Υπάρχουν μερικά πραγματάκια που πρέπει να προσέξετε καθώς ετοιμάζετε το βρεφικό δωμάτιο και έχουν να κάνουν κυρίως με την ασφάλεια και την υγεία του μωρού σου. Ας τα απαριθμήσουμε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Προσοχή στο είδος των χρωμάτων που θα βάψεις το βρεφικό δωμάτιο. Οικολογικές, χωρίς επικίνδυνα χημικά στοιχεία είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξεις.
2. Φρόντισε να υπάρχει παράθυρο και το δωμάτιο να είναι καλά αεριζόμενο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και έτσι να το προστατεύεις από τις ιώσεις. Μην βάλεις όμως την κούνια κοντά στο παράθυρο!
3. Κούνια: Σε αυτήν θα περάσει το μωρό σου ένα μεγάλο μέρος της μέρας και της ζωής του! Πρώτα από όλα πρέπει να πληροί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, να μην έχει ελαττώματα και καλό θα ήταν να μην είναι δανεική. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι τα κάγκελα της κούνιας να μην έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να σφηνώσει το μωρό ή το ποδαράκι του ή το χεράκι του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4. Στρωματάκι: Ένα υποαλλεργικό στρωματάκι είναι απαραίτητο ειδικά εάν το μωρό σου εμφανίσει αλλεργίες στο δέρμα του τις πρώτες μέρες της ζωής του.
5. Κρεμαστά παιχνίδια: Δεν κρεμάμε τίποτα πάνω από την κούνια του μωρού ή μέσα σε αυτήν που να μπορεί να το πιάνει μόνο του. Ακόμη και τα μόμπιλε πρέπει να είναι αρκετά μακριά από τα χεράκια του.
6. Απόφυγε ράφια, ραφιέρες ή άλλα επικίνδυνα έπιπλα πάνω, δίπλα ή κοντά στην κούνια του.
7. Φρόντισε τα ντουλάπια και τα συρτάρια στο δωμάτιό του να ασφαλίζουν (υπάρχουν πολλές επιλογές στο εμπόριο για να το κάνετε αυτό).
8. Κάλυψε τις πρίζες στο δωμάτιό του με τα ειδικά προστατευτικά.
9. Φρόντισε η πόρτα του δωματίου του να διαθέτει ειδικό προστατευτικό ώστε να μην κλείνει σε περίπτωση που φυσήξει απότομα αέρας.
SOS! Πού κρύβονται τα μικρόβια στο βρεφικό δωμάτιο;
Στην παρακάτω εικόνα 4 βελάκια σού δείχνουν τα 4 πιο βρώμικα σημεία ή αντικείμενα του παιδικού δωματίου που χρειάζονται και τον πιο τακτικό καθαρισμό!
1. Η αλλαξιέρα: Εννοείται ότι η αλλαξιέρα είναι ο μεγαλύτερος φορέας μικροβίων στο παιδικό δωμάτιο αφού εκεί αλλάζεις τις λερωμένες πάνες του παιδιού. Ο καθαρισμός με μωρομάντηλα μετά από κάθε άλλαγμα αλλά και το τακτικό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι της επιφάνειας που αλλάζεις το παιδί απομακρύνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια όπως το e.coli.
2. Τα μαξιλάρια: Ειδικά αυτά που τοποθετείς στο πάτωμα ως εμπόδια για το μωρό συσσωρεύουν ακάρεα που μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό ειδικά εάν έχει αλλεργίες. Τακτικό πλύσιμο των μαξιλαριών και των καλυμάτων τους στους 60+ βαθμούς εξασφαλίζουν την καθαριότητά τους και την απαλλαγή από μικρόβια.
3. Το χαλί: Το χαλί σε οποιοδήποτε δωμάτιο είναι φορέας μικροβίων ειδικά αν πατιέται με τα παπούτσια. Καταρχήν φρόντισε εάν υπάρχει χαλάκι στο παιδικό δωμάτιο να είναι από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι που επιτρέπει το πλύσιμο. Σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα επιβάλλεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να απομακρύνονται τα ακάρεα καθώς και τίναγμα και έκθεση στον ήλιο ειδικά εάν το παιδί είναι αλλεργικό. Απόφυγε τις μοκέτες στο παιδικό δωμάτιο καθώς δεν είναι εύκολο να καθαρίζονται τακτικά.
4. Τα παιχνίδια: Τα μαλακά παιχνίδια, ειδικά τα μωρουδιακά είναι φορείς μικροβίων και σκόνης αφού κυλιούνται στο πάτωμα, το μωρό τα βάζει στο στόμα του κ.ο.κ. Το να τα καθαρίσεις είναι απλό: καλό και τακτικό πλύσιμο στο πλυντήριο αλλά κυρίως καλό στέγνωμα ακόμη και με πιστολάκι μαλλιών για να μην υπάρχει υγρασία στο εσωτερικό τους. Όσο για τα.. σκληρά παιχνίδια, κάποια μπορούν να πλυθούν άνετα στο πλυντήριο πιάτων, κάποια στο χέρι και κάποια πέρασέ τα με μωρομάντηλο. μια διαδικασία που καλό είναι να επαλαμβάνεις συχνά.
Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάς ότι ο παιδίατρός σου είναι ο καλύτερος σύμβουλος για ό,τι αφορά την ασφάλεια και την υγεία του μωρού σου και μπορεί να σου λύσει κάθε απορία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ