Σήμερα, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, βάζει στο μικροσκόπιο το αυτί του παιδιού σου. Συγκεκριμένα, ασχολείται με κάτι που ίσως έχεις παρατηρήσει, αλλά δυσκολεύεσαι να εξηγήσεις. Ναι, αναφερόμαστε σε αυτή την μικρή τρυπούλα που ίσως το παιδί σου έχει από την εποχή που ήταν μωρό. Τι ακριβώς είναι; Πόσο πρέπει να σε ανησυχήσει; Ο οικογενειακός μας γιατρός μας απαντά. Ο λόγος στην ειδικό…
Γνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Όσον αφορά τα σωματικά χαρακτηριστικά, κάποιοι γεννιούνται με σωματικές ιδιαιτερότητες στα δάχτυλα, στα αυτιά, στις παλάμες κλπ.
Όταν γεννιέται ένα μωρό, οι γονείς ψάχνουν το σώμα του, για να διαπιστώσουν αν όλα είναι καλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι διαφορετικό μπορεί να έχουν τα αυτιά ενός παιδιού;
Μερικά μωρά, λοιπόν, έχουν μια μικρή τρύπα πάνω στο αυτί τους στο σημείο που ξεκινάει ο κρόταφος. Μπορεί να είναι στο ένα ή και στα δύο αυτιά.
Σε πόσα παιδιά μπορεί να συμβεί αυτό;
Συμβαίνει σχεδόν σε ένα στα εκατό παιδιά. Η παρατήρηση της μικροσκοπικής αυτής τρύπας εντυπωσιάζει και ανησυχεί τους γονείς. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό.
Τι είναι στην πραγματικότητα η “τρίτη” τρύπα στα αυτιά; Είναι κάτι ανησυχητικό;
Πρόκειται για μια εκ γενετής δυσπλασία που είναι αποτέλεσμα μιας μικρής ελαττωματικής εμβρυϊκής ανάπτυξης. Μερικές φορές, ο προωτιαίος κόλπος, όπως ονομάζεται επιστημονικά η τρυπούλα αυτή, είναι και κληρονομική αφού παρατηρείται να εμφανίζεται σε αλλα μέλη της ίδιας οικογένειας. Είναι πολύ πιθανόν, δηλαδή, να υπάρχει και σε εσένα ή σε κάποιον συγγενή του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχει η δυνατότητα να “κλείσει” η τρύπα αυτή;
Η τρυπούλα αυτή θα παραμείνει σε όλη toy την ζωή. Το πιθανότερο από όλα είναι να μην δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα.
Πότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα;
Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να μολυνθεί αν εκεί μέσα εισχωρήσει ένα μικρόβιο. Σε περίπτωση μόλυνσης, η περιοχή γύρω από την τρυπούλα θα κοκκινίσει, θα πονάει, μπορεί να έχει πύον ή και πυρετό.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Σε αυτή την περίπτωση, θα θεραπευτεί με τοπικά αντισηπτικά ή και με την χορήγηση αντιβίωσης απο το στόμα.
Πολύ σπάνια θα χρειασθεί να αφαιρεθεί χειρουργικά η τρυπούλα, αν δημιουργεί συχνές λοιμώξεις και ενοχλήσεις στην καθημερινότητα του παιδιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ