Site icon TLIFE

Τα παιδιά σου τσακώνονται συνεχώς; Tips για να διαχειριστείς τους αδερφικούς καυγάδες

Όλοι οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει, κατά καιρούς, τους αδελφικούς καυγάδες. Πολλές φορές, από διαφορετικούς ρόλους και εντελώς αλλιώτικη οπτική. Αλήθεια, θυμάσαι, πριν από μερικά χρόνια, που εσύ και ο αδερφός ή η αδερφή σου μαλώνατε ακόμα και για το παραμικρό; Κάτι που σήμερα φαντάζει ασήμαντο. Οι γονείς προσπαθούσαν να σας χωρίσουν και να ηρεμήσουν λίγο (τα όχι και τόσο γαλήνια) παιδικά πνεύματα. Επειδή, όμως, η ζωή κάνει κύκλους, αυτή τη στιγμή, βρίσκεσαι στην αντίπερα όχθη. Δεν είσαι το παιδάκι, αλλά ο γονέας. Και, πάνω που είπες ότι δε θα κάνεις τα ίδια λάθη με τη μαμά σου, η μοίρα σου χτυπά την πόρτα, και συνειδητοποιείς ότι γίνεσαι ίδια και οι αντιδράσεις σου μπορεί και χειρότερες.

Δοκιμασία της ημέρας: να χωρίσεις τα παιδιά σου, πριν πιαστούν στα χέρια. Δύσκολο, δεν μπορώ να πω. Αλλά, όχι ακατόρθωτο. Αρκεί να θυμηθείς τι είδους τεχνικές ακολουθούσαν οι δικοί σου γονείς. Αν, πάλι, η όλη κατάσταση φαντάζει πολύ μακρινή, σου έχω μερικά tips, για να βάλεις τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Άλλωστε, δε θες τα αγγελούδια σου να μαλώνουν μεταξύ τους. Κάθε άλλο. Τα θες ενωμένα. Σαν μία γροθιά.

– Άφησε τα να μιλήσουν. Να σου πουν ακόμα και τα αρνητικά. Εξάλλου, το να ακούς μόνο τα θετικά, δε θα σε βοηθήσει σε τίποτα και πουθενά. Μόλις δεις το προσωπάκι να αποκτά έκφραση γκρίνιας και ζήλιας, δώσ’ του τη σκυτάλη να βγάλει την ένταση από μέσα του.

– Μη διαλέξεις στρατόπεδο. Καλύτερα να τα αφήσεις να εκτονωθούν και να αντέξεις την ένταση για περίπου 10 λεπτά (δε θα διαρκέσει περισσότερο), παρά να πεις σε κάποιο από τα δύο ότι έχει δίκιο. Γιατί; Επειδή, μετά το άλλο παιδάκι, όχι μόνο δε θα ηρεμήσει, αλλά θα εξοργιστεί εντονότερα.

– Μην επιτρέψεις να φωνάζουν. Είπαμε να μαλώσουν, αλλά όχι και να σου πάρουν τα αυτιά. Εξήγησε τους ότι η ένταση της φωνής δε θα τα βοηθήσει στο να επιβληθούν. Θέσε ένα όριο και μόλις δεις ότι τα ντεσιμπέλ αυξάνονται, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

– Άκου τα παράπονα τους ξεχωριστά. Μίλησε με το κάθε παιδί και δείξε ανοχή απέναντι στα παράπονα του. Μην τα αφήσεις, όμως, να γκρινιάζουν και για παράλογα πράγματα.

– Θέσε μερικούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Πριν φτάσει η κατάσταση στα άκρα. Εξήγησε του ότι δεν πρέπει να παίρνει τα παιχνίδια του αδερφού του, χωρίς να ρωτά. Α, και να μη ψάχνει τα πράγματα του άλλου.

– Άφησε τα να τα βρουν μόνα τους. Προτού μπεις στη μέση, άσε το χρόνο να είναι ο καλύτερος γιατρός. Υπομονή χρειάζεσαι και χρειάζονται. Επίσης, θα είναι μία πολύ καλή αφορμή να μάθουν να επιλύουν τα προβλήματα τους μόνοι τους.

– Βρες μία λύση και παρουσίασε την ως πρόταση. Έτσι, θα νομίζουν ότι η πρωτοβουλία ανήκει σε αυτά και όχι σε σένα.

Αδέρφια είναι: θα μαλώσουν, θα τα βρουν, θα ξαναμαλώσουν και στο τέλος θα είναι πάλι μαζί αγαπημένα.   

© 2024 tlife.gr