Το παιδί ροχαλίζει; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση ότι το μωρό “κοιμάται σαν πουλάκι”. Και όμως αυτό δεν ισχύει πάντοτε διότι και τα παιδιά ροχαλίζουν. Και θέλει προσοχή διότι πολλές φορές το ροχαλητό του παιδιού δεν είναι αθώο.

Ο ενοχλητικός ήχος παράγεται από τους μαλακούς ιστούς του φάρυγγα, απλό την ρίζα της γλώσσας, από τον ουρανίσκο και την σταφυλή κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλεται συνήθως σε κάποια απόφραξη της ελεύθερης διόδου του αέρα από τη μύτη και το στόμα προς τους βρόγχους.

Τα νεογέννητα και τα μικρά μωρά ρουθουνίζουν όταν η μυτούλα τους βουλώνει από εκκρίσεις. Ειδικά τους πρώτους 2 μήνες της ζωής τα βρέφη δεν ξέρουν να αναπνεύσουν με το στόμα και όταν τα ρουθούνια τους φρακάρουν με μύξες τότε δυσχεραίνεται η αναπνοή τους και φαίνεται πως ροχαλίζουν. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τους πρώτους μήνες της ζωής το διάφραγμα της μυτούλας τους που χωρίζει τα δύο ρουθούνια έχει φυσιολογικά μία μικρή “σκολίωση” που με τον χρόνο αποκαθίσταται αλλά μέχρι να συμβεί αυτό αποτελεί συναιτία ρουθουνίσματος και ροχαλητού.

Στα μεγαλύτερα παιδιά το ροχαλητό είναι ένδειξη ότι κάτι εμποδίζει την σωστή αναπνοή και την ικανοποιητική οξυγόνωση όλων των ιστών του σώματος. Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι μερικές από τις εξής:

1. Οι αδενοειδής εκβλαστήσεις (κρεατάκια): συνήθως εμφανίζονται και διογκώνονται μετά τα 2,5 χρόνια, εμποδίζουν την αναπνοή από τη μύτη και αποτελούν αιτία συχνών λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού και ωτίτιδων.
2. Υπερτροφικές αμυγδαλές : είναι οι αδένες που βρίσκονται στο βάθος του στόματος και πολλές φορές εμποδίζουν και την κατάποση.
3. Αλλεργίες: συνήθως οι αλλεργικές ρινίτιδες προκαλούν οίδημα, κοκκίνισμα, και διόγκωση του εσωτερικού βλεννογόνου της μύτης και έτσι εμποδίζεται η δίοδος του αέρα.
4. Παχυσαρκία: τα παραπάνω κιλά λίπους που συγκεντρώνονται ειδικά στο λαιμό του παιδιού πιέζουν την περιοχή και προκαλούν στένωση του περάσματος του αέρα.
5. Λοιμώξεις: οποιαδήποτε ίωση, κρυολόγημα, γρίπη κ.λπ. προκαλεί ρινίτιδα και μπούκωμα της μύτης εμποδίζει την δίοδο του αέρα και το παιδί ροχαλίζει.
6. Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος: αν συνεχίζει να υπάρχει και μετά τους πρώτους μήνες ζωής ή έχει δημιουργηθεί από κάποιο τραυματισμό ή κάκωση μπορεί να προκαλεί ροχαλητό.

Πότε το ροχαλητό δεν είναι αθώο και πρέπει να ανησυχήσετε!

Το ροχαλητό είναι απλώς ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι υπάρχει κάποια οργανική ή ανατομική αιτία που το δημιουργεί. Το πιο ανησυχητικό είναι όταν εμφανίζεται το σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών και υποπνοιών. Οι γονείς μπορούν να το αντιληφθούν καθώς την ώρα που το παιδί κοιμάται σταματάει για μικρό διάστημα η αναπνοή του. Το σταμάτημα της αναπνοής επειδή προκαλεί πτώση του οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος συνοδεύεται από ανήσυχο ύπνο, το παιδί στριφογυρίζει στο κρεβάτι του, ιδρώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και αναπνέει με ανοιχτό το στόμα.
Λόγω του κακού ύπνου και της χαμηλής οξυγόνωσης τα παιδιά αυτά κατά τη διάρκεια της μέρας έχουν υπνηλία και νυστάζουν, μπορεί να είναι υπερκινητικά, να έχουν διαταραχή της συμπεριφοράς τους και κακή απόδοση στο σχολείο ή να κουράζονται πολύ εύκολα.

Τι θα κάνει ο παιδίατρος;

Το επίμονο ροχαλητό δεν είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας. Αυτός θα πάρει ένα πολύ καλό ιστορικό, θα εξετάσει το παιδί και θα συστήσει εξετάσεις, όπως μελέτη ύπνου με πολυπνογραφία και ωτορινολαρυγγολογική εκτίμηση.

1. Σε παιδιά άνω των 3 χρόνων χορηγούνται τοπικά ρινικά κορτικοστεροειδή για 3-4 εβδομάδες μήπως και μειωθεί το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) αλλά και της χρόνιας φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου.

2. Χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων

3. Χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών ή μερική αφαίρεση (καθαρισμός)

4. Μείωση του βάρους του παιδιού αν είναι παχύσαρκο.

Αν λοιπόν το παιδάκι σας παράγει ενοχλητικούς ήχους κατά την διάρκεια του ύπνου, μην το αφήνετε στην τύχη του γιατί το παιδικό ροχαλητό δεν είναι πάντα αθώο.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164