Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, όλοι σε παροτρύνουν “να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι τώρα που προλαβαίνεις!”. Είμαι σίγουρη πως φτάνεις σε σημείο να… εκνευρίζεσαι κάθε φορά που ακούς αυτή την συμβουλή και κάποιος σου περιγράφει πόσο δύσκολο θα είναι να αναπληρώσεις τον ύπνο σου, άπαξ και γεννηθεί το μωρό. Εν μέρει, όμως, δεν πρόκειται για μια πληροφορία που δεν είναι χρήσιμη. Διότι, η αλήθεια είναι πως τα βρέφη έχουν αρκετά “εκκεντρικό” πρόγραμμα ύπνου, αφού χρειάζεται να τρέφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επομένως ξυπνούν το ίδιο τακτικά κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Γι’ αυτό και μετά τον ερχομό του παιδιού, η παραπάνω συμβουλή μεταλλάσσεται σε “όταν κοιμάται το μωρό, πρέπει να κοιμάσαι κι εσύ!”. Πώς, όμως, θα καταφέρεις να κάνεις τον ύπνο του μωρού σου μια ελαφρώς πιο εύκολη υπόθεση;
Και όμως, υπάρχουν κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το μικρό σου να κοιμηθεί πιο εύκολα και με λιγότερες παρεμβολές. Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να τις μάθεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tip #1: Μείωσε τις φωτεινές πηγές στον χώρο
Επειδή τα μωρά χρειάζεται να κοιμούνται και κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητο να προσφέρεις έναν χώρο πιο χαλαρωτικό, ακόμη και όταν ο ήλιος λάμπει έξω. Γι’ αυτό και αξίζει να επενδύσεις σε κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως ή να φροντίζεις να κρατάς κλειστά τα παραθυρόφυλλα, ώστε το δωμάτιο να είναι πιο σκοτεινό. Όσο για το βράδυ, εννοείται πως δεν πρέπει να είναι αναμμένα έντονα φώτα στον χώρο που κοιμίζεις το μωρό, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του, ούτε να διεγείρεται η προσοχή του.
Tip #2: Καθόρισε την θερμοκρασία του δωματίου
Η ιδανική θερμοκρασία του χώρου για τον ύπνο ενός μωρού είναι από τους 20 έως τους 23 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίσεις, ώστε ο θερμοστάτης να μην πέφτει, αλλά και να μην υπερβαίνει αυτές τις τιμές, ώστε να μην προκληθεί δυσαρέσκεια στο παιδί.
Tip #3: Εφοδιάσου με ένα καλό σύστημα ενδοεπικοινωνίας
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε νέου γονέα είναι (προφανώς και δικαίως) η ανησυχία του κατά την διάρκεια που το μωρό κοιμάται. Αυτό σημαίνει πως θα θέλεις ανά πάσα στιγμή να ελέγξεις αν το παιδί κοιμάται και είναι καλά και ασφαλές. Για να αποφύγεις, λοιπόν, τις τακτικές επισκέψεις στον χώρο που κοιμάται για να τσεκάρεις σε τι κατάσταση βρίσκεται, και να μην διακινδυνεύεις συνεχώς να το ξυπνήσεις, χρειάζεται να επενδύσεις σε ένα καλό σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ώστε να μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να διαπιστώσεις ότι το μωρό είναι εντάξει και κοιμάται ανενόχλητο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tip #4: Φρόντισε και την δική σου άνεση
Για να κοιμίσεις -προφανώς στην αγκαλιά σου- το μωρό, σημαίνει πως θα περάσεις αρκετή ώρα σε αυτή την θέση και στάση. Επομένως, για να καταφέρεις να παρέχεις σε εκείνο ένα ήσυχο και χαλαρωτικό περιβάλλον, θα πρέπει πρωτίστως να παρέχεις αυτά τα στοιχεία στον εαυτό σου. Μία αναπαυτική κουνιστή πολυθρόνα, ένας βολικός μάρσιπος ή ένα άνετο μαξιλάρι θηλασμού είναι αντικείμενα που καλό θα ήταν να εφοδιαστείς, προκειμένου να είσαι ξεκούραστη και να μην μεταδίδεις ανησυχία και εκνευρισμό στο μωρό.
Tip #5: Ελαχιστοποίησε τους θορύβους
Επειδή το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι ένας έντονος θόρυβος να ξυπνήσει ξαφνικά το μωρό, πάνω που είχες καταφέρει να το κοιμίσεις, θα πρέπει να έχεις προνοήσει, ώστε να μην τύχει οτιδήποτε απρόοπτο. Γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχεις το κινητό τηλέφωνό σου στον χώρο (φαντάσου οι φίλες σου να ξεκινήσουν συζήτηση σε κάποιο από τα δεκάδες groups που έχετε στα social media ή η μαμά σου να σε πάρει τηλέφωνο για εκατοστή φορά για να δει αν είστε καλά!), ενώ το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ακόμη και παιχνίδι που θα μπορούσαν να παράξουν ήχο ανεξέλεγκτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ