Τα έχουμε ξαναπεί! Η πρώτη φορά ως μαμά “κρύβει” αρκετές απορίες και προβληματισμούς. Μπορεί το νεογέννητο να μην είναι σε θέση να μιλήσει, όμως, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που “κρούουν” τον κώδωνα της αγωνίας και του ραντεβού με τον παιδίατρο. Σήμερα, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί τα 10 σημαντικότερα. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πρώτη στιγμή μετα την γέννηση αρχίζουν και μικρά ή μεγαλύτερα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί και απασχολεί τους γονείς του. Μερικά από αυτά είναι μέσα στις φυσιολογικές και αναμενόμενες εκδηλώσεις της βρεφικής ηλικίας, όμως, άλλα είναι συμπτώματα νόσησης που πρέπει να εντοπιστούν και να κληθεί ο παιδίατρος. Ας δουμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που απασχολούν τους νέους γονείς:
Σμηγματοροική δερματίτιδα
Είναι η γνωστή νινίδα που εμφανίζεται από τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες στο τριχωτό του κεφαλιού. Χαρακτηρίζεται από κίτρινες και επίπεδες πλάκες και απολέπιση. Αντιμετωπίζεται με ειδικό λάδι ή ειδικό σαμπουάν και μπορεί να κρατήσει για αρκετούς μήνες πριν εξαφανιστεί.
Κεχριά
Είναι λευκά στίγματα και οι παλιότεροι γονείς τα ονομάζουν δροτσίλα. Προέρχεται από την απόφραξη των ιδρωτοποιούς αδένων και στην δημιουργία τους συμβάλει η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπεία, αρκεί να μειωθεί η θερμοκρασία και να αυξηθεί η απλή καθαριότητα.
Ατοπική δερματίτιδα
Εμφανίζεται με κοκκινίλες στο δέρμα σε διαφορετικά σημεία και με διαφορετικά σχήματα. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως τα ρούχα, απορρυπαντικά, τροφές, φυτά ή ζώα στο σπίτι κλπ. Μπορεί να δημιουργήσει φαγούρα και ανησυχία στο βρέφος. Το καλό ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
Σύγκαμα
Είναι ερεθισμός της περιγεννητικής περιοχής που εμφανίζεται με απλό κοκκίνισμα μέχρι απολέπιση και πληγές. Οφείλεται στην κακή καθαριότητα της περιοχής, την κακή ποιότητα της πάνα, αλλά και της προδιάθεσης του κάθε παιδιού. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να προστεθούν μύκητες ή και άλλα μικρόβια. Θεραπεύεται με σωστή καθαριότητα, καλό στέγνωμα και ειδικές αλοιφές.
Στοματίτιδα
Πρόκειται για μόλυνση της στοματικής κοιλότητας που περιλαμβάνει την γλώσσα, τα μάγουλα και τα ούλα. Η περιοχή κοκκινίζει ή πιάνει άσπρες πλάκες. Μπορεί να δημιουργεί πόνο και δυσκολία στις θηλαστικές κινήσεις και την κατάποση. Συνήθως, οφείλεται σε κακή καθαριότητα των χεριών, των αντικειμένων που βάζει στο στόμα του, μπιμπερό, πιπίλες κλπ. Μερικές φορές, η παρουσία ιών προκαλεί και πυρετό. Η θεραπεία απαιτεί καλή καθαριότητα και στοματικά διαλύματα ή αλοιφές και απαιτεί πολλές μέρες ή και εβδομάδες.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Γενικά, τα νεογέννητα έχουν μια τάση να παλινδρομούν το γάλα από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Εμφανίζεται με αναγωγές ή και με έντονη ανησυχία του βρέφους, λόγω ενόχλησης του οισοφάγου από τα οξέα του στομάχου. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα. Η θεραπεία είναι με αντιαναγωγικο γάλα (αν το μωρό δεν θηλάζει) και ειδικά σιρόπια αντιαναγωγικά. Συνήθως, το πρόβλημα είναι αναστρέψιμο μετα τους 6 πρώτους μήνες της ζωής.
Αλλεργία στο γάλα αγελάδας
Είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία. Εμφανίζεται στα μωρά που πίνουν ξένο γάλα είτε αποκλειστικά είτε μικτή διατροφή. Επίσης, μπορεί να πάθουν αλλεργία από τα γαλακτοκομικα που τρώει η μητέρα που θηλάζει. Εμφανίζεται με κοκκινίλες στο δέρμα, αίμα στα κόπρανα, μειωμένη πρόσληψη βάρους, ανησυχία και εμετούς. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική παρακολούθηση ή με ειδικά τεστ αλλεργίας. Η θεραπεία γίνεται με τον αποκλεισμό γαλακτοκομικών ή χορήγηση υπό αλλεργικών γαλάτων.
Εμετοί
Συνήθως, το μωρά κάνουν αναγωγές ή εμετούς αν είναι λαίμαργα, υπερκινητικά, δεν ρεύονται ικανοποιητικά ή δεν έχουν σωστή θέση στον ύπνο τους. Μερικές φορές, όμως, ο εμετός μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας σοβαρής αρρώστιας που πρέπει να διερευνηθεί όπως: ίωση, λοίμωξη των ούρων, στένωση του πελώριου του στομαχιού, τροφική αλλεργία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κλπ. Η θεραπεία θα είναι ανάλογη με το αίτιο που προκαλεί τον εμετό.
Διάρροια
Οι κενώσεις του παιδιού είναι υδαρείς, συχνές και μυρίζουν άσχημα. Δεν πρέπει να τις μπερδεύουμε με τις κενώσεις του μωρού που θηλάζει και το οποίο εχει μαλακές κενώσεις με περιεχόμενο μικρών κόκκων, αλλά η οσμή τους είναι όξινη. Η βαρύτητα της διάρροιας ποικίλει από την αιτία, την ηλικία και των άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να συνυπάρχουν. Οι πολλές διάρροιες μπορεί να οδηγήσουν το ΠΑΙΔΙ σε αφυδάτωση. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως διάφοροι ιοί, βακτήρια, τροφικές αλλεργίες και άλλα.
Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με το αίτιο, είναι, όμως, πολύ σημαντικό να διαγνωστεί εγκαίρως ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία του παιδιού.
Κοιλιακός πόνος
Όταν πονάει η κοιλιά του μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά, κλαίει, δεν μπορεί να φάει και να κοιμηθεί. Υπάρχουν οι λεγόμενοι κολικοί του πρώτου τριμήνου που θεωρούνται ότι υπάγονται στην φυσιολογική εξέλιξη του πεπτικού συστήματος. Αντιμετωπίζονται με μαλακτικές κινήσεις και προβιοτικά. Όλοι οι άλλοι, όμως, πόνοι της κοιλιάς πρέπει να διερευνούνται εγκαίρως, διότι μπορεί να είναι μία λοίμωξη της κοιλιακής περιοχής ή κάποιο χειρουργικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Δεν πρέπει ποτέ να χορηγούνται αναλγητικά σε κοιλιακό πόνο, διότι μπορεί να καλύψουν κάποιο χειρουργικό πρόβλημα που μπορεί να απειλεί την ζωή του παιδιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ