Δείξε μου ένα παιδί, να σου πως πόσες φορές θα… φάει τα μούτρα του! Μοιάζει πως τα περισσότερα παιδιά, είτε προσχολικής, είτε σχολικής, είτε και εφηβικής ηλικίας, έχουν ένα φυσικό ταλέντο στο να πέφτουν, να χτυπούν και να τραυματίζονται άλλοτε ελαφρά και άλλοτε πιο σοβαρά. Αυτό σημαίνει πως ως γονιός θα χρειαστεί πολλές φορές να κουράρεις το μικρό σου και να περιποιηθείς τις πληγές ή τις εκδορές του ή ακόμη και να τρέξεις μαζί του στα πλησιέστερα εξωτερικά ιατρεία! Γι’ αυτό και πρέπει με τον καιρό να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτές τις καταστάσεις με λιγότερο άγχος και φόβο και περισσότερη ηρεμία και ψυχραιμία, ώστε να καθησυχάσεις το παιδί σου που πονάει και ενδεχομένως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού!
Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει να αναγνωρίσεις πως το μικρό σου είναι χτυπημένο, βιώνει κάποιου επιπέδου πόνο, αγχώνεται και φοβάται. Αυτό σημαίνει πως λέγοντάς του να μην φοβάται, όχι μόνο δεν κερδίζεις τίποτα, αλλά αντιθέτως καταπιέζεις τα συναισθήματά του και εκμηδενίζεις αυτό που περνάει. Αντιθέτως, κατανοώντας το στρες και τον πόνο του και δίνοντάς του το χρόνο να το ξεπεράσει, θα βοηθήσεις το μικρό (η μεγάλο) σου να σταματήσει να φοβάται και να ανησυχεί, ενώ θα εμποδίσεις την ανάπτυξη φοβίας γύρω από τη δραστηριότητα που αρχικώς προκάλεσε το ατύχημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για να καταφέρεις, λοιπόν, να καθησυχάσεις και να βοηθήσεις το μικρό σου κάθε φορά που χτυπάει, ρίξε μια ματιά παρακάτω στα τέσσερα βασικά βήματα!
♦ Δώσε αξία στο φόβο του
Ο εγκέφαλος του παιδιού του λέει να φοβηθεί και το σώμα του λέει πως πονάει. Επομένως, δεν μπορείς να απορρίψεις αυτές τις αντιδράσεις βεβιασμένα, ακόμη κι αν το τραύμα σου φαίνεται ασήμαντο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Δείξε ότι ελέγχεις την κατάσταση
Ακόμη κι αν το μικρό σου καταλαβαίνει ότι είσαι ανήσυχη, καθησύχασέ το δείχνοντας πως ξέρεις τι κάνεις και πώς να φροντίσεις το τραύμα του.
♦ Εξήγησε τα βήματα της φροντίδας
Είτε πρόκειται για έναν απλό καθαρισμό και τύλιγμα του τραύματος, είτε απαιτείται η μεταφορά στο νοσοκομείο, αν εξηγήσεις βήμα-βήμα τη διαδικασία στο μικρό σου, θα το προετοιμάσεις και θα αφαιρέσεις από το μυαλό του το φόβο του αναπάντεχου.
♦ Ακολούθησε τις αντιδράσεις του
Μην προσπαθήσεις να στρέψεις το μικρό σου στη δραστηριότητα που προκάλεσε τον τραυματισμό, προκειμένου να ελαττώσεις το φόβο του. Χρειάζεται να παρατηρήσεις τη διάθεση και την αντίδρασή του, ώστε να αντιληφθείς πότε έχει ξεπεράσει τον πόνο και το φόβο, ώστε να επιστρέψει οικειοθελώς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ