Τα μικρά παιδιά, συνήθως, δείχνουν την προτίμησή τους σε έναν γονιό. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό και τι κάνεις αν είσαι ο…αδικημένος γονιός;
Είτε κρέμονται από τη φούστα της μαμάς είτε θαυμάζουν τον μπαμπά σαν ήρωα, πολλά παιδιά περνάνε το στάδιο της προτίμησης προς ένα γονιό. Η κοινή λογική επιβάλλει να μην το παίρνουν προσωπικά οι γονείς, καθώς είναι μια φάση, που θα περάσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί τα παιδιά έχουν προτιμήσεις;
Τα αγόρια αναπτύσσουν στην παιδική τους ηλικία το οιδιπόδειο σύμπλεγμα (προς τη μητέρα) και τα κορίτσια αντίστοιχα το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας (προς τον πατέρα). Είναι μία φυσιολογική αναπτυξιακή φάση, όπου εκτός από τη συναισθηματική και νοητική τους εξέλιξη, η σεξουαλική τους αναζήτηση κάνει την εμφάνισή της. Η ταύτιση με το γονιό του αντίθετου φύλου σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ανιχνεύω και μαθαίνω σιγά-σιγά το σώμα του, μέσα από παιχνίδι, απορίες, άγγιγμα κ.ο.κ. Έτσι και το ίδιο το παιδί ανακαλύπτει το δικό του.
Την περίοδο, όμως, της εφηβείας, κι ενώ η σεξουαλική αφύπνιση είναι πολύ έντονη, ήδη έχει μάθει αρκετά για τη λειτουργικότητα του σώματός του και η ερωτική του διάθεση αυξάνεται. Ο γονιός του ίδιου φύλου πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με τον έφηβο, ως καθοδηγητής, σύμβουλος και πρότυπο, ενώ αναλαμβάνει το σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όλα τα παιδιά έχουν προτιμήσεις, όμως μερικά τις δείχνουν πιο έντονα. Από την άλλη και αρκετοί γονείς συνδέονται υπερβολικά συνήθως με το παιδί του αντίθετου φύλου, προσπαθώντας να εισπράξουν από εκείνο συναίσθημα και αποδοχή, «συμμαχούν» μαζί του, παραγκωνίζοντας πολλές φορές και το σύντροφό τους. Κάτι τέτοιο συχνά είναι ένδειξη ότι το ζευγάρι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Ότι η σχέση αυτή δεν καλύπτει ψυχικά ή και νοητικά τον έναν ή και τους δύο, ότι δεν υπάρχει καλή επικοινωνία, Οπότε η στενή επαφή με το παιδί λειτουργεί αντισταθμιστικά στο συναισθηματικό κενό του γονέα.
Τι πρέπει να ξέρεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση του παιδιού με τον κάθε γονιό.
-Ηλικία.
Μέχρι την ηλικία των 3 τα παιδιά τείνουν να δένονται με αυτόν που τα φροντίζει. Μεταξύ 3 και 5 αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα παιχνίδια των ρόλων και τείνουν να δένονται με το γονιό του ίδιου φύλου.
-Χρόνος, ο ύπουλος εχθρός!
Ο γονιός που βλέπει λιγότερο το παιδί του από εκείνον που το βλέπει όλη μέρα εξάπτει το ενδιαφέρον του παιδιού. Αλλά το να είστε απλώς μια συνεχής παρουσία για το παιδί δεν είναι το ίδιο με το να συμμετέχετε στα παιχνίδια του. Η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι που κάνει τη διαφορά!
-Ο καλός και ο κακός
Αν ο μπαμπάς είναι αυτός που φτιάχνει τρενάκια, αγοράζει κουκλίτσες και δωροδοκεί τα παιδιά με παγωτό, ενώ η μαμά τα κυνηγάει για να φάνε τα λαχανικά τους ή να κάνουν μπάνιο, τότε η προτίμηση είναι σαφής! Επιπλέον, τα παιδιά εύκολα αντιλαμβάνονται ποιος από τους δύο γονείς είναι πιο… προσιτός.
-Στα δύσκολα σε θέλω!
Όταν είναι κουρασμένα, άρρωστα ή χρειάζονται ασφάλεια και επιβεβαίωση, τα παιδιά είναι φυσικό να στρέφονται προς το γονιό που συνήθως τα φροντίζει. Οι γονείς, άλλωστε, έχουν διαφορετικές αντοχές ανά περιόδους, πράγμα που τα παιδιά το αντιλαμβάνονται και στρέφουν ανάλογα την προσοχή τους.
-«Με ποιανού το μέρος είσαι;»
Όταν οι γονείς τσακώνονται, τα παιδιά πολλές φορές αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν το μέρος ενός από τους δύο, ειδικά αν οι γονείς προσπαθούν να τα εμπλέξουν στους καυγάδες!
-«Δεν με προσέχεις!»
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το παιδί σουδείχνει επίτηδες την προτίμησή του στον/στη σύζυγό σου για να τραβήξει την προσοχή σας; Ειδικά αν ο «ριγμένος» γονιός αντιδράσει, το παιδί μπορεί να δείξει με πιο έντονο τρόπο την προτίμησή του προς τον άλλον. Αυτού του είδους η συμπεριφορά ίσως είναι ενδεικτική άλλων προβλημάτων που υποβόσκουν.
-Προσωπικότητα
Όλοι μας τα πάμε καλύτερα με κάποιους ανθρώπους απ’ ό,τι με κάποιους άλλους. Έτσι και στη σχέση παιδιού-γονιού δεν μπορεί να γίνει εξάιρεση. Κάποιοι δεσμοί είναι ισχυρότεροι από κάποιους άλλους !
Αγάπη δίχως όρους
Το βασικό είναι να δείξεις στο παιδί σουότι η αγάπη δεν είναι διαγωνισμός. Μπορούμε να αγαπάμε τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους, αλλά η αγάπη των γονιών είναι ανευ όρων και προϋποθέσεων. Βοήθησε το παιδί ν’ αναπτύξει αυτά τα συναισθήματα, δείχνοντας ενθουσιασμό για κάθε έκφραση τρυφερότητας που σας δείχνει, και όχο κάνοντάς το να νιώθει ότι η αγάπη έχει μέτρα και σταθμά.
Ο επιμένων νικά!
Συζήτησε με το σύντροφό σου για το στιλ που έχει ο καθένας σας και συμφωνήστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης, που όμως πρέπει να τηρείτε και οι δύο. Είναι σημαντικό μπροστά στο παιδί ο ένας να υποστηρίζει τον άλλον και να έχετε ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν έχει ελπίδες να «ρίξει» τον έναν από τους δύο.
Επίσης, ξαναμοιράστε την «τράπουλα των καθηκόντων» του σπιτιού. Αν ο ένας από τους δύο είναι πάντα ο κακός, αλλάξτε για λίγο ρόλους για να κρατάτε τις ισορροπίες. Είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να έχουν ίσο μερίδιο στο παιχνίδι αλλά και στην επιβολή της τάξης, ώστε να δεθούν το ίδιο με το παιδί τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ