Το σπίτι έχει ήδη μυρίσει εκλεκτό βούτυρο, γλυκιά κανέλα και πικάντικο γαρίφαλο! Άλλωστε, εδώ και αρκετές ημέρες έχεις φροντίσει οι πιατέλες να γεμίσουν ζουμερά μελομακάρονα και αρωματικούς κουραμπιέδες! Τι γίνεται, όμως, όταν το μικρό σου… βυθίζει τα χεράκια του στην άχνη ζάχαρη και το ρευστό μέλι; Πώς πρέπει να αντιδράσεις κατά την περίοδο των γιορτών, που όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι “κινούμενος στόχος” των παιδιών; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει και σου εξηγεί:
Τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με δύο πολύ δημοφιλή γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια των γιορτών προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, όπως “από πότε ένα παιδί θα μπορούσε να τα γευτεί;”, “πόσα κομμάτια επιτρέπεται να φάει;”, “να προτιμήσουμε τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες;”. Και αυτές οι απορίες των γονιών θέλουν και την απάντησή τους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καταρχήν, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι και τα δύο είναι γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του παιδιού. Αντίθετα, η λογική κατανάλωση μπορεί και να ωφελήσει, αν τα γλυκά αυτά έχουν παρασκευαστεί με αγνά υλικά.
Τι πρέπει να προσέχεις;
Επειδή και τα δύο γλυκίσματα περιέχουν ξηρούς καρπούς, κανονικά δεν θα πρέπει να τα τρώνε παιδιά κάτω των τεσσάρων χρονών, επειδή υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφαιρείται το αμύγδαλο ή το καρύδι και να πετάγεται ή να θρυμματίζεται προσεκτικά, για να μην σταθεί στο λαιμό του παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 12 μηνών δεν θα πρέπει να τρώνε μελομακάρονα, επειδή περιέχουν μέλι, το οποίο απαγορεύεται να καταναλωθεί τους πρώτους 12 μήνες της ζωής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα μελομακάρονα που είναι γεμιστά με σοκολάτα, καθώς το αλλεργικό προφίλ τους είναι αυξημένο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά στις θερμίδες τους, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού και από την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Γενικά, ένα μέτριο κομμάτι από μελομακάρονο ή κουραμπιέ μπορεί να έχει από 110 έως 150 θερμίδες.
Πότε μπορεί να ωφελήσουν;
Αν εξαιρέσουμε τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία και δεν κάνουμε υπερκατανάλωση, τα γλυκά αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, σε σχέση πάντα με άλλα γλυκίσματα.
Τα μελομακάρονα, βέβαια, υπερέχουν όσον αφορά στην ποιοτική και θερμιδική αξία. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι το ελαιόλαδο σε σχέση με το βούτυρο των κουραμπιέδων. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά μονοακόρεστα λιπαρά. Αντίθετα, το βούτυρο περιέχει τα “κακά” κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τη χοληστερίνη. Οι ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα τα καρύδια, περιέχουν πολλά “καλά” ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Το μέλι έχει πολλά χρήσιμα ιχνοστοιχεία, πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του. Ακόμη, αν στα μελομακάρονα υπάρχει κανέλα, προστίθενται αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι κουραμπιέδες υστερούν, καθώς περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.
Συμπέρασμα
- Και τα δύο γλυκίσματα θα μπορούσαν να καταναλωθούν από τα παιδιά, αλλά με μέτρο.
- Τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του μέτρου και παρασύρονται.
- Οι γονείς καλό θα είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση, ώστε να μην τους μιμούνται τα παιδιά.
- Φτιάξε μικρές μερίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.
- Μην διακοσμείς το σπίτι με γλυκά. Κράτησέ τα “κρυμμένα” και σέρβιρε όταν κρίνεται απαραίτητο.
- Απόφυγε να τρώνε τα παιδιά γλυκίσματα μπροστά στην τηλεόραση, γιατί χάνεται ο έλεγχος.
- Προέτρεψε το παιδί να επιλέξει τα μελομακάρονα, αντί για κουραμπιέδες.
- Πρότεινέ του να μοιραστείς μαζί του ένα κομμάτι, αντί να το φάει ολόκληρο.
- Φρόντισε να έχει φάει κάτι πριν, ώστε να έχει λιγότερη όρεξη και πείνα.
- Μην χρησιμοποιείς τα γλυκά ως επιβράβευση και αντάλλαγμα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ
BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ