Πολλές φορές ένα νεογέννητο ή και ένα μεγαλύτερο μωρό, βγάζει κατά διαστήματα την γλώσσα του έξω από το στόμα σαν να φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη απο το κανονικό. Αυτό ανησυχεί τους γονείς, διότι έχουν ακούσει ότι όταν το παιδί έχει μεγάλη γλώσσα μπορεί να κρύβει κάποια αρρώστια ή σύνδρομο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας δούμε, με τη βοήθεια του οικογενειακού γιατρού του TLife, Δρ. Σπύρου Μαζάνη, γιατί ένα παιδί μπαινοβγάζει τη γλώσσα του. Είναι κάτι φυσιολογικό ή σημαίνει ότι υπάρχει κάτι παθολογικό; Πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις;Θα έχει μελλοντικά πρόβλημα στη ζωή του;
Βασικά, τα νεογέννητα και τα βρέφη ακόμα και λίγο μετά την ηλικία των 6 μηνών έχουν αυτό που λέμε “αντανακλαστικό της γλώσσας“. Δηλαδή απο ένστικτο αν ένα αντικείμενο πλησιάζει ή έρθει σε επαφή με την γλώσσα του, τότε αντανακλαστικά την σπρώχνει προς τα έξω για να εξερευνήσει το αντικείμενο αυτό.
Αυτό το αντανακλαστικό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς.
Κάτι άλλο φυσιολογικό είναι όταν το μωρό βγάζει την γλώσσα του για να δείξει ότι πεινάει. Δηλαδή, εκτός, απο το κλάμα και το δάχτυλο που βάζει στο στόμα όταν πεινάει, μπορεί και να μπαινοβγάζει τη γλωσσά του.
Επίσης, μερικά μωρά μιμούνται τους μεγάλους που κουνάνε την γλώσσα τους ή το κάνουν σαν παιχνίδι.
Μια άλλη περίπτωση που το μωρό μπορεί να βγάζει τη γλώσσα του είναι όταν βρίσκεται σε περίοδο οδοντοφυΐας. Δηλαδή, επειδή, πρήζονται τα ούλα του, μπαινοβγάζει τη γλώσσα του για να ανακουφιστεί ή για να διώξει τα σάλια του.
Υπάρχουν, βεβαίως, και μερικές περιπτώσεις που είναι παθολογικές και το μωρό φαίνεται να έχει μεγαλύτερη γλώσσα απο το κανονικό, όπως:
– μακρογλωσσία: Υπάρχουν ορισμένα σύνδρομα που, εκτός κάποιων άλλων χαρακτηριστικών, έχουν και μακρυά γλώσσα. Το πιο γνωστό είναι το σύνδρομο Down. Επίσης, υπάρχουν αρκετά σύνδρομα που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες, άλλα και ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, όπως ο υποθυροειδισμός.
– μικρό στόμα: Σε αυτή την περίπτωση, επειδή το στόμα είναι πιο μικρό απο το κανονικό, φαίνεται ότι η γλώσσα είναι μεγάλη και περισσεύει έξω απο το στόμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδιά που έχουν μικρή την κάτω γνάθο ή έχουν κάποια σύνδρομα στο πλαίσιο γενετικών ανωμαλιών.
– μειωμένος μυϊκός τόνος: Σε αυτή την περίπτωση, η γλώσσα που φυσιολογικά είναι ένας πολύ δυνατός μυς, έχει μειωμένο μυικό τόνο και το μωρό με ευκολία μπαινοβγάζει ανεξέλεγκτα την γλώσσα του. Αυτές οι καταστάσεις πολλές φόρες συνδέονται με εγκεφαλική παράλυση ή με κάποια σύνδρομα.
– αδενοειδείς εκβλαστήσεις: Πρόκειται για τα γνωστά κρεατάκια, δηλαδή τους αδένες που φράζουν την μύτη, λόγω υπερτροφίας τους και επειδή το μωρό αναπνέει με το στόμα προβάλει την γλώσσα του προς τα έξω.
– μάζα ή όγκος: Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μία μάζα,μια κύστη ή ένας οποιοσδήποτε όγκος μέσα στο στόμα προκαλεί την προβολή της γλώσσας προς τα έξω.
Η προβολή της γλωσσάς προς τα έξω είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάτι που δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Αν,όμως, υπάρχει η υποψία για κάτι παθολογικό, τότε θα πρέπει να το ελέγξει ο παιδίατρος με κλινική εξέταση ή ενδεχομένως και με εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ