Το σχολείο επέστρεψε στην καθημερινότητά σου και μαζί του έφερε στη ζωή του μικρού σου ασκήσεις, εξισώσεις και διάβασμα. Μήπως, όμως, το παιδάκι σου αρνείται να διαβάσει; Προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε άλλο από το να ανοίξει τα βιβλία του, να βγάλει την κασετίνα από την τσάντα του και να μελετήσει για την επόμενη ημέρα; Αν ναι, τότε αυτό το κείμενο σού χρειάζεται. Γιατί, με αυτά τα tricks θα κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τις πρώτες ημέρες, κάνε λίγη παρέα στο παιδί σου. Κάθε μικρό παιδάκι αγαπάει να ξεκινάει οτιδήποτε καινούριο με την έμπρακτη στήριξη της μαμάς του. Ναι, μπορεί να μην είναι ο πρώτος Σεπτέμβριος που το παιδί σου καλείται να προσαρμοστεί στις σχολικές του υποχρεώσεις, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η μετάβαση από την περίοδο χαλάρωσης στην καθημερινότητα του σχολείου είναι εύκολη. Για αυτό, τις πρώτες ημέρες, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου και κάνε συντροφιά στο μικρό σου, όσο εκείνο διαβάζει. Έτσι, θα κάνει τις ασκήσεις του χαρούμενο και θα συνηθίσει πιο ομαλά, γιατί θα είσαι δίπλα του.
Εξόπλισε σωστά τον υπολογιστή του… Το ότι είναι η αγαπημένη του συσκευή, το γνωρίζεις. Αν σκέφτεσαι, λοιπόν, να το αφαιρέσεις από την καθημερινότητα του, rethink it! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις μερικά audio-book ή να προσθέσεις στα “αγαπημένα” του ορισμένα e-books με αστείες ιστορίες και παιχνιδιάρικους ήρωες, για να γίνει η ανάγνωση ακόμα πιο… διασκεδαστική.
Τι θα έλεγες να διαβάσει λίγο πιο δυνατά; Σύμφωνα με έρευνες, αρκετά παιδιά, όταν ανεβάζουν για λίγο την ένταση της φωνής του, όχι μόνο αφομοιώνουν γρηγορότερα αυτά που καλούνται να μάθουν, αλλά ταυτόχρονα αισθάνονται σαν να περιγράφουν τις νέες τους γνώσεις σε κάποιον φίλο τους.
Άφησε το ελεύθερο να βρει το χώρο του… Υπό κανονικές συνθήκες, το γραφείο είναι το ιδανικότερο μέρος για ανάγνωση, ώστε να είναι και πιο συγκεντρωμένο. Ωστόσο, αν βλέπεις ότι το δικό σου παιδί λειτουργεί καλύτερα στην τραπεζαρία ή το σαλόνι, βοήθησε το να εγκατασταθεί εκεί για να είναι το διάβασμά του πιο αποτελεσματικό και πιο ευχάριστο. Γιατί, όλοι μας είμαστε χαρούμενοι, όταν βρίσκουμε και δημιουργούμε το δικό μας χώρο…
Μην υποτιμάς τα μικρά διαλείμματα… Είναι εκείνες οι παύσεις (περίπου ένα τέταρτο / ώρα) που το μικρό σου χρειάζεται, για να αισθανθεί ελεύθερο και να ξεκουράσει τη μνήμη του, η οποία καλείται να αποθηκεύσει πολλές νέες πληροφορίες. Άσε που έτσι η ώρα θα περάσει γρηγορότερα, αφού το παιδί θα προσπαθεί να ολοκληρώσει κάθε μάθημα στην ώρα του, για να ευχαριστηθεί τον ελεύθερο χρόνο του. Και πάλι από την αρχή…
Βλέπει συχνά ταινίες; Αν ναι, τότε ένα έξυπνο τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις, για να “ανεβάσεις” το βιβλίο στα μάτια του παιδιού σου είναι να του δείξεις ότι αρκετοί αγαπημένοι του ήρωες έχουν ξεπηδήσει από τις σελίδες βιβλίων. Έτσι, θα αναπτύξει οικειότητα με τον κόσμο του χαρτιού και της δημιουργικής γραφής.
Last but not least, να είσαι ελαστική μαζί του. Μπορεί τον πρώτο καιρό να μην είναι ιδιαίτερα χαρούμενο με την ασχολία του διαβάσματος, όμως, να είσαι σίγουρη ότι μία έντονη αντίδραση σου θα αργήσει την προσαρμογή περισσότερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ