Κάθε νέα μαμά με ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι θα έρθει αργά ή γρήγορα αντιμέτωπη με το τοπικό σύγκαμα του μικρού στην περιοχή της πάνας. Η τριβή, η υγρασία και η υγιεινή είναι οι βασικές αιτίες από τις οποίες προκαλείται αυτή η δερματική πάθηση, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά και να προληφθεί εγκαίρως. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί περί τίνος πρόκειται, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του συγκάματος στην περιγεννητική περιοχή των μωρών:
Είναι ίσως η πιο σημαντική φροντίδα που καλείται να παρέχει η νέα μαμά, όσον αφορά την σωματική καθαριότητα του μωρού. Και αποδεικνύεται μεγάλος μπελάς για να θεραπευτεί, όταν η περιοχή ερεθιστεί και συγκαεί. Μιλάμε για το γνωστό σύγκαμα από την πάνα, που είναι και η συχνότερη δερματοπάθεια των νηπίων και των μωρών. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης συγκάματος σημειώνεται από την στιγμή γέννηση μέχρι και την περίοδο που “κόβεται” η πάνα. Αφορά συνήθως την περιγεννητική περιοχή, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στις γύρω περιοχές, όπως μηροί και γλουτοί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η βασική αιτία του συγκάματος είναι η ίδια η πάνα, ανεξάρτητα από την μάρκα της. Επειδή, η πάνα εξωτερικά περιβάλλεται από νάιλον, όσο απορροφητική και να είναι, από μέσα εγκλωβίζεται υγρασία και ψηλή θερμοκρασία και σε συνδυασμό με το αυξημένο Ph των ούρων και την παρουσία ουρίας ερεθίζεται η περιοχή. Επίσης, τα κόπρανα περιέχουν ουσίες-ένζυμα που με την σειρά τους διασπούν το φράγμα της προστασίας του δέρματος και ερεθίζουν την περιοχή. Ιδιαίτερα τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο ευαίσθητα αν η διατροφή της μαμάς περιέχει όξινες ουσίες ή αλλα ερεθιστικά τρόφιμα. Σε αυτές τις αιτίες συμβάλουν και ο ανεπαρκής καθαρισμός της περιοχής και η τριβή από την κίνηση των ποδιών, όταν το μωρό κλαίει ή όταν μπουσουλάει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς αναγνωρίζουμε το σύγκαμα:
◊ Στο πρώτο στάδιο διακρίνεται μια μικρή κοκκινίλα στο δέρμα.
◊ Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, το κοκκίνισμα γίνεται εντονότερο και διακρίνεται μια υγρασία.
◊ Το επόμενο στάδιο είναι να σκάσει το δέρμα και να γίνουν μικρές ανεπαίσθητες πληγές.
◊ Επειδή η περιοχή έχει μικρόβια και μύκητες, στο τελικό στάδιο μπορεί να εισχωρήσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν διάφορες μολύνσεις.
◊ Σε προχωρημένα στάδια το σύγκαμα ενοχλεί το μωρό, επειδή μπορεί να νιώθει τσούξιμο και πόνο και έτσι κλαίει.
Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε το σύγκαμα:
◊ Πολλές φορές είναι μια επίμονη και χρονοβόρα διαδικασία, διότι το παιδί είναι δύσκολο να το αφήσουμε χωρίς πάνα.
◊ Πλένουμε την περιοχή με σκέτο νερό.
◊ Δεν χρησιμοποιούμε υγρά μαντήλια ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό.
◊ Στεγνώνουμε καλά την περιοχή με ένα σεσουάρ και χλιαρό αέρα και όχι με πετσέτα που “γδέρνει” την λεπτή επιδερμίδα του μωρού.
◊ Αφήνουμε την περιοχή χωρίς πάνα για όσο διάστημα είναι εφικτό.
◊ Ακολουθούμε την φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως μας έχει δώσει ο παιδίατρος και πριν βάλουμε ξανά την πάνα, εφαρμόζουμε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας ανάμεσα στην πάνα και το δέρμα, ώστε να περνάει στοιχειωδώς αέρας από τις τρυπούλες.
Επειδή για την πρόληψη του συγκάματος είναι πολύ σημαντικό να στεγνώνει η περιοχή πολύ καλά, πριν βάλουμε τις συνήθεις κρέμες που υπάρχουν στο εμπόριο, το μυστικό είναι να χρησιμοποιούμε το σεσουάρ των μαλλιών σε χαμηλή ένταση και να αφήνουμε λίγα λεπτά εκτεθειμένο το δέρμα στον αέρα πριν τοποθετήσουμε την πάνα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ