Παιχνίδια, ρούχα, πιατάκια με φαγητά, μπογιές, χαρτιά, μπλοκ ακουαρέλας, κασετίνες… Ναι, όλα αυτά θα τα βρεις μία συνηθισμένη ημέρα στο δωμάτιο του παιδιού σου. Ειδικά, τώρα, που το πνεύμα των εορτών είναι για τα καλά μέσα μας, και το αγαπημένο σου παιδί θέλει να το γιορτάσει με όλους του τους φίλους στο δωμάτιο του, η όλη κατάσταση (που θυμίζει αέναο χάος) πολλαπλασιάζεται. Εσύ, όμως, θέλεις να ξεκουραστείς και γνωρίζεις πολύ καλά ότι αυτές οι ημέρες είναι η καλύτερη ευκαιρία για ύπνο και χουχούλιασμα στον καναπέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οπότε, πώς θα καταφέρεις και το δωμάτιο να είναι τακτοποιημένο και εσύ να μην κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι; Νομίζω ότι έφθασε η στιγμή. Η στιγμή το παιδάκι σου να μάθει να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιο του. Και, μπορεί η όλη σκέψη να σου θυμίζει τους 12 άθλους του Ηρακλή, όμως, μόλις γίνει η αρχή, θα διαπιστώσεις ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη.
Για αυτό, σήμερα, σου έχω μερικά tips, για να μάθεις στο παιδάκι σου να βάζει τα παιχνίδια στο… χώρο τους!
– Πρόσθεσε την τακτοποίηση του δωματίου στη ρουτίνα της ημέρας. Εντάξει, μην περιμένεις να γίνει,από τη μία μέρα στην άλλη, ο επόμενος Σπύρος Σούλης, όμως, αν του εξηγήσεις, ότι κάθε βράδυ, πριν κοιμηθεί, πρέπει να βάζει τα πράγματα στην αρχική τους θέση, ετοιμάσου για μία μεγάλη (και άκρως ξεκούραστη) αλλαγή.
– Όταν τακτοποιείς, άφησε το στην άκρη να παρακολουθεί. Είσαι το πρότυπο του. Και εσύ και ο μπαμπάς. Σου το έχω πει αρκετές φορές μέσα από αυτή τη στήλη. Βλέποντας εσένα να βάζεις τα βιβλία σου στα ράφια, θα καταλάβει ότι το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει με τα υπόλοιπα αντικείμενα. Και το σημαντικότερο; Θα μάθει τον τρόπο που πρέπει να γίνεται.
– Παρότρυνε το να κάνει μία προσπάθεια. Μην περιμένεις να πάρει από μόνο του την πρωτοβουλία, γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Επειδή, πολύ απλά, σίγουρα ένα μικρό παιδάκι προτιμά να κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα με τα παιχνίδια του από το να τα βάλει σε τάξη.
– Φτιάξε μία λίστα τακτοποίησης με τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί. Μετά την τρίτη ή τέταρτη φορά, δεν θα την κοιτάει καν, αφού θα του έχουν γίνει η πιο γλυκιά συνήθεια.
– Δώσε του ένα κίνητρο σε μορφή επιβράβευσης. Για παράδειγμα, αν μαζέψει όλα του τα παιχνίδια σε πέντε λεπτά, θα φάει τα πιο φρέσκα μελομακάρονα, σε δέκα λεπτά, το μεγαλύτερο κομμάτι από τη βασιλόπιτα.
– Έχε στο δωμάτιο του μεγάλα (και πολύχρωμα) κουτιά αποθήκευσης. Άλλο για παιχνίδια, άλλο για κουκλάκια, άλλο για τη γραφική ύλη. Έτσι το παιδί θα ξέρει τι να βάλει πού.
– Στην πρώτη του αμέλεια, μην τα μαζέψεις εσύ. Το πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της εκμάθησης είναι η πρώτη φορά. Γιατί, το παιδάκι θέλει την ανεμελιά του. Εκείνη τη στιγμή, όμως, μη μαζέψεις εσύ τα πράγματα του. Επειδή, έτσι, δεν θα το κάνει μόνο του ποτέ.
– Last But Not Least, μην του φωνάξεις και είσαι υπερβολικά πιεστική απέναντι του. Step By Step και χαμόγελο στα χείλη, προκειμένου να δεις αποτέλεσμα, πριν καν αλλάξει ο χρόνος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ