Πολλές είναι οι στιγμές που θεωρούνται “ορόσημα” στη ζωή με ένα μωρό! Η πρώτη φορά που θα πιάσει το χέρι σου, η πρώτη φορά που θα σου χαμογελάσει, ακόμη και η πρώτη φορά που θα… ρολάρει πάνω στο κρεβάτι! Υπάρχει, βέβαια, και το πρώτο μεγάλο και άξιο εορτασμού κατόρθωμα του μικρού σου που θα θυμάσαι για πάντα και δεν είναι άλλο από τα πρώτα βήματά του, φυσικά! Πότε, όμως, είναι φυσιολογικό να γίνονται τα… baby steps ενός μωρού; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία από τις σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός μικρού παιδιού είναι εκείνη που κάνει τα πρώτα του βήματα. Το φυσιολογικό φάσμα είναι αρκετά μεγάλο για το πότε θα περπατήσει ένα παιδί. Και εξαρτάται από τι εννοούμε ότι το παιδί “περπάτησε”. Γενικά, θεωρούμε ότι περπατάει, όταν καταφέρνει να σταθεί όρθιο μόνο του, χωρίς την βοήθεια αντικειμένων ή κάποιου προσώπου. Αυτό, μπορεί να συμβεί από την ηλικία των 12 μηνών ως μέχρι την ηλικία των 18.
Από ποιους παράγοντες εξαρτάται πότε θα περπατήσει το παιδί;
Κάθε παιδί διαφέρει για το πότε και με ποιο τρόπο θα περπατήσει. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: απο την κληρονομικότητα, από τα ερεθίσματα που του παρέχονται, αλλά και από το τι θεωρεί προτεραιότητα του. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά μιλάνε πιο γρήγορα, ενώ περπατούν αργότερα και το αντίθετο. Επίσης, τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα δικαιολογείται να έχουν μια καθυστέρηση στο χρόνο ολοκλήρωσης του περπατήματος, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως “διορθωμένη ηλικία”.
Πότε, λοιπόν, θα αρχίσει να περπατάει;
Αρχικά, γύρω στους 8-10 μήνες, το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει και σταδιακά αρχίζει να πιάνεται από τα έπιπλα και να σηκώνεται. Μετά τους 12 μήνες, αρχίζει σιγά – σιγά να στέκεται στα πόδια του, έστω και στηριζόμενο σε αντικείμενα ή στο χέρι κάποιου. Συνήθως, μετά τους 18 μήνες σταθεροποιείται πολυ καλά και “φεύγει” μόνο του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πότε θα ανησυχήσεις για το περπάτημα του παιδιού σου;
Είναι σύνηθες, αν ένα παιδί έχει πρόβλημα και δεν μπορέσει να περπατήσει στο μέλλον, να έχει εμφανίσει από πριν και άλλα προβλήματα κινητικά, τα οποία θα υποψιάζουν και τους γονείς, αλλά και τον παιδίατρο, που παρακολουθεί τακτικά το παιδί, ότι κάτι δεν πάει καλά με τον μυικό ή κινητικό ή νευρολογικό σύστημα του παιδιού αποφασίζοντας πως πρέπει να ελεγχθεί. Από πολύ νωρίς, από τους πρώτους μήνες, δηλαδή, εν ζωή, φαίνεται αν το νεύρο – μυικό σύστημα του παιδιού είναι φυσιολογικό από τον τρόπο που κουνάει τα χέρια, τα πόδια του, το κεφάλι του, από το πότε αρχίζει να στηρίζει το κεφάλι του, αλλά και από άλλους παράγοντες, τα οποία εξετάζει ο παιδίατρος σε κάθε εξέταση ρουτίνας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ