Το τελευταίο διάστημα, η εποχική γρίπη έχει κάνει δυναμικό comeback. Κάνει αισθητή την παρουσία της με κάθε τρόπο. Καθημερινά, όλο και περισσότερα παιδιά, όλων των ηλικιών, βγαίνουν θετικά στην γρίπη Α ή Β. Τα συμπτώματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί, ενώ την ίδια στιγμή παίζει σημαντικό ρόλο και το ιικό φορτίο που υπάρχει στον κάθε οργανισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι κοινά με εκείνα μιας οποιασδήποτε ίωσης. Θα τα χαρακτηρίζαμε ήπια. Ξεκινούν με καταρροή από την μύτη, διαυγούς χρώματος, λίγο βήχα και χαμηλό πυρετό. Στη συνέχεια βέβαια, η κατάσταση επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υψηλός πυρετός, πόνος στο λαιμό και κακουχία.
Συνήθως η περίοδος της γρίπης διαρκεί 4-7 ημέρες, όποτε και αυτοϊάται, χωρίς την χορήγηση αντιβίωσης. Οι γιατροί προτείνουν πολλά υγρά, καλό φαγητό και ξεκούραση. Επιπλέον τα διάφορα συμπτώματα – όποια και αν είναι αυτά – αντιμετωπίζονται με αντιπυρετικά, βλεννολυτικά και αποσυμφορητικά.
Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως ωτίτιδα, πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, εγκεφαλίτιδα και μυοκαρδίτιδα. Στις αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειασθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η διάγνωση της γρίπης γίνεται με ειδικό τεστ.
Το συμπέρασμα είναι ότι στην περίπτωση που ένα παιδί έχει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς, είναι καλό οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο, προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση και να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ