Site icon TLIFE

Τσίμπημα κουνουπιού: Πώς αντιμετωπίζεται η έντονη φαγούρα και τα παράπονα των παιδιών

Summer fun at backyard lawn at hot day

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία στην ατμόσφαιρα και την απουσία ανέμων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καλοκαιριού. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και οι ιδανικές συνθήκες για να… μεσουρανήσουν τα κουνούπια! Αυτά τα κατά άλλα “άκακα” έντομα, όμως, έχουν την κακή συνήθεια να κάνουν επίθεση στα ανυπεράσπιστα θύματα και να τσιμπούν χωρίς περιορισμούς! Και ποια είναι τα κατάλληλα “θύματα” για τα κουνούπια; Τα παιδιά! Ποιος θέλει, όμως, να βλέπει το μικρό του να ξύνεται… ασύστολα, να στεναχωριέται και να παραπονιέται για την έντονη φαγούρα; Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να λάβεις τα ανάλογα μέτρα, ώστε να προστατεύσεις τα παιδιά από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, αλλά και να φροντίσεις τα τσιμπήματα που δεν πρόλαβες να αποτρέψεις!

Σε γενικές γραμμές, έχουμε μιλήσει για τις μεθόδους προστασίας των παιδιών από τα κουνούπια εδώ και εδώ.

Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να μην αντιληφθείς την παρουσία τους και τα πρώτα τσιμπήματα να κάνουν την εμφάνισή τους στο ευαίσθητο δερματάκι του μικρού σου. Η μορφή των τσιμπημάτων είναι συνήθως ένα μικρό φούσκωμα, το οποίο όσο περνάει η ώρα πρήζεται περισσότερο, κοκκινίζει και προκαλεί έντονη φαγούρα. Επίσης, είναι αρκετά συχνό να σημειώνονται πολλαπλά τσιμπήματα σε κοντινή απόσταση ή και σε διάφορα σημεία του σώματος. Σίγουρα θα αντιληφθείς πως πρόκειται για κουνούπι, αφού το παιδί θα ξύνεται επανειλημμένα στην περιοχή.

Πώς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά τσιμπήματα κουνουπιών για να ανακουφίσεις το μικρό σου;

Καθάρισε το σημείο
Πρώτος στόχος είναι να καθαρίσεις την περιοχή και ειδικά στην περίπτωση που το παιδί έχει ήδη προλάβει να ξύσει έντονα το τσίμπημα. Απλά πλύνε το σημείο με ήπιο σαπούνι και νερό. Αν, όμως, δεν βρίσκεστε στο σπίτι, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό αντισηπτικό μαντηλάκι.

Άπλωσε κορτιζονούχα κρέμα περιεκτικότητας 1%
Μερικές φορές τα στεροειδή φάρμακα μπορούν να κάνουν “θαύματα” σε αυτές τις περιπτώσεις τσιμπημάτων. Απλώνοντας αλοιφή κορτιζόνης 1% στην περιοχή τρεις φορές την ημέρα, θα καταφέρεις να ανακουφίσεις τον ερεθισμό και την φαγούρα.

Έχε στο μυαλό σου τις αλλεργίες
Εάν η φαγούρα και το οίδημα παραμένουν έντονα ακόμη και μετά τον καθαρισμό και την επάλειψη με κορτιζονούχα κρέμα, τότε θα πρέπει να αναλογιστείς αν πρόκειται για ήπια αλλεργική αντίδραση του παιδιού στο τσίμπημα. Μίλησε με τον παιδίατρο, στην περίπτωση που χρειαστεί να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο για τις αλλεργίες.

Εφάρμοσε μια παγοκύστη
Ορισμένες φορές, μπορεί μετά το τσίμπημα του κουνουπιού να αντιληφθείς πως δεν διαθέτεις κανένα είδος φαρμάκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείς να ανακουφίσεις τη δυσφορία, εφαρμόζοντας απευθείας στο σημείο πάγο ή παγοκύστη, ώστε να μουδιάσει η επιφάνεια του δέρματος και να μην φαγουρίζει το παιδί.

Αντιμετώπισέ το με πράσινο τσάι
Αν δεν υπάρχει κανένα είδος αντιισταμινικής κρέμας στο σπίτι, τότε μπορείς να καταφύγεις στη λύση του τσαγιού! Βρέξε ένα σακουλάκι με πράσινο τσάι και άφησέ το για λίγο στην κατάψυξη. Έπειτα, εφάρμοσέ το απευθείας στο τσίμπημα, ώστε το κρύο σακουλάκι να ανακουφίσει την φαγούρα και τα συστατικά του τσαγιού να καταπραΰνουν τη φλεγμονή.

Βάλε ένα τσιρότο
Εφόσον το περιστατικό είναι απλό και δεν πρόκειται για κάποια μόλυνση ή αλλεργική αντίδραση, τότε η πιο εύκολη λύση για να σταματήσει το παιδί να ξύνει το τσίμπημα, κινδυνεύοντας να δημιουργήσει πληγή και να μολυνθεί, είναι να το κλείσεις με ένα τσιρότο!

*Φυσικά, θα πρέπει να ελέγξεις αν το τσίμπημα προκαλεί άλλου είδους αντιδράσεις στο παιδί. Για παράδειγμα, αν η περιοχή πρηστεί περισσότερο από το φυσιολογικό, αν εμφανίσει εξάνθημα, αν προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο ή πρησμένους λεμφαδένες, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο ή να επισκεφτείς το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

© 2025 tlife.gr