Τα σχολεία είναι πλέον ανοιχτά και αυτό σημαίνει πως η νέα σχολική χρονιά έχει και επίσημα ξεκινήσει για τους μικρούς και μεγαλύτερους μπόμπιρες! Και ενώ μπορεί αυτές τις ημέρες να πλανάται μια… χαρμολύπη στο σπίτι, αφού από την μία τα μικρά καλούνται να αποχαιρετήσουν το καλοκαίρι, ενώ από την άλλη ξανασυναντιούνται με τους φίλους τους, την ίδια στιγμή επικρατεί και ένας ενθουσιασμός για όλα τα νέα σχολικά είδη που θα προμηθευτούν! Η καινούρια τσάντα, τα πολύχρωμα βιβλία, τα ευφάνταστα στυλό και μολύβια, τα μπλοκ ζωγραφικής με τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές, οι funky κασετίνες και τα trendy σημειωματάρια, τα παγουράκια με τους σούπερ ήρωες και τα lunchboxes με τα χαρούμενα σκίτσα, όλα τους είναι ικανά να κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα αυτή την περίοδο! Μήπως, όμως, ως γονείς πρέπει να δώσετε λιγάκι παραπάνω προσοχή στα σχολικά είδη που θα αγοράσετε αυτές τις ημέρες; Διότι, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: “Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι”.
Η αλήθεια είναι πως η αγορά των σχολικών ειδών μπορεί να “κρύβει” αρκετές παγίδες, μιας και η βιομηχανία έχει πλέον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα απολύτως χρηστικά “εργαλεία” μάθησης να έχουν μετατραπεί σε πολύπλοκα αντικείμενα που περισσότερο μοιάζουν με παιχνίδια. Αυτό, πέρα από παραπλανητικό, είναι ένα στοιχείο που θέτει τις βάσεις για τον υπερκαταναλωτισμό που εμφανίζεται στα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα ενέχει και πρακτικούς κινδύνους για τα μικρά. Γι’ αυτό και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών προειδοποιεί: “Δυστυχώς, ενώ τα σχολικά είδη είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και πλέον πάρα πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, ωστόσο δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία που αφορά τα παιχνίδια. Η ασφάλειά τους καθορίζεται από τη νομοθεσία για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, που θέτει προδιαγραφές ασφάλειας για ενήλικες. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν με παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες που μυρίζουν σαν φρούτα και είδη που μπορούν να κρεμαστούν στο λαιμό του παιδιού με κορδόνια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία ή ακόμα και την ζωή των παιδιών. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να αγοράζουμε απλά σχολικά είδη”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τις βασικές συμβουλές του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), ώστε να γίνουν και οι φετινές αγορές σχολικών ειδών μια ασφαλής και διασκεδαστική εμπειρία, τόσο για τα παιδιά, όσο και για εσένα:
♦ Πρέπει να συζητήσεις με το παιδί και να του εξηγήσεις τις παγίδες των διαφημίσεων για τα σχολικά είδη, καθώς και τους τρόπους που διάφορες εταιρίες μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η “ομορφιά” των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη με την μόδα της εποχής, αλλά σίγουρα επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να εξηγήσεις στο παιδί τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και την στάση ζωής που πρέπει να έχει απέναντι στην κατανάλωση.
♦ Όταν βεβαιωθείς ότι το παιδί αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, ετοιμάζεις μια λίστα με τα είδη που θεωρείς απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί είναι απαραίτητο να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε για τα σχολικά είδη του, θα αποφευχθούν οι τριβές κατά την διάρκεια των αγορών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί κάποιες στιγμές να παρασυρθεί από την ποικιλία της αγοράς και να ζητήσει να αγοράσετε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχατε συμπεριλάβει στον κατάλογο. Αν θεωρείς ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθείς, έστω και αν στεναχωρήσεις το μικρό σου.
♦ Μελέτησε με προσοχή την σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθείς από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσεις στην πίεση του παιδιού και να του κάνεις το χατίρι χωρίς δεύτερη σκέψη.
♦ Πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
♦ Τήρησε αυστηρά τον κατάλογο που παρέχει και συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών από κατάστημα σε κατάστημα είναι σημαντικές.
♦ Σε ορισμένα προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό και γόμες, πολλές φορές είναι πιο συμφέρον οικονομικά να αγοράζεις συσκευασίες που περιέχουν περισσότερα από ένα τεμάχιο, αρκεί να είσαι σίγουρη ότι θα χρησιμοποιηθούν.
♦ Δεν πρέπει να αγοράζεις σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα. Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά “ξεφεύγουν” από τους ελέγχους της Πολιτείας, καλό είναι να είσαι προσεκτική.
♦ Δεν πρέπει να αγοράζεις σχολικά είδη που μυρίζουν σαν τρόφιμα, καθώς οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα τους.
♦ Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη που ζυγίζουν πάνω από το 1/10 του βάρους τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ