Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί ένας γονιός είναι το πως θα κόψει από το μωρό του κάποιες συνήθειες που θα έπρεπε να τις είχε σταματήσει λόγω ηλικίας. Για παράδειγμα, η πιπίλα που εξυπηρετούσε, ώστε το παιδί να είναι ήσυχο ή η πάνα ή το πιπίλισμα του δάχτυλου και άλλα, είναι μερικά από αυτά που απασχολούν τους γονείς και δεν ξέρουν πως να τα χειριστούν. Σήμερα, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου λέει τα απόλυτα tips για να κόψεις ομαλά την πάνα και την πιπίλα από το μωρό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να κόψει την πάνα και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα; Η ιδανική ηλικία είναι μετά τα 2 χρόνια, διότι τότε αρχίζει να ελέγχει καλύτερα τους σφιγκτήρες. Υπάρχουν, βέβαια, μωρά που και μετά τον χρόνο αποκτούν την ικανότητα να κόψουν την πάνα, όπως και άλλα που καθυστερούν μέχρι και 3-4 χρονών.
- Η ιδανική εποχή για να ξεκινήσει να κόψει την πάνα είναι από Μάιο έως Σεπτέμβριο που φοράει λιγότερα ρούχα.
- Δώστε όνομα στα τσίσα και στα κακά, για να καταλάβει ότι είναι κάτι υπαρκτό. Όταν λερώνει την πάνα να την αλλάζετε αμέσως, ώστε να μη συνηθίσει να μένει με τις ακαθάριστες και να καταλάβει ότι είναι κάτι που πρέπει να απομακρυνθεί από το σώμα του.
- Αφήστε το κατά την διάρκεια της μέρας κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς πάνα, ώστε να βλέπει από που βγαίνουν τα τσίσα ή τα κακά του.
- Αφήστε το να σας παρακολουθήσει στην τουαλέτα και να μάθει την χρήση της λεκάνης και τη ροή του νερού στο καζανάκι.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ;
Το μωρό πιπιλάει την πιπίλα ή το δάχτυλο του, διότι εκκρίνονται ουσίες που του προκαλούν ηρεμία και ευφορία και του θυμίζει το πιπίλισμα του μαστού της μητέρας του.
Έχει παρατηρηθεί με υπερηχογραφήματα ότι, ακόμη και κατά την διάρκεια που το μωρό είναι μέσα στην κοιλιά της μαμάς του, πιπιλάει το δάχτυλο του.
Το ιδανικό θα ήταν το μωρό να μην μάθει καθόλου να πιπιλάει ούτε το δάχτυλο ούτε την πιπίλα. Αν πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ των δυο αυτών, είναι προτιμότερο να μάθει την πιπίλα, διότι θα είναι πιο εύκολα από το να την κόψουμε.
- Μια καλή μέθοδος είναι να μην αφήνουμε από την αρχή συνεχώς την πιπίλα ή το πιπίλισμα του δάχτυλου, αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται, για να ηρεμήσει, ώστε να μην την μάθει τόσο πολύ.
- Η ιδανική περίοδος για να αρχίσει να την “κόβει” είναι μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Αρχίζουμε με την σταδιακή μείωση της χρήσης του πιπιλίσματος, κατά τη διάρκεια της μέρας. Δηλαδή του τραβάμε το δάχτυλο ή την πιπίλα και έτσι του χαλάμε την ευχαρίστηση σταδιακά, ώστε να γίνει κάποια μορφή “αποτοξίνωσης”!
- Ένας άλλος δημοφιλής τρόπος είναι το σταδιακό κόψιμο της πιπίλας με ένα ψαλιδάκι: Δηλαδή, ξεκινάμε, να την κόβουμε στην βάση της κάθε 3-4 μέρες όλο και περισσότερο, ώστε να μην την ευχαριστιέται και έτσι σταδιακά να μην την θέλει πια.
- Βέβαια είναι και μερικά παιδιά που με μια φανταστική ιστορία πείθονται να κόψουν την πιπίλα ή και το πιπίλισμα. Για παράδειγμα του λέμε ότι η νεράιδα πήρε την πιπίλα ή ο παιδίατρος ή τώρα που έβγαλε δόντια δεν την χρειάζεται και μερικές φορές τα καταφέρνουμε.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ