ΣΚ στην πόλη: 5 ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια

Οι δύο πιο αγαπημένες μέρες της εβδομάδας των μικρών μας φίλων είναι μία ανάσα μακριά μας. Ναι, καλά κατάλαβες. Άλλο ένα ΣΚ είναι προ των πυλών και αυτό, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό που θα επικρατεί, μόνο χαμόγελα στα παιδικά χείλη δημιουργεί. Τι θα έλεγες να βγείτε έξω ή να αφήσεις το παιδί σου να πάρει μέρος σε ένα από τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά εργαστήρια που λαμβάνουν χώρα αυτό το ΣΚ στην πόλη; Για δες…

Ο Αρματοποιός επιστρέφει!
Οι περίτεχνες πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της αρματοποιίας!
Σφυριά και αμόνια επιστρατεύονται για να μας αποκαλύψουν, πώς οι σπουδαίοι τεχνίτες της αρχαιότητας κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης! Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι μας στο χρόνο ξεκινά! Αφετηρία μας είναι το 1500 π.Χ. και η Μυκηναϊκή Εποχή. Μεταφερόμαστε σε σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου, εκεί που οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα!
Πού; Μουσείο Κοτσανά
Πότε; Κυριακή στις 12:00

Ο Ήχος των Σκιών
Η δράση «Ο ήχος των σκιών» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών συμπληρώνεται από Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών για παιδιά από 5 ετών, το οποίο διοργανώνεται στην Αίθουσα Εκπαιδευτικών στις 12 και 26 Φεβρουαρίου καθώς και στις 13 Μαρτίου και έχει διάρκεια μία ώρα. Ο Ηλίας Καρελλάς προσκαλεί τα παιδιά που αγαπούν τον Καραγκιόζη να ανακαλύψουν τη μαγεία του θεάτρου σκιών, να μάθουν από ποια υλικά φτιάχνεται μια φιγούρα, πώς κινείται, πώς γίνονται οι φωνές και να κατασκευάσουν τη δική τους φιγούρα με τον αγαπημένο τους ήρωα.
Πού; Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πότε; Σάββατο στις 16:00 

Κάτι κινείται… στο Μουσείο!
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εμπνέεται από το εικαστικό αφιέρωμα στον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα που φιλοξενείται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων και παρουσιάζει ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας (stop motion animation), για παιδιά ηλικίας 9-11 και 12-14 ετών. Με αφορμή τις θεματικές ενότητες και τις τεχνικές του ζωγράφου, τα παιδιά δημιουργούν μια πρωτότυπη ιστορία, κατασκευάζουν cut-out φιγούρες και δίνουν στα έργα του Σόρογκα μια νέα διάσταση, αξιοποιώντας την τεχνική του stop motion. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξοικειώνονται με όλα τα στάδια παραγωγής του animation, όπως η συγγραφή σεναρίου και η σκηνοθεσία και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία της δική τους πρωτότυπης stop motion ταινίας.
Πού; Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Πότε; Κυριακή 10:30 – 12:30 (για παιδιά 9-11 ετών) & 13:00-15:00 (για παιδιά 12-14 ετών)

Εξερευνώντας τον Ηλεκτρισμό 
Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός; Πώς μπορούμε να ηλεκτρίσουμε διαφορετικά αντικείμενα; Ποια είδη φορτίου υπάρχουν; Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και πώς φτιάχνουμε ηλεκτρικά κυκλώματα; Τι είναι η αντίσταση και η αγωγιμότητα; Από ποια μέρη αποτελείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και πώς μπορούμε να συνδέσουμε διαφορετικά στοιχεία σε ένα κύκλωμα; Μέσα από πειράματα με απλά υλικά τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα ηλεκτρικά φορτία, τον στατικό ηλεκτρισμό και τους τρόπους φόρτισης.
Πού; Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ίδρυμα Ευγενίδου
Πότε; Κυριακή στις 14:00 

Ειδύλλια Οδός: Η τέχνη των υλικών
Μέχρι τις 6 Μαρτίου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία γνωρίσουν ό, τι πιο φρέσκο έχει να επιδείξει η σύγχρονη τέχνη, μέσα από την ομαδική έκθεση «Ειδύλλια Οδός» που παρουσιάζεται στην αίθουσα Μηχανουργείο και στο προαύλιό της. 33 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό εμπνέονται την πρωτοφανή συνθήκη της πανδημίας και του εγκλεισμού, πειραματίζονται με πρώτες ύλες, χρησιμοποιούν χώμα, μαλλί, καλάμια, μάρμαρο, υφάσματα, κλωστές, βελόνες κι αργαλειούς και «συνδιαλέγονται» μέσα από τα έργα τους με το παρόν και το παρελθόν. Τα παιδιά από 5 ετών έρχονται σε επαφή με την «τέχνη των υλικών», μέσα από ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τι μυρωδιά έχει το χώμα; Πόσο μαλακό είναι το μαλλί; Τι θόρυβο κάνουν τα καλάμια όταν φυσάς ή το χαρτί όταν τσαλακώνεται; Οι μικροί καλλιτέχνες ανακαλύπτουν τις διάφορες ποιότητες των υλικών, πειραματίζονται με τις υφές τους και δημιουργούν το δικό τους μοναδικό έργο τέχνης με τον πιο διαδραστικό τρόπο. 
Πού; Μηχανουργείο – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Πότε; Κυριακή 12:00 – 13:00

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164