Πόσες φορές έχεις συνειδητοποιήσει ότι για 30 συνεχόμενα λεπτά (και λίγα λέω!) έχεις σταματήσει οτιδήποτε έκανες για να καθίσεις και απλώς να παρατηρήσεις το μωρό σου; Πόσες… εργατοώρες έχουν χαθεί από όταν γέννησες, τις οποίες αφιέρωσες απλά και μόνο στο να κοιτάζεις αυτό το πανέμορφο πλάσμα και να αναρωτιέσαι τι σκέφτεται, πώς νιώθει, αν είναι άνετα, αν ζεσταίνεται, αν κρυώνει, αν πεινάει και ένα σωρό άλλα ερωτήματα που γεμίζουν το μυαλό σου; Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθεις πως ό,τι σκέφτεσαι εσύ, το… μεταδίδεις και στο μικρό σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό, τουλάχιστον, προτείνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge που μόλις δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών! Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, το να κοιτάζεις στα μάτια του μωρού σου μπορεί να έχει πολύ “δυνατά” αποτελέσματα στο να συγχρονιστεί η εγκεφαλική δραστηριότητά του με τη δική σου! Αυτή δε, η διαπίστωση έρχεται να συμπληρώσει τα ευρήματα σχετικά με τον τρόπο που τα συναισθήματά μας και οι παλμοί της καρδιάς συγχρονίζονται επίσης με εκείνα του μωρών μας.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι μελετητές παρατήρησαν τα εγκεφαλικά κύματα 36 μωρών μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, το οποίο μετρούσε την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω ηλεκτροδίων που εφάπτονταν στο κεφάλι των βρεφών. Για το πρώτο μέρος του πειράματος, τα μωρά παρακολουθούσαν ένα βίντεο στο οποίο ένα ενήλικο άτομο τους τραγουδούσε νανουρίσματα. Αρχικά, ο ενήλικος στο βίντεο κοίταζε απευθείας στα μάτια του μωρού. Έπειτα, γύριζε το κεφάλι του και σταματούσε να το κοιτούσε, ενώ συνέχιζε να τραγουδά. Τέλος, το άτομο γύριζε το κεφάλι μεν, ωστόσο συνέχιζε να κοιτάζει το μωρό και να τραγουδάει. Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, ένα ενήλικο άτομο βρισκόταν στον ίδιο χώρο με το μωρό και του τραγουδούσε, αυτή τη φορά κοιτάζοντας απευθείας στα μάτια του μωρού, ενώ διέκοπτε την επαφή γυρίζοντας το κεφάλι του από την άλλη πλευρά και στρέφοντας αλλού το βλέμμα του.
Μετά το τέλος των δύο φάσεων, οι επιστήμονες συνέκριναν την εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών με εκείνη του ενήλικα που τραγουδούσε και διαπίστωσαν πως ταυτίζονταν με του ενήλικα, όταν εκείνος είχε στραμμένο το βλέμμα του επάνω τους, σε σχέση με όταν το άτομο κοιτούσε αλλού. Με λίγα λόγια, κοιτώντας απευθείας στα μάτια το μωρό, του δίνει έντονο “σήμα” πως θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του! Επιπλέον, για να μετρήσουν την πρόθεση των μωρών για επικοινωνία, οι ειδικοί έλεγξαν τους ήχους και τις αντιδράσεις των βρεφών απέναντι στον ενήλικα. Όταν κοίταζε τα μωρά, εκείνα προσπαθούσαν πιο έντονα να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Καταλήγοντας, αυτό το είδος συγχρονισμού των μωρών με τους γονείς τους δείχνει πως ίσως προετοιμάζονται να επικοινωνήσουν πιο καθαρά μεταξύ τους, μεγαλώνοντας. Όταν οι γονείς και τα παιδιά κοιτάζονται στα μάτια, στέλνει ο ένας στον άλλο μήνυμα πως είναι διαθέσιμοι και επιθυμούν να επικοινωνήσουν. Τελικά, αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει τις γνωστικές ικανότητές του!
Για αυτό, λοιπόν, μπορείς να δοκιμάσεις μερικά tips για να ενδυναμώσεις αυτή τη σύνδεση:
- Άφησε στην άκρη το κινητό σου και εστίασε στο μωρό σου αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
- Διάβασε ιστορίες και παραμύθια στο μικρό σου.
- Τραγούδησέ του τραγούδια και νανουρίσματα.
- Μίλησε στο μωρό σου για την ημέρα σου ή οτιδήποτε άλλο.
- Φρόντισε να το κοιτάζεις όταν το ταΐζεις.
- Παίξτε παιχνίδια με τον καθρέφτη, ενώνοντας τα βλέμματά σας μέσα από τον αντικατοπτρισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ