Site icon TLIFE

Σύνδρομο Μετά-Covid στα παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο

Πριν από δύο χρόνια, ο κορονοϊός ήρθε στη ζωή μας και την άλλαξε ολοκληρωτικά. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, την εμφάνιση του έχει κάνει ένα νέο MetaCovid σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει και τα παιδιά. Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, του καιρού της πανδημίας, πολλές καινούριες λέξεις μπήκαν στην ζωή μας. Ακόμη και οι γιατροί έμαθαν νέα πράγματα, καθώς ο κορονοϊός είναι μια καινούρια πάθηση απο έναν νέο ιό. Μία απο αυτές τις καινούριες παθολογικές καταστάσεις είναι και το λεγόμενο “πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο“. Αρχικά, μετά την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών, νομίζαμε ότι επρόκειτο για μια γνωστή άλλη πάθηση που ονομαζόταν “Νόσος Καβασάκι”. Γρήγορα, όμως, αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για μια καινούρια πάθηση που είχε άμεση σχέση με τον κορονοιό. Πιο συγκεκριμένα , το σύνδρομο αυτό αποτελεί μία επιπλοκή μετά από την νόσηση με τον κορονοϊό.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Η έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται μετά από 2-6 εβδομάδες μετά την νόσηση με τον Covid. Το πιο περίεργο είναι ότι ακόμη και τα παιδιά που έχουν κολλήσει τον κορονοιό και δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα, μπορούν να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο.

Τα πιο συνηθισμένα και σοβαρά συμπτώματα του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου είναι:

• πυρετός πάνω απο 38 βαθμούς Κελσίου που διαρκεί μέχρι και πέντε μέρες.
• πόνος στην κοιλιά που μπορεί να θυμίζει σκωληκοειδίτιδα.
• εμετούς.
• διάρροιες
• επηρεασμός λειτουργίας ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά, τα νεφρά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και αλλα.
• μυοκαρδίτιδα
• περικαρδίτιδα
• προβλήματα στα αγγεία.

Τι θα δείξουν οι εξετάσεις;
Αφού το παιδί εξεταστεί από τον παιδίατρο, ενδεχομένως θα χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων. Σε αυτές θα εμφανιστούν χαμηλός αριθμός των λευκοκυττάρων, αύξηση των δεικτών φλεγμονής στο αίμα, διαταραχές της πήξης του αίματος, αυξημένους καρδιακούς δείκτες, διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας και άλλα.
Η διάγνωση του συνδρόμου θα γίνει με με βάση το συνδυασμό των κλινικών ευρημάτων, των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και το ιστορικό της νόσησης με τον κορονοιό.

Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και από το ποιο όργανο έχει επηρεασθεί. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και μετά το τέλος των συμπτωμάτων του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνουν ενεργά και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της ζωής.

Υπάρχει πρόληψη;
Για αυτό, το καλύτερο μέσον πρόληψης είναι να λαμβάνονται όλα τα υγειονομικά μέτρα, προκειμένου να μην κολλήσει ένα παιδί τον κορονοιό, αλλά και να εμβολιάζονται όσα παιδιά μπορούν να το κάνουν ανάλογα με την ηλικία τους.

© 2024 tlife.gr