Ξέρεις (ή μάλλον βιώνεις) τον τρόπο που επηρεάζει τον οργανισμό σου η αϋπνία ή οι μειωμένες ώρες ύπνου στην καθημερινότητά σου! Η κόπωση είναι μεγάλη, ενώ από επιστημονικής άποψης, το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζεται άμεσα είναι ο μετωπιαίος λοβός, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δραματικά η μνήμη σου. Με λίγα λόγια, ο εγκέφαλος είναι το βασικό όργανο που πλήττεται από την στέρηση ύπνου και εκείνο που υπολειτουργεί. Αυτά ισχύουν, όμως, στην περίπτωση της μαμάς και του μπαμπά, δηλαδή των ενηλίκων. Ξέρεις, ωστόσο, τι επιπτώσεις έχει ο “άναρχος” ύπνος στα παιδιά; Όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά που δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου, παρουσιάζουν περισσότερες συμπεριφορικές δυσκολίες σε σχέση με εκείνα που απολαμβάνουν σταθερές ώρες ύπνου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Pediatrics, παρατήρησε και ανέλυσε τς συνήθειες ύπνου 10.000 παιδιών μεταξύ τριών και επτά ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 20% των γονιών είπαν πως τα τρίχρονα παιδιά τους δεν είχαν σταθερό ωράριο ύπνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα παιδιά που δεν είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου είχαν μεγαλύτερα ποσοστά σε συμπεριφορές και συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η λύπη, η αδιαφορία και η εμπλοκή και καυγάδες. Μάλιστα, αυτή η διαπίστωση δεν προέκυψε μόνο από τις δηλώσεις των γονιών, αλλά και από τους δασκάλους των παιδιών που ήταν σε σχολική ηλικία, οι οποίοι αξιολόγησαν την συμπεριφορά των παιδιών ως προβληματικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Yvonne Kelly, όταν οι γονείς βάζουν τα μικρά τους για ύπνο στις 20:00 το ένα βράδυ και στις 22:00 το άλλο βράδυ, τότε τα παιδιά βιώνουν ένα είδος “κοινωνικού jet lag”, ακόμη κι αν κοιμούνται συνολικά τις ίδιες ώρες με τα παιδιά που έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται, μπορεί ο άστατος ύπνος να προκαλεί συμπεριφορικές δυσκολίες, ωστόσο αυτές είναι ευτυχώς αναστρέψιμες. Συγκεκριμένα, όταν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα άλλαξαν το πρόγραμμα ύπνου τους σε κανονικό, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην συμπεριφορά τους. “Αυτό αποδεικνύει πως ποτέ δεν είναι αργά να βοηθήσουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στον ‘καλό δρόμο’ και πως ακόμη και η μικρότερη αλλαγή μπορεί να φέρει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που εξελίσσονται” λέει η ίδια.
Πέρα, όμως, από τις συμπεριφορικές επιπτώσεις του άστατου ύπνου στα παιδιά, όπως έχεις διαβάσει και εδώ, οι μειωμένες ώρες ύπνου επηρεάζουν και τον εγκέφαλο του παιδιού. Ταυτόχρονα, έτερες έρευνες έχουν συνδέσει την κακή ποιότητα ύπνου στα παιδιά με την παχυσαρκία ή και την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επομένως, το σταθερό πρόγραμμα και οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι κομβικής σημασίας για την φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη των παιδιών, τόσο σε οργανικό, όσο και σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ