Site icon TLIFE

Τροφικές αλλεργίες: Οι εξελίξεις στον τομέα των ειδικών εξετάσεων για τα παιδιά

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων, όταν τα παιδιά αρχίζουν να μεγαλώνουν και κατ’ επέκταση να τρέφονται με περισσότερες διατροφικές ομάδες, είναι η εκδήλωση αλλεργιών σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί. Γι’ αυτό και αρκετοί φροντίζουν να εξετάζουν τα μικρά τους για ενδεχόμενες αλλεργίες σε τρόφιμα, είτε μέσω του δια νυγμού, δηλαδή του δερματικού “τσιμπήματος” με στελέχη αλλεργιογόνων ουσιών, είτε με το τεστ πρόκλησης, δηλαδή με τη χορήγηση από του στόματος αλλεργιογόνων τροφών σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες και επίσημα στατιστικά στοιχεία, σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι μη καταληκτικά ή ακόμη και εσφαλμένα, οδηγώντας σε λάθος διάγνωση. Γι’ αυτό και η νέα έρευνα που πραγματοποιείται από το βρετανικό Medical Research Council και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση Journal of Allergy and Clinical Immunology, υπόσχεται πως σύντομα η διάγνωση των αλλεργιών θα μπορεί να γίνεται μέσω μιας αιματολογικής εξέτασης, τη λεγόμενη Mast Activation Test (MAT), η οποία είναι 98% αποτελεσματική και πολύ πιο ασφαλής από τις τωρινές εξετάσεις.

Γιατί, όμως, διαφέρει η εν λόγω εξέταση; Καταρχάς, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να διαγνωστεί λανθασμένα μια αλλεργία, ενώ ταυτόχρονα δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο εξεταζόμενο παιδί. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ως εξέταση θα είναι αρκετά πιο οικονομική από τις τωρινές πρακτικές.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας και παιδο-αλλεργιολόγος, Alexandra Santos: “Τα τεστ που χρησιμοποιούμε τώρα δεν είναι ιδανικά. Εάν στηριζόμασταν αποκλειστικά πάνω τους, θα είχαμε πολλές περισσότερες λανθασμένες διαγνώσεις, αφού μόλις το 22% των παιδιών σχολικής ηλικίας στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν βγει θετικά στα αλλεργικά τεστ παρουσίασαν τελικά πραγματικά αλλεργία στα φιστίκια όταν υποβλήθηκαν στο τεστ πρόκλησης”. Η ίδια συνεχίζει: “Το νέο τεστ είναι πολύ αποδοτικό στην επιβεβαίωση της διάγνωσης, ώστε όταν είναι θετικό, μπορούμε να είμαστε πολύ σίγουροι ότι πρόκειται πραγματικά για αλλεργία. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μειώσουμε κατά 2/3 τον αριθμό των ακριβών, στρεσογόνων στοματικών τεστ που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, ενώ θα προστατεύαμε τα παιδιά από την εμπειρία μιας αλλεργικής αντίδρασης -ακόμη και σε ελεγχόμενο περιβάλλον”.

Προς το παρόν, η μελέτη έχει επικεντρωθεί στην εξέταση που αφορά την ανίχνευση αλλεργιών στα φιστίκια, αλλά εργάζεται πλέον και πάνω στη μελλοντική ανίχνευση άλλων τροφικών αλλεργιών, όπως στο γάλα, το σουσάμι και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.

© 2024 tlife.gr