Οι πρώτες έξι μήνες είναι ίσως οι πιο εύκολοι όσον αφορά τη διατροφή του μωρού σου. Το γάλα, είτε μητρικό είτε με τη μορφή φόρμουλας, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Έτσι, το μωρό παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό του, αποκτά γερά οστά. Όλα αυτά πριν το μωρό σου συμπληρώσει μισό χρόνο ζωής. Κάπου εκεί, αρχίζει η μετάβαση στις στερεές τροφές. Όταν το μωράκι σου έχει διπλασιάσει το βάρος της γέννησης του και όταν στηρίζει μόνο του το κεφάλι του, τότε -ναι!- είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη μετάβαση. Πώς θα την κάνεις πιο εύκολη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άλεσε τα όλα!
Η μεγάλη αλλαγή έρχεται πάντα σταδιακά. Για αυτό, επειδή το μωράκι σου, όπως καταλαβαίνεις, είναι ακόμα μικρό, κάτι απότομο μπορεί να το ταράξει και να το αποσυντονίσει. Και δεν το θες αυτό. Τον πρώτο μήνα, λοιπόν, – ξεκίνα το μέτρημα από εκείνον που θα αρχίσεις την μετάβαση – πρόσφερε του όλα σε μορφή κρέμας, αφήνοντας μερικά – πολύ μικρά – κομματάκια των τροφών να κάνουν τη διαφορά εντός του μείγματος.
Μην μπλέξεις πολλές τροφές μαζί
Αργά και σταδιακά. Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε. Δεν χρειάζεται να αναμείξεις διαφορετικές τροφές μεταξύ τους από την αρχή. Και ίσως δεν πρέπει κιόλας. Φρόντισε κάθε νέα τροφή να την κρατήσεις για 5-7 ημέρες ώστε αν παρουσιαστεί πρόβλημα, ειδικά αλλεργίες, να ξέρεις πού οφείλεται. Έξυπνη τακτική, ε;
Απόφυγε το αλάτι και τα συντηρητικά
Ναι, το δέλεαρ να κάνεις τις πρώτες του στερεές τροφές – ειδικά αν το μικρό σου δεν εκφράζει και τη συμπάθεια του απέναντι τους – με λίγα συντηρητικά ή απλά μία πρέζα αλάτι είναι μεγάλο. Ξέχασε το! Η παιδική διατροφή δομείται πολύ πιο νωρίς από ό,τι πιστεύεις. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, δεν θες κάτι να πάει στραβά.
Μην είσαι τόσο σκληρή μαζί σου
Σε κανέναν μας δεν αρέσουν όλες οι τροφές. Ούτε σε εμένα, ούτε σε εσένα και – φυσικά – ούτε σε αυτόν τον μικρό ανθρωπάκο που γεμίζει την αγκαλιά σου με στοργή και αγάπη. Προσπάθησε, λοιπόν, να μην επιμένεις έντονα, όταν δυσανασχετεί και το σημαντικότερο να μην δίνεις στο πρόσωπο σου εκφράσεις γκρίνιας. Γιατί, το ότι δεν είναι σε θέση να σχηματίσει ολοκληρωμένες προτάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει. Κάθε άλλο!
Ο παιδίατρος έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο
Μήπως επειδή θα ετοιμάζεις το φαγητό με τα χεράκια σου, πιστεύεις ότι θα επιλέγεις και τις τροφές; Γράψε λάθος. Το σωστό είναι να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου, που ξέρει το ιστορικό του παιδιού σου, προκειμένου να είσαι σίγουρη ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ