Site icon TLIFE

Tips για να μην του λέτε συνέχεια “όχι”!

Είναι το “όχι” η μόνιμη λέξη στο στόμα σας γιατί το παιδί κάνει σκανταλιές και δεν ακούει; Μπορείτε να την αντικαταστήσετε και να βάλετε περισσότερη θετική ενέργεια στη διαπαιδαγώγησή του! Η ψυχολόγος-σχολική σύμβουλος Αναστασία Γκοτσοπούλου έχει τη λύση!

Γιατί να μην του λέω συνέχεια «όχι»;

Οι συνεχείς αρνήσεις δείχνουν μια αρνητική στάση και προς την ζωή. Φανταστείτε, λοιπόν, πως επηρεάζει όλη αυτή η κατάσταση το παιδί σας, όταν σε κάθε κίνηση, στροφή και ανάσα του ακούει μια και μόνο λέξη: «όχι»!

Φυσικά και τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και όρια καθώς δεν μπορούν να μείνουν μακριά από κινδύνους. Πέφτει, κατά συνέπεια, σε εσάς το βάρος να τα προστατεύσετε και να τα κρατήσετε ασφαλή. Όμως, μπορείτε να θέσετε τους κανόνες χωρίς να τους λέτε συνεχώς «όχι αυτό» και «όχι εκείνο»; Και αυτό διότι το συνεχές όχι μπορεί να το πεισμώσει και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Επιπλέον, και ίσως πιο σοβαρό, είναι να αποθαρρύνετε το παιδί σας. Εκείνο, μπορεί να γενικεύσει τις αρνήσεις σας και να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει ή να ακουμπήσει τίποτα. Θέλετε να καταπνίξετε την φυσική τάση του παιδιού σας να εξερευνήσει τον κόσμο; Μάλλον όχι!

Τέλος, το «όχι» από μόνο του δεν είναι μια σωστή παιδαγωγική μέθοδος. Στο μυαλό των παιδιών μοιάζει περισσότερο με αποδοκιμασία παρά με προσπάθεια καθοδήγησης.

Τι να κάνω;
H λέξη όχι δεν είναι κακή από μόνη της. Εάν χρειάζεται να σταματήσετε άμεσα κάτι επικίνδυνο που πρόκειται να κάνει το παιδί μην διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε. Είναι πιο αποτελεσματική από μια μακροσκελή πρόταση που ίσως δεν την ακούσει ή την αγνοήσει.

Αντί για να του λέτε όμως συνέχεια όχι υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές όπως:

-Αλλάξτε του κατεύθυνση. Εάν δείτε το μικρότερο παιδί να πλησιάζει, για παράδειγμα, τον πύργο από Lego του μεγαλύτερου μην φωνάξετε «όχι». Πιάστε το από το χέρι και κατευθύνετέ το σε μια πιο ασφαλή δραστηριότητα, αποσπώντας του την προσοχή.

-Χρησιμοποιήστε ενεργητικά ρήματα. Το «άφησε τα μαλλιά της αδελφής σου» ή «σταμάτα να πατάς το καζανάκι» είναι πιο αποτελεσματικό από το να φωνάζετε σε έξαλλη κατάσταση «όχι».

-Κάντε εναλλακτικές προτάσεις. Τι θέλετε να κάνει το παιδί σας αντί αυτού που κάνει τώρα; Δώστε του θετικές οδηγίες για να το βοηθήσετε να κατανοήσει ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την έγκρισή σας.

-Δώστε απλές εξηγήσεις. Πείτε για παράδειγμα «αυτό δεν είναι για παιδιά, αυτό είναι της μαμάς». Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων γονιών που μεταχειρίζονται απλά την λέξη «επικίνδυνο». «Έλα να παίξεις εδώ. Φύγε από το τζάκι γιατί η φωτιά είναι επικίνδυνη».

-Χρησιμοποιήστε προειδοποιητικά σήματα. Ένα «εεεπ» είναι αρκετό για να σταματήσει το παιδί σας από αυτό που πρόκειται να κάνει. Μετά το σήμα δώστε τις απαραίτητες οδηγίες.

-Ζητήστε του να επαναλάβει τον κανόνα. Εάν το παιδί σας παραβεί έναν κανόνα που έχει ήδη μάθει ρωτήστε το: «τι έχουμε πει»; Αφήστε το να σας απαντήσει και να διορθώσει μόνο του τον εαυτό του.

© 2025 tlife.gr