βρέφος ή και στον έφηβο και να μη ρωτήσει τον παιδίατρο. Μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματός του που γίνεται πιο ωχρό, η μειωμένη δραστηριότητα ή αντίθετα η έντονη ευερεθιστότητα ή η υπερκινητικότητα μπορεί να κρύβουν έλλειψη σιδήρου. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και η νοητική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί όταν η αναιμία συμβαίνει σε περιόδους γρήγορης ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Πότε πρέπει να πάρει σίδηρο;
1. Τα πρόωρα μωρά που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό θα πρέπει να πάρουν σίδηρο από τις 30 μέρες της ζωής τους έως και τα πρώτα τους γενέθλια. Ακόμη και τα πρόωρα που πίνουν “ξένο” γάλα χρειάζονται σίδηρο μεταξύ 4 έως 8 μηνών.
2. Τα τελειόμηνα μωρά που πίνουν αποκλειστικά μητρικό γάλα δεν κινδυνεύουν από σιδηροπενική αναιμία τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Θα χρειαστούν όμως σίδηρο το δεύτερο εξάμηνο της ζωής τους αν συνεχίσουν να έχουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό.
3. Τα τελειόμηνα μωρά που πίνουν αποκλειστικά ξένο γάλα δεν θα χρειαστούν σίδηρο το 1ο εξάμηνο της ζωής τους. Από το 2ο εξάμηνο και μετά που αρχίζουν και στερεές τροφές τότε καλύπτονται πλήρως από σίδηρο.
4. Τα παιδιά από 1-3 χρονών τουλάχιστον στη χώρα μας μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο από τις τροφές αν τρώνε ισορροπημένα κρέας (μοσχάρι, βοδινό, στρουθοκάμηλο, χοιρινό), όσπρια (φακές), χόρτα (σπανάκι) κ.ά.
5. Στους εφήβους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν ελέγχεται πολύ καλά η διατροφή τους αφού πολλές φορές τρώνε μόνοι τους και έξω από το σπίτι. Ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα (προπόνηση) ή τα κορίτσια που έχουν έμμηνο ρύση (περίοδο) καλό είναι να παίρνουν τακτικά σίδηρο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αναιμίας. Επίσης σίδηρος μπορεί να χρειαστεί εάν ο έφηβος αύξησε τον ρυθμό ανάπτυξής του τον τελευταίο χρόνο, αν χάνει αίμα από αιμορροϊδες ή αν τρέχει συχνά αίμα από τη μύτη του (ρινορραγίες).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ