Site icon TLIFE

Τα λάθη που δυσκολεύουν τον ύπνο του παιδιού και μερικές χρήσιμες συμβουλές

Η πρώτη φορά ως μαμά είναι γεμάτη από απορίες και προβλήματα. Ένα από αυτά αφορά τον ύπνο των παιδιών, μία δοκιμασία αρκετά απαιτητική τόσο για εσένα, όσο και το μωρό που γνωρίζει τώρα τον κόσμο αυτό. Αλήθεια, γνωρίζεις ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που δυσκολεύουν τον ύπνο των παιδιών; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας τα παρουσιάζει, δίνοντας παράλληλα τις συμβουλές του. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα και προβλήματα που συναντούν οι νέοι γονείς είναι και ο ύπνος των παιδιών. Οι γονείς νομίζουν ότι ο ύπνος είναι μία αυτόνομη διαδικασία και απογοητεύονται, όταν διαπιστώνουν ότι το παιδί τους δεν κοιμάται σωστά. Έπειτα, αυτοσχεδιάζουν για να το καταφέρουν, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να διορθώσουν το ένα λάθος με ένα άλλο λάθος.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στον ύπνο των παιδιών:
– Δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στο κρεβάτι του παιδιού παιχνίδια. Και αυτό γιατί του αποσπούν την προσοχή είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα, διότι με την φαντασία του μπορεί να έχει εφιάλτες. Επίσης, τα παιχνίδια στην κούνια μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.
– Χορήγηση στερεών τροφών πριν τον ύπνο. Δηλαδή αν το παιδί τρώει αργά το βράδυ, τότε η πέψη είναι εργώδης , προκαλεί ανησυχία και δυσκολία στον ύπνο. Το τελευταίο γεύμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν την κατάκλιση.
– Δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση και γενικά οθόνες 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Επίσης, τα παιχνίδια πριν τον ύπνο πρέπει να είναι πολύ ήπια.
– Δεν είναι σωστό να απειλούμε το παιδί ή να το τιμωρούμε με τον ύπνο.
– Τα παραμύθια, πριν τον ύπνο, θα πρέπει να είναι ευχάριστα και όχι με δράκους κλπ.
– Θα ήταν καλύτερα μετά τους 6 μήνες να μεταφέρεται το παιδί στο δικό του δωμάτιο αν υπάρχει ή τουλάχιστον να μην κοιμάται μαζί στο κρεβάτι των γονιών.

Μερικές συμβουλές για πετυχημένο ύπνο
-Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα για σταθερό ύπνο. Έτσι, το βιολογικό ρολόι του παιδιού θα προσαρμοστεί και θα αναζητάει μόνο του τον ύπνο.
– Τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν την κατάκλιση, περιορίστε τις εντάσεις. Χαμηλώστε τον φωτισμό, κάντε αγκαλιές, μιλήστε του τρυφερά και δημιουργήστε ασφάλεια και ηρεμία.
– Μερικά παιδιά ηρεμούν ακούγοντας ήρεμη μουσική ή τους λεγόμενους ” λευκούς θορύβους”.

Εννοείται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αν το παιδί περνάει ευχάριστα, θα είναι ευκολότερο και να κοιμηθεί καλά.

© 2024 tlife.gr