Αν τους πεις, βέβαια, αυτές τις ώρες, τότε ετοιμάσου για…πόλεμο. Γιατί, μη μου πεις, ότι περιμένεις διαφορετική αντίδραση από ένα παιδί 14 χρονών που θα του πεις ότι πρέπει να κλείσει τα ματάκια του λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Και, όταν λέμε λίγο μετά, εννοούμε λίγο… δηλαδή το αργότερο 21:30. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται και η επιστήμη, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τη σωστή – εν τέλει – ατάκα της κάθε Ελληνίδας μάνας, μόλις το ρολόι δείξει 9 το βραδάκι.
To Be Honest, όμως, δε ξέρω αν η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στα παιδιά. Όταν, δηλαδή, την προηγούμενη εβδομάδα, έτρεχες με το παιδί σου, στην ταβέρνα, μέχρι τη 1 το βράδυ, πώς έχεις την απαίτηση, τώρα που τελείωσαν οι διακοπές, να πηγαίνει στο κρεβάτι του 4 ώρες πριν; Λίγο δύσκολο, δε νομίζεις; Άλλωστε, τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, αφού για αυτά είναι τα πρότυπα τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλοι οι ειδικοί, λοιπόν, συμφωνούν ότι η κατάλληλη ώρα για ύπνο είναι γύρω στις 9 το βράδυ ή (για να είμαστε ακριβείς) στις 9 ακριβώς, ειδικά, στην περίπτωση, που το παιδί, την επόμενη ημέρα, δεν έχει να πάει στη θάλασσα, αλλά στο σχολείο. Το πόσες ώρες πρέπει να πέσει στην αγκαλιά του Μορφέα εξαρτάται από την ηλικία του.
ΟΙ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
Νεογέννητο: 15- 18 ώρες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βρέφη 1-4 μηνών: 14 – 15 ώρες / Ύπνος: 19:00
Βρέφη 4-8 μηνών: 14 – 15 ώρες / Ύπνος: 19:30
Βρέφη 8-12 μηνών: 12 – 14 ώρες / Ύπνος: 19:30
Νήπια 1 -3 ετών: 12 – 14 ώρες / Ύπνος: 19:30
Παιδιά 3 – 6 ετών: 10 – 12 ώρες / Ύπνος: 20:00
Παιδιά 7 – 12 ετών: 10 ώρες ύπνου / Ύπνος: 20:30
Έφηβοι 13 – 17 ετών: 8 – 10 ώρες ύπνου / Ύπνος: 21:00
Και, αν σκέφτεσαι, να κάνεις λίγο τα στραβά μάτια και να αφήσεις το παιδί σου να διαβάσει για το σχολείο ή να παίξει στον υπολογιστή (εντάξει, πιο πιθανό το δεύτερο), δίνοντας του το “οκ”, για να κοιμηθεί λίγο έως πολύ αργότερα, τότε ξανασκέψου το, γιατί το να κοιμάται αργά μπορεί να οδηγήσει σε:
#1 Δυσκολία στον ύπνο
Σύμφωνα με έρευνες, μία φορά να παραβιάσει το ωράριο είναι αρκετή, για να του δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο. Αυτό οφείλεται στην έκρηξη κορτιζόλης και αδρεναλίνης, ουσίες, οι οποίες εκρήγνυνται όταν ο οργανισμός διαπιστώσει πως κάποιος δεν είναι και πολύ συνεπής στον… ύπνο του.
#2 Πρόβλημα στο μεταβολισμό
Ο ανεπαρκής ή ακατάστατος ύπνος μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό. Με τη σειρά του, η διαταραχή του τελευταίου εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος βάρους του μωρού, με αποτέλεσμα το παιδί να κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκο.
#3 Νυχτοπερπατήματα ή περπατήματα νωρίς το πρωί
Όχι, δε θα βγει έξω το παιδί με τους φίλους του, απλά αν το δεις να περπατά είτε αργά το βράδυ είτε νωρίς το πρωί, θέλω να ξέρεις ότι συμβαίνει, επειδή ο ύπνος του έχει διαταραχθεί.
#4 Λιγότερη διάθεση και κέφι
Όπως ακριβώς οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά, όταν κοιμούνται λιγότερο, είναι αδύνατο να αποδώσουν την επόμενη μέρα στο σχολείο, ενώ η διάθεση τους μόνο ανεβασμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ