Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις ένα υγιές μωρό; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί

Πολλές είναι οι νέες μαμάδες που συχνά ανησυχούν για τον τρόπο που συμπεριφέρονται και διαχειρίζονται τις ανάγκες των μωρών τους. Η απειρία σε συνδυασμό με το άγχος των νέων καταστάσεων και των καινούριων καθημερινών προκλήσεων μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα ερωτηματικά στη νέα μητέρα που χρειάζονται άμεση φροντίδα. Για αυτό, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι πρέπει να κάνει μια καινούρια μητέρα για να έχει υγιές και ευχαριστημένο το μωρό της:

Έγινες ή πρόκειται να γίνεις καινούργια μανούλα. Ετοίμασες όλα τα απαραίτητα μωρουδιακά και όλοι σου εύχονται “να σου ζήσει”. Εσύ, όμως, έχεις μια μεγάλη αγωνία: “Τι πρέπει να κάνω για να έχω το μωρό μου υγιές;”. Η αγωνία σου είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Να, λοιπόν, ένας δεκάλογος που μπορείς να ακολουθήσεις και θα εξασφαλίσεις μια καλή ποιότητα ζωής στο μωρό σου.

Μητρικός θηλασμός:
Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι το γάλα της μαμάς είναι το καλύτερο για το μωρό της. Ιδανικά θα πρέπει να το θηλάσεις μέχρι να γίνει έξι μηνών, αλλά το επιθυμητό θα ήταν μέχρι δύο χρονών με την προσθήκη, βέβαια, αργότερα και άλλων στερεών τροφών. Με το γάλα σου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται και είναι ποιοτικά ανώτερα από οποιοδήποτε ξένο γάλα.

Ύπνος:
Το μωρό τους πρώτους μήνες “τρώει και κοιμάται”. Ο καλός και πολύς ύπνος του εξασφαλίζει ενέργεια και αντοχή για να αντιμετωπίσει όλα τα απρόοπτα. Συνήθως, ένα μωρό κοιμάται το 80% του χρόνου μέσα στο 24ωρο, όμως αν κοιμάται και λιγότερο μην ανησυχείς από τη στιγμή που δείχνει ικανοποιημένο.

Αγάπη:
Τα χάδια και η σωματική επαφή κάνουν θαύματα! Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και τα πρόωρα μωρά, που είναι στις θερμοκοιτίδες, βελτιώνουν τα προβλήματά τους γρηγορότερα και αναπτύσσονται καλύτερα και ψυχικά και σωματικά. Το χάδι και η προσφορά αγάπης δεν έβλαψε ποτέ.

Εμβόλια:
Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο μωρό σου, ξεκινώντας ακόμη και από την πρώτη ημέρα της γέννησής του, αν είναι απαραίτητο. Εντελώς ακίνδυνα κάτω από την καθοδήγηση του παιδιάτρου σου, προσφέρεις στο μωρό σου μια ασπίδα που διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Κλάμα:
Προσπαθείς να καταλάβεις γιατί το μωρό σου κλαίει για να το βοηθήσεις. Με το κλάμα του προσπαθεί να σου μιλήσει για να το βοηθήσεις. Όταν το μωρό κλαίει λέμε ότι “ή πεινάει ή πονάει”. Πρώτα θα του εξαλείψεις την πείνα και ύστερα ψάξε να δεις γιατί διαμαρτύρεται.

Επισκεπτήριο:
Όλοι θέλουν να δουν και να αγγίξουν το μωρό σου. Μερικοί δε, και να “το φτύσουν” για να μην το ματιάσουν. Βεβαίως και το μωρό δεν ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον, όμως πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Το μωρό είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεις την επαφή του με άλλους ανθρώπους με το παραμικρό και να ελέγχεις αν είναι φορείς κάποιων λοιμώξεων. Δηλαδή, αν έχουν βήχα, καταρροή κλπ.

Θερμοκρασία χώρου:
Χειμώνα- καλοκαίρι, η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο ζει το μωρό σου θα πρέπει να είναι σταθερή. Ειδικά το χειμώνα να είναι μεταξύ 18 και 21 βαθμών και το καλοκαίρι 26 με 29 βαθμούς, ανάλογα και με τη ζέστη που επικρατεί έξω. Οι απότομες μεταβολές τις θερμοκρασίας δεν είναι καλές.

Καθημερινός περίπατος:
Το μωρό σου δεν πρέπει να μένει συνέχεια στο σπίτι. Ακόμη και από τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να το βγάζεις έξω, ντυμένο φυσικά με τον κατάλληλο τρόπο. Μία με δύο ώρες την ημέρα είναι απαραίτητες. Ξέχνα τι σου λένε οι γιαγιάδες και προσαρμόσου στη σύγχρονη παιδιατρική και τις σημερινές αντιλήψεις.

Καθαριότητα:
Δεν πρέπει να γίνεις υποχόνδρια, αλλά οι κανόνες καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής δεν θέλουν εκπτώσεις. Καλό είναι να πλένεις το μωρό σου, αλλά πρέπει να το κάνεις με καθαρά χέρια και κάθε φορά που κάποιος θα το αγκαλιάσει ή θα το φροντίσει, θα πρέπει πρώτα να πλύνει τα χέρια του. Επίσης, είναι απαραίτητο να φροντίζεις και τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να είναι καθαρός.

Σταθερό πρόγραμμα:
Τα μωρά αισθάνονται ανασφάλεια όταν τους αλλάζουμε το πρόγραμμα και υποφέρουν. Η σταθερότητα στο χώρο που ζουν, οι σταθεροί θόρυβοι και οι προσεκτικές μετακινήσεις τους εξασφαλίζουν μια πιο ήσυχη καθημερινότητα. Ειδικά οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164